Skocz do zawartości

Dlaczego E23 wydaje się brzydkie i przestarzałe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak się kiedyś zastanawiałem dlaczego E23 wydaje się bardzo przestarzałe i brzydkie... czy ten sam los czeka za kilka lat E32?

Wydaje mi się, że dziś E32 to samochód wspołczesny, jak E38 czy nawet E65 (czy E66), najbardziej wypasione modele nie są pod wieloma względami gorsze od ich następców. Wszystko w elektryce, różne elementy podgrzewane (siedzenia, zamki), wspomaganie kierownicy, ABS, klimatyzacja automatyczna... to już TA klasa. To już doba elektroniki... a E23? Nawet nie widziałem E23 ze skórzanymi siedzeniami... dlaczego tak jest?

Dlaczego E23 odbiega znacznie od nowszych 7-ek?

Czy to przez to, że kiedyś stały się tanimi autami i ludzie po każdej słuczce przerabiali je na części, a resztę złomowali?

Czy może to wina i zasługa postępu technicznego, rozwoju elektroniki?

A może kryzysu paliwowego, który był kiedy powstawało E23 i było ono projektowane z trochę mniejszym rozmachem a bardziej zwracano uwagę na ekonomię?

Dlaczego E23 spotkał taki los?

Pozdrawiam

Opublikowano

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
prawde mowiac nie zrozumialem za bardzo chyba twojego posta michael, ale moim zdaniem e23 jest jak najbardziej fajnym samochodem takim jak kazde bmw serii 7 a teraz jako klasyk, tym bardziej :)
Opublikowano

Odpowiedź jest prosta.Zwróc uwage na lata w jakich została produkowana i jakie kanony kiedyś panowały.

Pozatym na codzień widzisz nowsze furki o całkiem innych kształtach.

Opublikowano
dlaczego E23 wydaje się bardzo przestarzałe i brzydkie...

To na szczęście tylko twoja opinia, z którą nie musimy się zgadzać. :naughty:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Dla mnie E23 jest pięknym samochodem pod każdym względem, jest klasykiem w pełnym znaczeniu tego słowa:) A co do wyposażenia to widziałem nie tylko z skórą ale i z poduszką i automatyczna klimą :)
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Odpowiedź jest prosta.Zwróc uwage na lata w jakich została produkowana i jakie kanony kiedyś panowały.

Pozatym na codzień widzisz nowsze furki o całkiem innych kształtach.

ciekaw jestem jak będą wyglądały te nowsze furki jak będą miały tyle lat co e23 :). Poza tym wszystkie nowe wozy są do siebie podobne, a e23 ma swój klimat.

Opublikowano

sam jestes brzydki..

masz prawo do swojej opinii, ale fajnie jakbys nie wyglaszal swojego prywatnego zdania jako powszechnie panujaca prawde...

jakos ze wszystkich osob, ktore spotykam na przestrzeni ostatnich lat, moze ze 2 (czy inna liczba do wyliczenia na palcach) powiedzialy, ze nie lubia starych beemek; cala reszta, milosnicy innych marek rowniez jak najbardziej sie jaraja tym modelem.. na mysl o e32 czy e34, mimo ze wg mnie linie bmw z lat 90 sa jak najbardziej zrabne i fajne, ale nie ma takiej pojary bo to jeszcze nie klasyki.. jest ich za duzo na ulicach i kazdy jest z nimi obyty.. a linia e23, a jeszcze bardziej e24 wywoluje szczerzenie paszczy u prawie kazdego fana motoryzacji...

Nawet nie widziałem E23 ze skórzanymi siedzeniami... dlaczego tak jest?

malo w zyciu widziales, z tego wynika.. full elektryka, skora, klima, to wszystko bylo..

Czy to przez to, że kiedyś stały się tanimi autami i ludzie po każdej słuczce przerabiali je na części, a resztę złomowali?

???? kazdy samochod staje sie tani, poza limitowanymi, lub takimi ktore z roznych innych powodow sa rarytasami i ich cena nigdy nie przestaje byc kosmiczna (507, z1, m1, z8)

Czy może to wina i zasługa postępu technicznego, rozwoju elektroniki?

tak, postep nastapil niebywaly i to jest oczywiste (?).. wyszly vanosy, climatronici, navi, szklane dachy.. itp itd... chyba nie wymagasz by ludzie w latach 80 mieli pod reka to co wymyslono w latach 90???

A może kryzysu paliwowego, który był kiedy powstawało E23 i było ono projektowane z trochę mniejszym rozmachem a bardziej zwracano uwagę na ekonomię?

sluchaj, to jest seria 7..ona nie byla dla ludzi z kryzysami tak samo jak teraz 7 nie jest dla ludzi martwiacych sie o grosz w portfelu.. poza wersjami standardowymi (tak jak dzis ciezko mowic o standardzie patrzac nawet na najubozsza nowa 7) byly tez wersje najwyzszej rangi, czyli model 745 (3.2T, 3.5T), oraz wersje wyposazenia 'executive' czyli full tego co bylo wtedy dostepne... to samo masz teraz, mozesz miec e65 wersje podstawowa w dieslu, albo e66 na full-wypasie z motorem 6l...

Dlaczego E23 spotkał taki los?

jaki los? ze sa setki osob, ktore sie jaraja i restauruja te samochody po to by tysiacu innym opadla szczeka jak zobacza blyszczacego klasyka :), ale jest kilka osob ktorym sie nie podoba, z czego jedna wchodzi na forum i pisze 'e23 jest brzydka' jakby to byla prawda narodowa? :))

Opublikowano

Jak mi postawisz taka E23 jak Sebast zapodał na zdjęciach to bez mrugnięcia okiem oddaję swoje E34 i dorzucam jeszcze 2 flaszki Smirnoffa.

E23 jest piękne, jak każdy klasyk spod znaku BMW.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
ciekaw jestem jak będą wyglądały te nowsze furki jak będą miały tyle lat co e23 Smile. Poza tym wszystkie nowe wozy są do siebie podobne, a e23 ma swój klimat.

jest to w sumie ciekawy temat, wg mnie z racji duzego rozwoju motoryzacji, beda musialy poczekac odrobine dluzej na miano klasyka...

e65 jest bombowa, ale widze znaczna przepasc miedzy e38 a e65 i to znacznie wieksza niz jest miedzy e23 a e32 :/... e38 osobiscie jest moim faworytem na najbardziej beemwowe bmw, dla mnie ten model to kwintesencja tej marki :)

Opublikowano
ciekaw jestem jak będą wyglądały te nowsze furki jak będą miały tyle lat co e23 Smile. Poza tym wszystkie nowe wozy są do siebie podobne, a e23 ma swój klimat.

jest to w sumie ciekawy temat, wg mnie z racji duzego rozwoju motoryzacji, beda musialy poczekac odrobine dluzej na miano klasyka...

e65 jest bombowa, ale widze znaczna przepasc miedzy e38 a e65 i to znacznie wieksza niz jest miedzy e23 a e32 :/... e38 osobiscie jest moim faworytem na najbardziej beemwowe bmw, dla mnie ten model to kwintesencja tej marki :)

Jednoczę się w opinii!! :) Jeżeli chodzi o stylistykę to E38 jest przecudne i najbardziej pasuje do znaczka BMW. Mam nadzieję że kiedys będzie takie skromne 740 stało w moim garażu :D

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

e38 osobiscie jest moim faworytem na najbardziej beemwowe bmw, dla mnie ten model to kwintesencja tej marki :)

Zgadzam się w 100%. To BMW ma wszelkie szanse by nigdy nie zestarzeć się w mniej pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Co do E23 i E24... Ech ...Nie sposób nie obejrzeć się za nią... Szczególnie działa na mnie seria 6 ze słynnym "pyskiem" rekina. Nigdy nie przechodzę obojętnie obok żadnej BMW, ale na widok pięknie utrzymanego klasyka - serce zaczyna mi pracować ze zdwojoną mocą.... :)

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

E38 jest piękne, bez dwóch zdań, ale dla mnie najbardziej beemwowatymi beemkami są 2002turbo i E24.

A co do wyposażenia E23 - ostatnio była taka na mobile.de w wersji executive... Mnóstwo, naprawdę mnóstwo dodatków, no i co mnie zwaliło z nóg - biała skóra i lodówka :!: sic :!: . Pokażcie mi firmę która oferuje tak bogate wyposażenie, albo lepiej, która oferowała takie wyposażenie w czasach e23.

Opublikowano
zalew obejrzałem sobie twoją E23 i gratuluje piękny klasyk :) Dbaj o nią :)
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Może tak od razu nie przesadzajmy, przecież faktem jest to, że nie każdemu muszą podobać się wszystkie stare BMki tylko dlatego, że są stare :cool2: Mnie osobiście e23 się nie podoba, ale za to podoba mi się e21, mimo iż to takie proste auto, ale może dlatego. Chyba to rzecz indywidualna, jak meble antyczne, dla jednych kąsek dla drugich lepsza jest meblościanka :(
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

De gustus non disputandum est

Po tym poznaję dobre gazety motoryzacyjne.

Nie rozpisują się o urodzie testowanych aut, a zwłaszcza odpuszczają sobie osobiste oceny.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Po głębszych przemyśleniach stwierdzam, że ładne E23 nie jest brzydkie :D , a e24 to jeden z pięknieszych samochodów jakie znam :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Mialem e23, w super stanie, i z dosc ladnym wyposazeniem (felgi, spojler na klapie, czarny tylny pas, zawieszenie m, duzo prawdziwego drewna, szklany szyberdach, kerownice m itp). , choc ubogim, bo bez skory i elektryki. Mam ogromny sentyment do tego modelu, szczerze mowiac po latach stwierdzam, ze nawet na dzis e-23 jest rownie dobra co e32. Mi brakowalo klimy, elektrycznych szyb itp, ale 745i executive i e24 M635i sa moim marzeniem ciagle i coraz milej jest na takie klasyczne ksztalty poatrzec w zalewie zunifikowanych ksztaltow i nawet stylistyki reflektorow (citroen i nowa 5). I na prawde od reki oddam moje e32 za superzadbane 745i w wersji 3.5 T. Z niektorych ujec, np z tylu z ukosu stare rekiny sa piekne i niepowtarzalne. A co do trwalosci i niezawodnosci - nigdy przez kilka lat i dziesiatki tysiecy e23 nie zawiodlo mnie. Glos zamykanych klap i dzrzwi, dotyk klamek, solidnosc kazdego elementu i ich niespotykana dzis masywnosc sa urzekajace. Oczywiscie moze byc to kwestia kwestia indywidualna, ale moj rekin (bezwypadkowy, 2 wlascicieli w niemczech od nowosci) byl mniej awaryjny niz moje aktualne e32. Facet jezdzi tym e23 nadal i dba o niego. Wyglada tak, jak go mu oddalem, sladu korozji, blysklakieru - az milo na niego spojrzec, podobnie jak ta co pokazal Zalew. Do tego e23 ma jakas taka lekkosc i delikatnosc, mimo swoich duzych rozmiarow. W srodku jest bardziej przestronne od e-32. A jak na TAMTE czasy, to byla po prostu rewelacja.

I zgadzam sie w pelni, ze e38 jest PIEKNE. I mam nadzieje, ze w ciagu 2 lat stanie pod moim domem. Mam dokladnie sprecyzowane jakie musi byc. W koncu sie takie trafi.

NA mobile de potrafia niektore ladne e23 byc duzo drozsze niz mlodsze e32, ktore byly zle traktowane. Niestetry, anwet w niemczech jest ich coraz mniej, do tego staja sie modne wsrod japiszonow i kadry kierowniczej.

Pozdro

(OO=[][]=OO)
Opublikowano
O takim marze od dziecka... I pomyslec, ze to ma 20 lat! Wiem, jak jezdzi standardowe 745i z 252 PS. Co tu sie musi dziac, to moge sie domyslac. Bajka! To juz sie niue zestarzeje, bedzie tylko nabierac wartosci. Do tego zrobic taka muzyke jak mialem w moim e23 i nic wiecej nie potrzeba.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
mnie sie wlasnie zamarzylo jakies cudownie utrzymane e23, z dobrym wyposazeniem (skora, klimatyzacja, pelna elektryka). nie wiecie ile takie powinno kosztowac?

pozdrawiam

luther

Opublikowano

ostatnio obserwowalem aukcje ladnie utrzymanego bez skory...

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4544341040&fromMakeTrack=true

za 900E poszla, mailowalem z wlascicielem, mowi, ze rdzy nie ma nigdzie, lakier bez skazy...

ale to nie jest fullwypasiona.. zrobione na full sa nawet za 5000E

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15318&item=4529638915&rd=1