Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad założeniem alarmu w moim E46 z 2003r.

Blisko mnie jest firma montująca zabezpieczenia samochodowe od kilku lat. Na stronie internetowej cena wraz z montażem przykładowo SEO perfect jest podana w widełkach 970-1270, przez telefon powiedzieli mi 1380 :(. Powiedzmy, że mogę spokojnie wydać takie pieniądze, ale zastanawia mnie czy ta cena nie jest przesadzona. Sam alarm kosztuje niewiele 250-350 zł. Oczywiście zależy mi aby alarm był dobrze założony bez partaniny.

W opcjach mają wymienione dodatkowo płatne:

funkcja immobilisera-250 zł

czujnik ultradźwiękowy-150 zł

czujnik holowania- 280 zł

moduł CAN (zamiana sygnałów cyfrowych na analogowe)-380 zł.

Zapomniałem się zapytać czy cena podana przez tel. obejmowała już ten moduł CAN.

Rozumiem że trzeba pewnie rozebrać pół samochodu ale jak nawet to i tak dużo bo montaż ma trwać ok 4-5 h.

Czy prawidłowy montaż aż tyle kosztuje?

Edytowane przez Comret
Opublikowano

alarm pasujacy w 100% do mojego bmw kosztuje w dobrym warsztacie ok 750-800zl z zalozeniem

jest calkowicie zintegrowany z kluczykiem itp

w aso z montazem 2000zl

spasiba :-)

p.s.

komplet dywanikow z logo kosztuje 260zl

na allegro taki sam 100zl z dostawa

zh
Opublikowano

Proponuję ale dowiedzieć się wcześniej u ubezpieczyciela czy na konkretny autolarm nie ma przypadkiem zniżek... Bo może się akurat okazać że te parę stów różnicy może się zwrócić...

:D

...

Opublikowano

Ehhh...

Akurat na ten konkretny alarm są zniżki.

Ale SEO produkuje też wersję CAN i nie musiałbym montować nic dodatkowo.

Zestaw z czujnikami ruchu, syreną, czujnikiem klapy można kupić w sieci za ok 370 zł.

Szukam w Warszawie jakiegoś zakładu, który ma taki sprzęt i mi go zamontuje za jakieś rozsądne pieniądze.

Opublikowano

Szukam w Warszawie jakiegoś zakładu, który ma taki sprzęt i mi go zamontuje za jakieś rozsądne pieniądze.

a ... PO CO ci alarm ?

zh
Opublikowano

Aby ubezpieczyć samochód, bo mój ubezpieczyciel chce atestowany alarm.

Jak już muszę coś zamontować to chciałem jakiś w miarę przyzwoity, dostosowany do kluczyków w aucie aby mi się brelok nie majtał. I tak muszę wydać pieniądze to niech to przynajmniej znośnie działa.

Nie upieram się przy SEO, zproponowano mi taki we wspomnianej firmie, potem poczytałem o nim i okazało się, że to dość dobra i bezawaryjna konstrukcja. Na koniec znalazłem go na liście zabezpieczeń PZU uprawniających do zniżek.

Opublikowano

Jak już muszę coś zamontować to chciałem jakiś w miarę przyzwoity, dostosowany do kluczyków w aucie aby mi się brelok nie majtał. I tak muszę wydać pieniądze to niech to przynajmniej znośnie działa.

Nie upieram się przy SEO, zproponowano mi taki we wspomnianej firmie, potem poczytałem o nim i okazało się, że to dość dobra i bezawaryjna konstrukcja. Na koniec znalazłem go na liście zabezpieczeń PZU uprawniających do zniżek.

No właśnie... Więc się nie zastanawiaj, kawałek pozornego bezpieczeństwa będziesz miał i zniżki w ubezpieczalni jakoś pokryją wydatek, gwarancja autoryzowanego montera tego alarmu (nie jakieś Allegro), a jeśli dodatkowy breloczek to w kieszeni - to też dodatkowe zabezpieczenie, bo jak posiejesz kluczyki to by była kupa podwójna...

...

Opublikowano (edytowane)

PZU wymaga dodatkowego zabezpieczenia?

a jaka wartość jest twojego auta?

bo do chyba 53 tyś nie wymaga się dodatkowych zabezpieczeń,

ja bym zmienił ubezpieczyciela :)

no i wartosć auta wyznacza Eurotax no chyba ze masz faktury zakupu,

nie warto nic podwyższać, bo przy szkodzie i tak idą w dół...

W PZU agent mnnie zrobił w ciula i tez kazal montowac alarm,

pozniej miałem w Uniqua/Filar - rewelacyjne ceny i wypłacili dobre pieniądze,

Hestia - jest niezła,

co do Liberty nie mam zdania - chociaż Kolanko mnie wkurza:)

Edytowane przez lucadore
Opublikowano

Sprawdz w Liberty Direct, do 50 000 wedlug ich katalogu nie wymagaja wiecej niz 1 zabezpiecznie a imo chyba masz :)

Pozatym maja dosc dobre ceny i chyba nastepne ubezpiecznie wezme u nich.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

macznik>>> wszystko się zgadza, nie zamierzam jakoś nadmiernie oszczędzać. Na początku myślałem, że cena ok ale jak zobaczyłem cenę samego alarmu to trochę się zmarszczyłem. Wychodzi na to, że robocizna za 5h pracy to 1000zł. Trochę przesada, nawet wliczając wiedzę i jakość.

Tony J.>>> właśnie gdzieś już o tym czytałem, w końcu E46 ma szyne CAN czy nie? Mnie się wydawało, że tak, a jeśli ma to nie trzeba mieć pod nią podpiętego alarmu?

Podzwonię sobie po instalatorach dopiero w poniedziałek.

lucadore>>>

PZU wymaga dodatkowego zabezpieczenia powyżej 40 tyś, taką inf. dostałem od mojego brokera (nie wiem czy dla wszystkich, czy chodzi o Warszawę i BMW).

Jaka wartość? Sam nie wiem :D. Liberty Direct wyceniło na 66900, Link4 na 57500, Commercial Union Direct na 57900, AXA 59900, InterRisk na 49500 :D (dał najniżej jak można w katalogu i nic nie muszę montować, najniższa cena ubezpieczenia). Oczywiście każdy ma inne zasady co do ilości i jakości zabezpieczeń. Wszędzie jest pewna możliwość ustalenia wartości w zależności od stosowanej wyceny oczywiście w rozsądnych granicach.

W PZU wartość katalogowa 62700, ubezpieczenie liczone od 60000 z inf., że jak chcę to od 55000 do 60000 możemy się poruszać.

Co do wartości wyznaczana jest na podstawie różnych katalogów w zależności od ubezpieczyciela nie koniecznie Eurotax.

Dodam, że chcę OC, AC, NW bez udziału własnego z naprawą na nowych częściach.

Co mnie rozśmieszyło to zdecydowanie najdrożej jest w... Link4 :D.

Jak na razie PZU przedstawiło mi najlepszą ofertę, ceny do wartości.

osd>>> oni wycenili mi auto na znacznie powyżej 50000.

Opublikowano

względu na Warszawę są inne parametry ubezpieczenia to jest pewne,

jeżeli mowa o AC to tylko w pełnej wersji bez żadnych udziałów własnych i innych cudów,

co do doświadczenia, to ostatnio miałem szkode z AC i porpostu wiem jak oni postępują z likwidacją szkody,

dziwne ze są takie rozbieżności w wycenie auta,

u mnie broker posługiwał się Eurotaxem i czymś tam jeszcze (nie pamietam nazwy),

generlanie nei ma co przesadzać z wyceną bo i tak później zejdą na ziemie przy wycenie,

każda ubezpieczalnia bedzie próbowała przerobić klienta przy rozliczeniu szkody,

ostatnio ubezpieczałem na nowo auto i PZU u mnie wyszło najdrożej,

a sprawdzałem : Generali, Hestia, Uniqa(Filar)

proponuje sprawdzić te 2 ostatnie pozycje,

Opublikowano

PZU mam najtaniej bo u tego brokera ubezpieczam kilka aut od dłuższego czasu i usłyszałem, że dostanę dodatkowe 20% zniżki i że w PZU jest najniższa zwyżka za AC na Warszawę. Dodatkowo jeśli założę ten alarm to będzie jeszcze trochę mniej, przynajmniej tak myślę.

Co do obniżenia wartości to mają małe pole do popisu bo auto wyszło z fabryki zdecydowanie niestandartowe, a oni maja ceny w tabelach tylko do podstawowych wersji.

Sądziłem się już z PZU i oddali mi wszystko z odsetkami + koszty wynajęcia samochodu na 3 miesiące :D.

Wracając do alarmu to doczytałem sie, że ktoś tam zamontował SEO perfect w Passacie za 700 zł (gdzieś na południu Polski), a w innym miejscu, że przyzwoity instalator brał 350 zł, a partacz 240 i że są tacy co za 150 itp.

Wydaje mi sie, że max 500 zł za samą robotę, czyli w 1000 powinienem się zmieścić spokojnie z dodatkami.

Edit...

Zadzwoniłem do przyzwoitego zakładu w Warszawie i...

SEO Perfect z montażem w moim aucie 650 zł :D dodatkowo czujki ruchu za 150 co daje 800 zł !!!