Skocz do zawartości

kolektor od 525 do 523.... dodatkowe konie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam... mam pytanko odnośnie operacji zmiany kolektora, z 525 do mojego 523, qmpel opowiadal mi dzisiaj ze trzeba takowy zakupic, przerobic tam cos kupic do tego, a potem jakos zamontowac i efekt cos ok 20 koni powinien byc widoczny.... operacja nie jest wcale az tak kosztowna podobno..... prosilbym abyscie sie wypowiedzieli w temacie jak cos wiecie dokładniej bądź to przerabialiscie :)
Opublikowano
No właśnie kolektor taki jak piszesz trzeba "zakupic, przerobic tam cos kupic do tego, a potem jakos zamontowac". Sama zmiana kolektora nie wystarczy. Wydaję mi się, że oprócz samego kolektora należy zmienić dolot, regulator ciśnienia paliwa, wydech i mapę, która przywróci prawidłową mieszankę i zmieni zapłon.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
hmm, to troszeczke wiecej niz się spodziewałem po rozmowie z gosciem ktory to zrobil w swojej 328 cabrio ;) wczesniej tak podejrzewalem ze mape, ale ze z cisnieniem i wydechem to nie wiedzialem, ogolnie to on wypowiedzial sie w ten sposob ze po wymianie kolektora i lekkiej przerobce auto sie samo dostosowuje tzn tam trza odpiac aku itd pojezdzic tak z 150km spokojnie i podobno autko sie samo nauczy co i jak zeby dac tam wiecej mieszanki czy tam powietrza itp itd.... no nie wiem sam co o tym myslec bo nigdy przerobek w bmw nie robilem, wogole nie robilem zadnych przekladek kolektorow wiec nie znam sie w temacie, czytalem czasem tylko i wiem ze mozna tak zrobic, ciekawi mnie to i zabral bym sie za to tylko nie wiem jak z kosztami i gdzie to dobrze robią i na czym to dokladnie tak naprawde polega
Opublikowano
A tutaj koledzy chcieli wzmocnić e30 między innymi przez zmianę kolektora. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=16558&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=43297cd6f7f2e4d38715f9d99a41c000

W sumie chłopaki nic konkretnego nie napisali,same domysły i teksty typu słyszałem lub czytałem na necie,tym bym się nie sugerował.Pozatym ktoś jeszcze napisał brednie typu,że trzeba zmienić głowicę,przecież głowica w 2.5 m50 vanos i 2.8 m52 jest identyczna.karolass kup kolektor ssący z m50 nie jest drogi ok 100 do 150zł,przerób tak jak w opisie którego wysłałem i sam sprawdzisz,jak ci się nie spodoba zawsze możesz powrócić do starego kolektora,przepustnicy nie musisz wymieniać chyba,że masz elektroniczną.

Nur bmw e32