Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja nie rozumiem, że szkoda komuś, kto ma dobre auto, wydać te 100 zł miesięcznie na parking. Ma się spokój psychiczny, odpadają wszelkie kradzieżę drobnych elementów auta oraz zniszczenia przypadkowe i specjalne. Do tego jest to tańsze niż Auto Casco więc sumując wszystkie straty i wydatki jakie mogą być w obu przypadkach to parking zdecydowanie wygrywa. Ma on najważniejszy plus o którym wcześniej wspomniałem czyli spokój psychiczny. Kładziecie się spać nie zastanawiając się czy ktoś Wam w nocy coś ukradnie czy nie.

U mnie pod blokiem kiedyś był taki przypadek, że jakiś pijany jełop starym Mercem przywalił w auto stojące pod blokiem wzdłuż ulicy. Miał ktoś pecha że akurat był pierwszym w ciągu aut na którym ten osobnik się zatrzymał. Facet skasował dość dużą część boku prawie nowej Octavi i sobie wycofał i odjechał (urwał sobie pół zderzaka, rozwalił lampę itd). Niestety było ciemno, za daleko i nie byłem w stanie spisać tablic mimo, że wyjrzałem po usłyszeniu huku. I pewnie nikt nie spisał i się skurwielowi udało. To jest jeden z przykładów, że w nocy dzieją się różne rzeczy i można mieć pecha. Nawet grupa nawalonych matołów może sobie przechodzić i komuś na szybie lub masce rozwalić pustą butelkę, bo przecież w grupie to wszyscy są kozacy i niczym się nie przejmują.

Opublikowano
Do tego jest to tańsze niż Auto Casco więc sumując wszystkie straty i wydatki jakie mogą być w obu przypadkach to parking zdecydowanie wygrywa.

Parking strzeżony to bardzo duży plus, ale chroni przed kradzieżą autko niestety tylko kiedy ono się tam znajduje. Dodatkowo jego zaletą jest ochroną przed wandalizmem w nocy. Niestety nie w pełni, bo parkingi nie zwracają kosztów napraw jeśli auto zostanie uszkodzone np. rzuconym przez ogrodzenie jakimś przedmiotem itp. Poza tym po wyjechaniu z niego tracimy ochronę. AC, choć 2 razy droższe, to nie tylko ubezpiecza auto od kradzieży (KR) zawsze i wszędzie, ale także, co wg mnie obok KR najważniejsze, zwraca koszty napraw naszego auta jeśli my jesteśmy sprawcami wypadku. Oprócz tego zabezpiecza nas finansowo przed wcale nie rzadkimi sytuacjami np. jeśli ktoś nam uderzy w auto pod hipermarketem i oczywiście zwieje czy stłucze szyby albo ukradnie koła.

Innymi słowy parking strzeżony chroni bezpośrednio auto (czyli nasze finanse) w określonym czasie, a AC chroni pośrednio zawsze.

Wg mnie podstawa to:

1. Zabepieczenie auta we własnym zakresie

2. AC

3. Parking strzeżony (gdybym mieszkał w jakieś nieciekawej okolicy i tak jak kolega miał niszczony samochód to bez zastanowienia).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kto korzysta z AC jak mu stłuką szybę czy lusterko ukradną?? Stracisz tyle kasy na zniżkach że to się nie opłaca. I tu jest siła parkingu strzeżonego. Auto można w prosty sposób zabezpieczyć tak, że nikt nim nie odjedzie, więc kradzież całego samochodu to nie taki problem. Tylko trzeba dobrze jeździć żeby nie rozwalić auta. :D Chociaż zakładając, że w przeciągu pięciu lat zdaży Ci się jedna stłuczka w Twojej winy to za kwotę jaką wydałeś na AC przez te pięć lat naprawisz trzy raz to auto, no chyba że skasujesz je doszczętnie, ale wtedy to już najczęściej auto Ci nie jest potrzebne. :?
Opublikowano

Stłuczenie szyb występuje w opcji w AC, często jest gratis ale możesz dopłacić parę groszy i mieć zwrot kosztów za wstawienie nowych szyb bez utraty zniżek.

Co do "pewnych" zabezpieczeń, to powiem Ci, że wszystko jest do obejścia. Od pełnych alarmów, po niezależne czujniki ruchu i bear-locki. :D Ich głównym zadaniem jest opóźnianie kradzieży i przez to zniechęcanie niż rzeczywista, pełna ochrona auta chyba że mowa o jakiś kompletnych amatorach. To tak z autopsji.

Rozumiem Twoje podejście do AC. Wielu moich znajomych takie miało dopóki ktoś nie ukradł im auta albo nie przywalili np. w sarnę w lesie czy ktoś uderzył im w auto pod sklepem albo sami nie skasowali samochodu i zobaczyli rachunku za naprawę. Ja tam się potrafię uczyć na cudzych błędach i nie ryzykuję. :wink: Kwestia podejścia do ochrony własnych finansów, oceny ryzyka i doświadczeń. Na szczęście AC jest nieobowiązkowe, więc każdy może sam zdecydować wedle uznania.