Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie Forumowiczów! niestety muszę się zwrócic do Was z pewnym zapytaniem... Pewnego dnia usłyszałem cykanie w panelu klimatyzacji. Cykanie zaczęło się od momentu, gdy odłączyłem ładowarkę GPS (przenośny) od gniazda zapalniczki... Ładowałem GPS przez całą noc (zostawiłem na noc w zamkniętym samochodzie na parkingu) i gdy tylko ją odłączyłem coś zaczęło cykac, może i nawet delikatnie burczec. Drgania odpadają, bo silnik nie jest włączony, nic się nie rusza, a klimka sobie cyka... Problem występuje sporadycznie. Czasami gdy wsiadam do auta jest cichutko, potem na moment w czasie jazdy zaburczy, dojeżdżam do świateł i nic... Przez to nie jestem nawet w stanie określic w jakich warunkach zaczyna się "burczenie".

Czy możliwe, że stało się coś z instalacją zapalniczki? Coś z elektroniką? Pierwszy raz ładowałem GPS i zostawiłem go na ok 10h w "gnieździe"...

Proszę o jakieś porady lub sugestie, będę niezmiernie wdzięczny. POZDRAWIAM!

///Mpower
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W panelu klimy jest wiatraczek.

Lubi się troszkę zabrudzić i wtedy zaczyna być go słychać.

To , że akurat ładowałeś GPS i się zaczęło to przypadek.

Dodam , że jest to problem dość często na forum poruszany i jak poszukasz to dużo się możesz dowiedzieć.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Poszukiwałem, ale nie znalazłem... Dziękuję za wypowiedź, jednak proszę jeszcze o instrukcje, czy łatwo zdjąc panel klimatyzacji i czy można to bezpiecznie zrobic, bo czytałem, że ktoś już przez zdejmowanie panelu zepsuł klimę, a tego bym nie chciał...

Kolega powiedział o wiatraczku, ale czy on pracuje bez kluczyka w stacyjce? No i dlaczego cyka tylko czasami?

Jeżeli nie chcecie się wypowiadac, to proszę chociaż linki to tego typu problemu, bo naprawdę mimo szukania nic podobnego nie znalazłem...

Pozdrawiam

///Mpower
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=41383&postdays=0&postorder=asc&highlight=wiatraczek+klimy&start=15

Tu coś o tym jest.

Ale jeszcze poszukaj. Panel łatwo wyjąć i jak będziesz średnio ostrożny to nić nie popsujesz. Tylko co na to poradzisz po wyjęciu? Podobno jakoś się da to czyścić.

A czy pracuje cały czas? Nie. Ale przez kilka minut po wyjęciu kluczyków ma pracować. A włączy się jak tylko otwierasz drzwi więc masz wrażenie że chodzi cały czas.

Wyłącz zapłon i wyjmij kluczyki i cierpliwie posiedź około 5 minut. Powinien zamilknąć.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź! Oby więcej takich ludzi, którzy spokojnie wytłumaczą o co chodzi i pomogą...

Serdeczne dzięki i POZDROWIENIA!

///Mpower