Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat pewnie juz setki razy był, z góry przepraszam ale mało co znalazłem.

Mam BMW 330d, z 2003roku 140tkm- silnik pracuje cichutko,rowno jak zegarek. Chcialbym wymienic olej ale nie mam pojecia co poprzedni wlasciciel lał. syntetyk czy polsyntetyk?? I sie nie dowiem.

CZY MOGE ZARYZYKOWAĆ I WLAĆ SYNTETYK?? - WOLAŁBYM

CZY LEPIEJ Z TĄ NIEWIEDZĄ WLAĆ BEZPIECZNIE PÓŁSYNTETYK??

POZDRAWIAM,

GS

Opublikowano

A autko z Niemiec? Bo tam raczej nikt się nie bawi w takie oleje tylko leje pełny syntetyk a potem sprzedaje auto i my je kupujemy :D

Tak jak pisze kolega wlej dobry syntetyk i będzie :cool2:

Opublikowano
Miałem podobny dylemat - mnóstwo czytania na forach i nigdzie konkretnej odpowiedzi :) Postanowiłem zalać syntetykiem Castrol Edge Sport 0w40 (wcześniej był półsyntetyk Magnatec 10w40 a co jeszcze wcześniej - nie wiem) i silnik sprawuje się super. Narazie przejechałem około 2 tyś km i nie wziął nawet grama oleju. Pozdrawiam

było:

e30 2,0i touring /e30 1,8i coupe /e30 2,5i sedan / e36 323i coupe / e39 523i sedan / e39 525i

Opublikowano

Autko jezdzilo w Niemczech ale sprzedał mi je Turek który przez 2 miesiące był w jego posiadaniu więc nic nie wiadomo.

Czy mozna jakos odrównic syntetyk od połsyntetyku? Aktualnie olej na bagnecie jest czarny i dosc rzadki..

Opublikowano
To nie ma znaczenia co wcześniej było lane (chociaż pewnie syntetyk) w samochodzie z takiego roku nawet gdyby wcześniej na maśle był jeżdżony (no chyba że ma z 300tyś) lej syntetyk. Nie będe się rozpisywał dlaczego bo już takie teamty były, ale syntetyki mają dużo lepsze właściwości niż półsyntetyki, itd we wszystkich temperaturach pracy. No chyba że chcesz jeździć na gorszym oleju.
Opublikowano
witam. Jak sie boisz zalej syntetykiem ale sprawdzaj poziom i czy nie masz jakis dziwnych dymow z wydechu. napewno w czasie uzytkowania nikt nie wlewal mineralki ani polsyntetyka do takiego silnika ktory jest jedna z najlepszych konstrukcji, ale ze byl u turka jeszcze w berlinie w to bym w zyciu nie wzial . pamietaj ze masz 7 litrow. wymiana jest prosta i przyjemna od dolu klapka na jedna srubke od gory pojemnik z wkladem:)
Opublikowano
ale ze byl u turka jeszcze w berlinie w to bym w zyciu nie wzial .

Co masz na myśli?? Co ma Berlin do Turka?? :-) Jakieś złe doświadczenia?? Ja kupilem autko w sumie od Polaka ktory sprowadzil wlasnie od turka z Berlina i auto jak narazie jezdzi i wyglada jak marzenie :-)) oby tak dalej :-)

Opublikowano
Tylko syntetyk, tam nic innego nie wolno lać.

Dokładnie!!!

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
ale ze byl u turka jeszcze w berlinie w to bym w zyciu nie wzial .

Co masz na myśli?? Co ma Berlin do Turka?? :-) Jakieś złe doświadczenia?? Ja kupilem autko w sumie od Polaka ktory sprowadzil wlasnie od turka z Berlina i auto jak narazie jezdzi i wyglada jak marzenie :-)) oby tak dalej :-)

Turasy przekrętasy... Nie słyszałeś?? Oni podobno nawet z wody zrobią bezołowiową :norty:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
a tak wracajac do turasow. uwazajcie w berlinie na tablice. wlasnie jest mafia turecko-ukrainska co podrabia ubezpieczenie i naklejke na tablicach. i jak ktos kupuje auto w sobote to naprawde jesli nie byl w urzedzie komunikacji ichniejszymm niech sprawdzi nawet przez policje czy ubezpieczenie i tablice nie sa lewe. Koszt to 750euro mandatu za te falszywki plus auto juz nie jedzie wiec trzeba zalatwic lawete lub 150euro za dzien za parking policyjny. jestes oskarzony o podrabianie dokumetow , rozprawa w sadzie itp... wiec uwazajcie
Opublikowano
jak wszyscy wiemy w berlinie wiecej turkow niz niemcow to jest fakt. berlin jest blisko od polski wiec rozwinal sie tam rynek wtornych samochodow. turki sprzedaja maja autohausy itp(patrz mobile.de jesli w nazwie firmy jest ahmud czy cos podobnego to wiadomo ze turas). Z mojego doswiadczenia, samochod od turka wyglada w strasznym stanie oni nawet jak narzygaja w srodku to nie posprzataja, dla turasa zajebisty stan to taki ze auto nie pali na jeden cylinder( taki przypadek tez mialem). Wiec jak polak wezmie od niego to jedzie na myjke wysprzata wymyje wypierze itp. jesli auto ci dziala bez zarzutu to nalezy sie cieszyc. ja nie kupie juz od turka.... za duzo widzialem.... pozdrawiam
Opublikowano

Moje autko było u turka niecałe 2 miesiące bo on kupił je od Niemca a ma właśnie komis. Aktualnie auto jest po gruntownym przeglądzie w paru warsztatach przez dobrych fachowcow + komp, sprawdzenie licznika itp (choc widac i czuć ze przebiegh jest oryginalny) i wszystko na szczescie sie zgadza. Autko nie bite (jedynie 1 drzwi malowane ale nie widac), silnik jak zegareczek, jednym slowem jestem mega pod wrazeniem. 3ci tydzien jezdze 6 biegowa skrzynia auto zwija asfalt w trasie mi spalila na dystansie 500Km 5,3l a w cyklu mieszanym 7, wiec rewelacja.

Oby moja radosc sie nie skonczyla i zeby cos nie wyszlo z czasem, ale co moze wyjsc??:-))

Na dodatek dodam, ze autko kupilem za 36800zł + opłaty= 39500zł 12.12.2003r. SZOK !!

Pozdrawiam

GS

Opublikowano
Bardzo fajnie. Mozemy sie ustawic do jakiegos zdjatka wspolnego bo jestem takze z wrocka i takze od 3 tygodni mam 330d z 2004. tylko ja dalem 10tys euro:). Co do turka moze ci sie udalo. Jak ja szukalem to szukalem u samego turka wiec nie bylo posrednikow wiec nie wygladalo to za ciekawie. Zreszta te 3.0 motory nie do zarabania na mobilach widzialem przebiegi kolo 400tys wiec dosc zywotny. pozdro. a co do spalania to wedle kompa spalanie czy wedle pomiaru przy pelnym baku? Mam ten silnik i tez reczna skrzynie biegow wiec wiem ile pali:):) Kumpel tez ma 330xd z 2004 z manualem i u niego komp pokazuje 4,8-4,9. Ale my wiemy ile pali ten silnik:) tragedi nie ma ale napewno nie bedzie to w miescie ani 6,5 ani 7 tylko wiecej....
Opublikowano

spalanie 5,3 trasa wedlug kompa, a po przejechaniu ok 800km zatankowalem i wyszlo wg kilometrow ze spalila mi 7l, a w miedzyczasie jezdzilem troche w miescie. Jezdze dosc spokojnie choc lubie sobie czasem depnac, z takim silnikem to grzech nie deptać :-)

Chetnie bym sie z toba spotkal i przejechal blizniakiem, ciekawe czy sa jakies roznice, jesli masz ochote to napisz mi na GG 1770256, w sumie jestem z pod wrocka ale bede we wro piatek i sobota.

10 tys euro dales?? to mega tanio.. Czemu tak?:-)

pozdro

Opublikowano
eee to takie spalanie tez mam pelny bak i 800km ale jak podziele przez 63 to jakos dziwnie wychodzi 7,8l/100km:) akurat w piatek wyjezdzam na chrzciny ale bardzo chetnie sie spotkam i wyciagne kumpla z 330xd:)
Opublikowano

nie pisalem ze na pelnym baku zrobilem 800km tylko po przejechaniu 800km zatankowalem:-)) na pelnym robie ponad 900km spokojnie..

odezwij sie na GG lub mailowo to sie umowimy na spotkanie.

pozdro