Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam bmw e36 z 1991 roku. silnik w tym to 1.8 litra. o mocy 115KM. model silnika to M40. i mam takie pytanie. czy w tym silniku jest pasek rozrządu czy łańcuszek?? chce własnie wymienic rozrzad ale nie wiem jaki tam sie znajduje. czekam na wasze odpowiedzi i z góry dziękuję. pozdrawiam
Przemyslaw
Opublikowano
a były łańcuszki w tych modelach?? bo jedni mi mówią ze jest łańcuszek a drudzy mi mówią ze jest pasek. i teraz nie wiem. da sie to jakos rozpoznac? moze macie zdjęcia gdzie sie znajduje rozrząd. pozdrawiam
Przemyslaw
Opublikowano
witam. mam bmw e36 z 1991 roku. silnik w tym to 1.8 litra. o mocy 115KM.

113KM

model silnika to M40. i mam takie pytanie. czy w tym silniku jest pasek rozrządu czy łańcuszek??

masz pasek i wymienia się co 40tys km.

Opublikowano
jedni mi mówią ze jest łańcuszek a drudzy mi mówią ze jest pasek.

Wtedy byly montowane dwa silniki 1,8 M40B18 czyli taki jaki Ty masz i on jest na pasku, drugi zas M42B18 140 konny silnik i on mial juz lancuch. Roznia sie glownie wygladem pokrywy zaworow, M40 ma waska, a M42 szeroka, od 94 roku byly juz M43 z lancuchem rozrzadu i roznil sie on od M40 wygladem np. kolektora dolotowego, pozdrawiam!

Opublikowano
Niektore zrodla podaja nawet ze M43 byl produkowany w latach 1991-2002 jesli juz tak jestesmy skrupulatni ;) Ale najpowszechniej idzie je odnalezc dopiero od roku '94... Pozdrawiam!
Opublikowano
Z wymianą pasków w M40 lepiej nie zwlekać bo lubiły strzelać :? Dobrze że w M43 ma się święty spokój
Opublikowano
jedni mi mówią ze jest łańcuszek a drudzy mi mówią ze jest pasek.

Wtedy byly montowane dwa silniki 1,8 M40B18 czyli taki jaki Ty masz i on jest na pasku, drugi zas M42B18 140 konny silnik i on mial juz lancuch. Roznia sie glownie wygladem pokrywy zaworow, M40 ma waska, a M42 szeroka, od 94 roku byly juz M43 z lancuchem rozrzadu i roznil sie on od M40 wygladem np. kolektora dolotowego, pozdrawiam!

140koni było w isach. M43 też miały wąską pokrywe zaworów bo mają 8 zaworów jeden wałek a szeroka pokrywa to już są pod nią dwa wałki i 16 zaworów i były one w 1,8 is "140km"

Ty masz kolego m40 i pasek na 100% Nie słuchaj innych. Ja mem 93/05 i jeszcze były m40 dopiero po maju w 93 roku wchodziły m43 te na pasku. Chyba że już miałeś swap`a zrobionego i wymiana polegała na wymianie silnika.

Tu masz m40 http://moto.allegro.pl/item419903609_bmw_e36_316_webasto_stan_idealny_40_zdjec_bcm.html

a tu masz m43 http://moto.allegro.pl/item423919948_bmw_316_zarejestrowana_zobacz.html

A tu jest właśnie ten 1,8 szeroka pokrywa zaworów i te 140km