Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam was

Mam E-46 320d. Kupiłem jako 2 letni pojazd w listop 2006. Pieknie wszystko chodziło. Musze sie lekko rozpisac bo sprawa jest dziwna :(

W listop 2007 zmieniłem opony na zimowe i sie zaczeło. Kilak razy jezdziłem do wyważnia kół, bezskutecznie. Załozyłem nawet letnie z powrotem na te 16'' alu i nadal biły od m/w 80 kmh. W stuczniu kupiłem uzywane ,ale ładne , koła 17'' z oponami, była lekka zmiana na plus ale nadal coś biło. Jezdziłem pol roku z tym i w koncu gdy miałem samochod zastepczy kobiety, to oddałem go do sprawdzenia co jest nie tak. Prosiłem mechaników by zaczeli od kól, bo moze to one jednak to one sa jeszcze zle wywazone ,potem by sprawdzili piasty, połosie itd do srodka układu. Zaczeli niestety od wywazenia wału bo ich zdaniem to moze byc to :(. Załozyli inne koa na tyl i bicie w sumie znikneło ale po wywazeniu wału pojawiło sie drżenie powyzej 110 ktrego nie było za co daje sobie głowe uciac bo znam ten samochod dobrze.

Pszukałem laserowego wywazania kół i dzis to zrobiłem (polecam kolegom , bo te patałachy w małych warsztacikach chyba nie kalibrują sprzetu co na moim przykdzie widac ,ze da sie wywazyc dobrze koło i moze nie bić) - samochód pieknie chodzi i koła nie biją już na pewno.

Efekt jest taki ,ze teraz nie biją koła ale za to drży samochód od 110. Drzenie pojawia sie nagle i juz nie ustepuje. Obojetnie czy jade na 4,5, czy na 6 biegu czy na luzie, Znika przy zwalnianiu równie nagle. Moim zdaniem cos jest na rzeczy przez to wyciagnie wału i grzebanie w ukladzie napedowym. Ma ktos jakies doswiadczenie co to moze byc?

Ktos cos spieprzył lub mogł zle zamontowac? Moze jakies gumy, podpora, łożyska.? sam juz nie wiem.

Drżenie jest delikatnie, czuc po prostu włosy na rekach jak trzymasz kierownice , nic nie huczy, tylko drży ewidentnie cały samochód i bardzo to denerwuje.

Mechanicy teraz sugerują most - ale ja sie upieram ,ze skad nagle most bedzie zły jak tego drzenia nie było jak im oddawałem samochod... bezradny.

czekam na jakieś zdania i sugestie

dzięki z gory i pozdrawiam

smorek

Opublikowano
pisz bo jestem ciekaw

dzieki za pomoc i zainteresowanie ale...

no niestety to nie to ... :(

teraz szukaja w półośkach - lewa jest podejrzana o to iż jest zgięta i jest aktualnie na wyważaniu - dzis bede miał info czy to to czy nie to - ręce mi opadają...

ktoś z klubowiczów ma jeszcze jakiś pomysł co to moze być?

pozdro

Opublikowano

Ja tak miałem jak kupiłem sobie piękne NIEORYGINALNE alu 17' wszystko było gucio tylko od 110 drżała mi kierownica.

Okazało się że otwór środkowy w feldze był minimalnie większy niż kołnierz na piaście i koło nie centrowało się . Po kupnie pierścieni redukujących na średnice piasty mojego auta wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

u mnie felgi są sa ok... mam oryginały 17'' wyważone laserowo i juz jest ok - niestety przez szukanie gdzie nie trzeba, czyli w wyważeniu wału i teraz półosiek pojawiło sie nowe drżenie (nie bicie , bo to łatwo odróznic ) i z tym drżeniem teraz walczę.

czy ktośma jakies doswiadczenie w podobnej sprawie ,ze po wyciagnieciu wału nagle pojawiło sie drżenie?????

wołam o pomoc bo nie mam już nadziei , iż moi mechanicy to potrafią zrobic :((((

może poznaniacy podpowiedzą jakieś adresy dobrych zakładów naprawczych (ja niestety nie mogą wejsc na stronę w tym serwisie gdzie takie zakłady sa polecane - nie wiem dlaczego :-((( ) znajacych sie na bmw lub ogolnie na samochodach bo tępota mechaników mnie przeraża...

pozdrawiam

Ja tak miałem jak kupiłem sobie piękne NIEORYGINALNE alu 17' wszystko było gucio tylko od 110 drżała mi kierownica.

Okazało się że otwór środkowy w feldze był minimalnie większy niż kołnierz na piaście i koło nie centrowało się . Po kupnie pierścieni redukujących na średnice piasty mojego auta wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

tak, ja mialem. Bylem na wymianie podpory walu - rozkrecili mi go, potem zle poskladali. Pojechalem do innego zakladu, jeszcze raz mi rozkrecili, poskladali i bylo ok.

Objawy - lekkie drzenie i gluchy stukot w okolicach 40-60km/h i bardzo slaby w okolicach 100km/h

Opublikowano
sprawdź sworznie przy kolach przednich. wymieniłem i ustało, a miałem dokładnie takie same objawy
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam wszystkich i dzieki za pomoc...

ogolnie mam chyba pecha do ludzi i ich usług lub tez ogolnie mam pecha

przeczytajcie to jako przestrogę...

okazało się ,ze zle wywazone były koła... wywazane były 4 razy koła zimowe plus raz koła letnie na tych samych felgach co zimowe , plus 3- lub 4 azy koła 17'' ktore kupiłem w styczniu gdy jeszcze wierzyłem ,ze to tylko wina koł to bicie/drzenie. Lecz po tylu wywazaniach swierdziłem ,ze to musi byc cos z samochodem i dlatego oddałem go do "naprawy". Mechanik stwierdził ,ze to wał - dali wał do wywazenia i koła ponownie - wszystko to działo sie w czerwcu. Pdczas jazdy probnej po "wywazeniu walu i wywazeniu kól stwierdziłem ,ze koła juz nie biją i do predkosci 110 jest ok - lecz powyzej predkosci 110 pojawia sie drzenie. Zasugeowałem mechanikowi ,ze to moze juz teraz koła sa dobrze wywazone a wał zle ktos wywazyl teraz. POwiedizał,ze byl wywazany elektonicznie i musi byc ok. ku... i tak sie meczyłem przez jakis czas i zaczłem szukac pomocy w sieci i u kolegów. Stwiedzilem ,ze nie mam co słuchac mechanikow i ze mają mi odciac te odwzniki z wału (jak bedzie gorzej to bedziemy szukac dalej) i...... nagle wszystko ustało i SAMOCHODIZK CHODZI JAK DAWNIEJ...!!!!!

wniosek... i ostrzezenie dla innych bo kazdy moze miec takiego pecha do ludzi i ich usług

nr 1 -

debile od wywazania kół w okresie zimowo - wiosem gdy maja duzo pracy nie maja czasu na kalibrowanie swoich maszyn do wywazania i robia fuszere daja ludzom kola zle wywazone... moze w syrenie lub innych Oplach - nie obrazajac Opli tego nie czuc tak bardzo lub ludzie sa mniej "czujacy" samochody - ja czułem i mailem dosc .

po czym w okresie letnim , gdy sie nudzą w wulkanizatorniach i maja czas to moze wtedy juz kalibrują swoje maszyny... bo jakos dziwnie ta sama firma ktora wiosna mi wywazyła kola zle w czerwcu potrafila dobrze wywazyc te same koła...

nr 2

wielokrotne złe wywazenie wprowadzilo mnie w blad i w mysli iz to wina samohodu wiec mechanicy (bez namysłu i wiedzy znowu) stwiedzili "wał" - gu... prawda jak wał nie był uszkodzony, samochod nie po wypadku, i odwazniki sie nie urwały - wał musi byc ok...!!! i niech sie lepiej nikt do niego nie dotyka.

nr 3

badz uparty ... bo gdybym poszukał dobrego zakładu wulkanizacyjnego - ktory znalazłem w sieci latem - od wywazania laserowo kół to bym pewnie przez 2 miesiace latem sobie jezdził moja e-46 a nie ogladał u mechanika

po prostu są ludzie i ludziska... a do tego jeszcze parapety - a chyba trafiem najgorzej jak mogłem bo na 2 parapety w rzędzie

pozdrawiam wszystkich którzy chcieli pomoc i zycze miłej jazdy bumkami...

dzięki

nara