Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi drodzy mam pytanko...czy ktos wie czym tak naprawde rozni sie Shell LA 2634 a Dexron III.Pytam poniewaz shell ten jest trudno dostepny a z tego co mi wiadomo do niektorych 5HP18 z czrna tabliczka zaleca sie dexron,dlaczego wiec nie mozna lac go do 5HP30 z czarna tabliczka,az taka roznica w budowie?Pozdrawiam.
Opublikowano
Skoro ZF i BMW wymyslili sobie ze do pewnych typow skrzyni ma byc Shell a do innych Dexron to widocznie musiala byc ku temu przyczyna. Wymien olej, filtr i uszczelke tak jak kaze producent i po sprawie. Niestety to nie Matiz i trzeba wydac troche pieniazkow zeby auto dobrze sluzylo.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Skoro ZF i BMW wymyslili sobie ze do pewnych typow skrzyni ma byc Shell a do innych Dexron to widocznie musiala byc ku temu przyczyna. Wymien olej, filtr i uszczelke tak jak kaze producent i po sprawie. Niestety to nie Matiz i trzeba wydac troche pieniazkow zeby auto dobrze sluzylo.
Doskonale wiem,ze to nie matiz a co do wydawania pieniazkow to zdziwilbys sie gdybym Ci pokazal wszystkie kwity z serwisu.Ostatnio kupiłem nawet caly wal tutaj w Norwegii i wydalem na zł ponad 3200zł,wiec nie praw mi morałow tego typu prosze,ze to nie Matiz i trzeba wydac troche,zeby auto jezdziło.Zadałem prosto skonstruowane pytanie,jesli nie znasz odpowiedzi daruj sobie i uwierz mi nie chodzi tu o pieniadze.BMW tez nie zaleca gazu do swoich silnikow ale jakos wszyscy jezdza...popraw im troche morałow.Pozdrawiam.
Opublikowano
Skoro nie chodzi o pieniadze to o co ? Zalej drozszego Shella jesli tak zaleca fabryka to po sprawie. Nie rozumiem po co bylo pytanie skoro kasa nie gra roli.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Witam

Skrzynie 5hp-30 są wszystkie zalewane olejem typu Lifetime. Skrzynie z czarną etykietą Shell LA 2634, skrzynie z zieloną - Esso LT 71 141.

Jeśli chcesz zmienić olej, to musisz kupić ten konkretny olej Shell. Dostaniesz go w ASO BMW bez problemu, nr ref. 83 22 9 407 765.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Panowie czy wy nie zauwazyliscie,ze ja nic nie wspomniałem o tym,ze chce na upartego wlac dexron?????Doskonale wiem,ze mozna bez problemu dostac w BMW ten olej,ale chyba istnieje on tam tylko nie pod nazwa shell tylko ma jakis symbol i znak BMW.Jestem po prostu bardzo ciekaw czy to nie jest taki sam olej jak dexron,bo wiem ze esso to co innego ale ten shell to jakas tajemnica i jak widze nikt o tym pojecia nie ma.Dzwoniłem do BMW do Poznania i pseudoznawcy tematu powiedzieli mi,ze oni nie wiedza jaki olej i ze na pewno na skrzyni jest napisany jaki a u nich nie ma shella tylko sa oleje BMW i do skrzyni jest odpowiedni nr.Pytanie jest proste...czy ktos wie jaka jest roznica miedzy dexronem III a shell LA 2634?
Opublikowano
Moze zamow analize chemiczna tych 2 olejow na renomowanej norweskiej uczelni ? A najlepiej to porownac jeszcze z wieloma innymi, moze bez sensu lejemy do skrzyn zalecany olej jak moze sie okazac ze to zwykle frytury zabarwione na zolto czy czerwono :twisted2:

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Moze zamow analize chemiczna tych 2 olejow na renomowanej norweskiej uczelni ? A najlepiej to porownac jeszcze z wieloma innymi, moze bez sensu lejemy do skrzyn zalecany olej jak moze sie okazac ze to zwykle frytury zabarwione na zolto czy czerwono :twisted2:
Zamowilbym na tej renomowanej uczelni analize twojego mozgu...gdybys go miał.
Opublikowano
Cześć :?

Do arturo193

Jest coś takiego jak :search: ... przeczytaj to co poniżej bo już przerabiałem podobny temat.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=56651&start=0&postdays=0&postorder=asc&

Dexron III to specyfikacja (norma) i może być, że olej mineralny i syntetyczny spełnia tą specyfikację.

Pozdrawiam Vikingb.

Vikingb...dziekuje bardzo.Fajnie jest poczytac post napisany jako normalna odpowiedz a nie jakies durne cwaniakowanie...jednak jak sam widzisz i w tym linku nie ma odpowiedzi.Juz ten temat przerabiałem wczesniej i przynajmniej wiadomo z niego,ze po wyplukaniu skrzyni mozna tez lac esso do 5HP30 z czarna tabliczka.Ja byłem i nadal zreszta jestem ciekaw czy roznica w budowie 5HP18 z czarna tabliczka i 5HP30 z czarna jest taka,ze dexron do tej pierwszej jest zalecany a ta druga moze uszkodzic?Ale chyba nie bedziemy mieli odpowiedzi tutaj.Pozdrawiam serdecznie.
Opublikowano
Ja byłem i nadal zreszta jestem ciekaw czy roznica w budowie 5HP18 z czarna tabliczka i 5HP30 z czarna jest taka,ze dexron do tej pierwszej jest zalecany a ta druga moze uszkodzic?Ale chyba nie bedziemy mieli odpowiedzi tutaj.Pozdrawiam serdecznie.

Wymieniałem olej w mojej E32 740 w warsztacie firmy ZF w Dortmundzie i jeżeli znasz niemiecki, to zadzwoń pod nr 0049231838050 i poproś z Panem Sagertem. On ci to dokładnie i szczegółowo wyjaśni. Z grubsza to wygląda to tak, że 5HP30 ma inny materiał cierny na płytkach, bo ta skrzynia była kalibrowana na moment obrotowy 560 Nm i dlatego wymaga takich olejów, jakie są dopuszczone przez ZF. Z opini Sagerta wynika też, że do starej skrzyni, tzn takiej która ma już powyżej 200tys km, można zalać inny olej, ale raczej Dextron II a nie III i to tylko pod warunkiem, że dokładnie usuniesz cały stary olej, co nie jest łatwe

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja byłem i nadal zreszta jestem ciekaw czy roznica w budowie 5HP18 z czarna tabliczka i 5HP30 z czarna jest taka,ze dexron do tej pierwszej jest zalecany a ta druga moze uszkodzic?Ale chyba nie bedziemy mieli odpowiedzi tutaj.Pozdrawiam serdecznie.

Wymieniałem olej w mojej E32 740 w warsztacie firmy ZF w Dortmundzie i jeżeli znasz niemiecki, to zadzwoń pod nr 0049231838050 i poproś z Panem Sagertem. On ci to dokładnie i szczegółowo wyjaśni. Z grubsza to wygląda to tak, że 5HP30 ma inny materiał cierny na płytkach, bo ta skrzynia była kalibrowana na moment obrotowy 560 Nm i dlatego wymaga takich olejów, jakie są dopuszczone przez ZF. Z opini Sagerta wynika też, że do starej skrzyni, tzn takiej która ma już powyżej 200tys km, można zalać inny olej, ale raczej Dextron II a nie III i to tylko pod warunkiem, że dokładnie usuniesz cały stary olej, co nie jest łatwe

Pozdrawiam

Wielkie dzieki a1410...nie znam niemieckiego ale dosyc dobrze rozmawiam po angielsku.Mysle,ze pan Sagert rowniez.Jednak interesowała mnie roznica i teraz mamy sprawe jasna czym roznia sie te skrzynie.Skora jest to opinia fachowca z ZF,ze mozna lac dexron to pewnie nie rozni sie on az tak bardzo od shella.Jednak ja wole zalac skrzynie shellem ale ciekawosc została zaspokojona.Serdecznie pozdrawiam za konkretna odpowiedz bo teksty w stylu zamow sobie analize sa tak samo zenujace jak ich autorzy.Dziekuje.
Opublikowano
...zaspokojona.Serdecznie pozdrawiam za konkretna odpowiedz bo teksty w stylu zamow sobie analize sa tak samo zenujace jak ich autorzy.Dziekuje.

Zenujace sa twoje uwagi natemat osob ktorych nie znasz mistrzu :p Niemniej jednak ciesze sie ze twoja ciekawosc zostala zaspokojona i kolejniej nocy bedziesz spal spokojnie i nie zlejesz sie w gacie.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Kolejny przyklad prostaczka z Polski ktory zarobil pare øre i kupil sobie bmw :clap:

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
A propos prostactwa...przeczytaj swoje poprzednie posty...a do twojej ignorancji...BMkami jezdze od 16stu lat.A teraz juz daj sobie na luz...odejdz od komputera i poswiec troche czasu swojemu chłopakowi.Żegnam.
Opublikowano
Niemniej jednak ciesze sie ze twoja ciekawosc zostala zaspokojona i kolejniej nocy bedziesz spal spokojnie i nie zlejesz sie w gacie.

Mistrza znajdz sobie w swoim srodowisku geju.

Arturo193, Mavic, dostajecie ostrzezenia za obrazanie sie nawzajem i robienie gnoju na forum.

Chcecie sie obrzucac wyzwiskami, to robcie to na privie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Niemniej jednak ciesze sie ze twoja ciekawosc zostala zaspokojona i kolejniej nocy bedziesz spal spokojnie i nie zlejesz sie w gacie.

Mistrza znajdz sobie w swoim srodowisku geju.

Arturo193, Mavic, dostajecie ostrzezenia za obrazanie sie nawzajem i robienie gnoju na forum.

Chcecie sie obrzucac wyzwiskami, to robcie to na privie.

I to mi sie podoba...przynajmniej sprawiedliwie...danke :mrgreen: Pozdrawiam wszystkich,ktorym na widok BMW kazdej masci krew w zyłach plynie szybciej.