Skocz do zawartości

530d skrzynia automatyczna - pomoże wymiana oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem 530d. Pomierzony, posprawdzany i wszystko igła, poza jednym elementem. Automat przełączając z 2 na 3 wrzuca na moment luz. Takie odnoszę wrażenie. Przy pozostałych biegach jest OK. Jeśli jednak uderzę kickdowna, nie przerzuca z 2 na 3. Podobno oznacza to, że w skrzyni brakuje oleju. Co o tym sądzicie?

Fura październik 2000, po lifcie.

Opublikowano

Witam

KickDown....z 2 na 3.? KickDown ma redukować biegi np. 3 na 2. Ale nie zrobi tego jeżeli obroty na to nie pozwalają.

Myślę że o skrzynkę jak na razie nie masz się co martwić.

Ale poziom oleju.....a i ewentualną wymianę powinieneś zrobić...ale tylko u specjalisty od skrzynek.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano
Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że jak od startu pójdę z gazem w podłodze, to ciągnie na 1, ciągnie ładnie na 2 i na końcu nie przerzuca na 3. Muszę odpuścić z gazu, wtedy przeskakuje wyżej, ale w międzyczasie sekundę zawyje na luzie. :roll: Wyżej i niżej jest ok.
Opublikowano
Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że jak od startu pójdę z gazem w podłodze, to ciągnie na 1, ciągnie ładnie na 2 i na końcu nie przerzuca na 3. Muszę odpuścić z gazu, wtedy przeskakuje wyżej, ale w międzyczasie sekundę zawyje na luzie. :roll: Wyżej i niżej jest ok.

Nie wiem... ale taka pewna analogia. U mnie też tak było jak miałem źle ustawione mapy w gazie :) Generalnie silnik nie miał mocy. Jeśli w automacie nie ma ciśnienia nie przerzuci na następny bieg. A ciśnienie robi silnik...

Nie chce być złym prorokiem ale może to coś z turbo albo z wtryskami i na wysokich obrotach (bardzo wysokich) auto nie ma mocy :(

Pozdrawiam

Opublikowano
no być może, ale na pozostałych biegach jest ok. Wymieniam olej z peryferiami jutro z rana, może będzie lepiej...
Opublikowano

Przede wszystkim skasuj na komputerze adaptację w skrzyni.

Sprawdź na kompie stan skrzyni.

Olej tak czy inaczej możesz wymienić, zależy od przebiegu.

Jeżeli w skrzyni nic się nie ślizga, to powinno pomóc.