Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowym na tym forum i witam wszytkich.

Mam taki problem kupiłem swoje pierwsze bmw e36 coupe 318is i mam prawdopodobnie zepsóta sonde, tak powiedział poprzeni właściciel. Duże ma spalanie :/.

Byłem w piatek u mechanika i podpioł sie pod komputer, okazało sie ze sonda nie działa i wystąpił błąd 108, nie mógł okreslić dokładnie na czym on polega, do tego okazało sie ze mam jakis inny sterownik niz w orginale powinien być.

W drodze powrotnej przy wolnej jeździe na 1 biegu zaczeło dziwnie szarpac autem i trwa to dalej , tak jak by sie przytykał, co to może być?

Umówiłem sie na poniedziałek z nim i mamy cos działac dalej.

Co o tym sądzicie? czy mam wymienić sama sonda a jesli tak to na jaka? czy jechac do mechanika?

Z góry dzięki

Opublikowano
Warto by było sprawdzić jak pracuje sonda i czy wogole pracuje.Mi tez na kompie w jedym miejscu powiedzial ze nie dziala.Drugi mechanik wszedl w jej parametry i bylo jak na dłoni,działala dopiero od 4 tyś.obr.Co do szarpania to dużo jest o tym na forum,poszukaj.Sprawdz też swiece,moze też być spęrzegło.Nie wysoko już bierze?dużo możliwości...
Opublikowano
znany problem w e36 przerabialem sonde 2 razy jesli idzie o błąd 108 to rowniez wina lambdy(mechanik powinien takie rzeczy wiedziec) zobacz czy ci na wolnych obrotach silnik pracuje rowno jak ja mialem zepsuta sonde to skakaly mi obroty i mialem wlasnie spadek mocy jak piszesz efekt przydykania, nowa sonda z bosha kosztuje 309 zl i kup nowa nie kupuj uzywanej tylko nowa dedykowana do modelu twojej beci i powinno byc po problemie aha i oczywiscie niech ci wykasuja te bledy jak podepna do kompa tyle dobrze ze ci o tym poprzedni wlasciciel powiedzial, pozatym jesli idzie o sterownik czesto zdarza sie ze wlasciciele chca wgrac jakis nowszy sterownik w celu np zwiekszenia mocy czy momentu obrotowego itd
mam bmw i juz nie chce innego
Opublikowano

byłem teraz sprawdzic bo w czesniej nie zwróciłem uwagi, i okazało sie że obrotomierz wskazuje cały czas około 800/obrotów i sie nie wacha, ale czuć jak sie siedzie ze autko nie równo pracuje;/

A jeszcze takie pytanko, bo wiem ze musze kupic tą sonde czy moge sam ją wymienic ( mam kanał) czy bedzie ona wymagała póżniej podłączanie pod komputer?

co sądzicie o tej?

http://moto.allegro.pl/item387378094_sonda_lambda_firmy_bosch_do_bmw_i_porsche.html

Opublikowano
oczywiscie ze sam mozesz wymienic ale trzeba podpiac pod kompa potem i wykasowac bledy
Opublikowano
z boscha bedzie dobra wymienic mozesz sam a potem podjechac i niech ci wykasuje bledy lub niech ci sam wymieni i wykasuje bledy i powiedz mu ze ten blad 108 ktory jest do wykasowania to tez jest wina zepsutej sondy
Opublikowano

dzis wymieniłem sonde na uniwersalna i myśle ze bedzie działać.

Teraz jak mam sie dowiedziec czy sonda działa i czy sie polepszyło spalanie?

Dodam jeszcze ze to przerywnie co było juz ustąpiło :D

Opublikowano

a witam, ciesze sie ze kupiłęs w końcu swój motocykl:)) i mam nadzieje ze bedziesz się z niego cieszył i długo ci posłuży.

Załozyłem w czoraj sonde i zpbaczymy teraz jak bedzie chodziło autko, jednak mysle czy by nie jechac podpiac pod kompa i sprawdzic co wykaze na nim.

Opublikowano
a mozesz podjechac i sprawdzic pewnie ten blad juz znikl a co do tego sterownika to ja mialem wymieniana stacyjke sciagali mi nowa z monachium i wymieniali mi ją, kluczyk tez jest nowy wiec moze dla tego ten sterownik jest inny sam o tym nie wiedzialem bo nigdy pod kompa nie podjerzdzalem :) pozdrawiam
brak
Opublikowano

Wymieniłem tą sonde i chyba to nie rozwiazało w pełni problemu;/ końcówka tłumnika jest czarna z sadzy, spalanie troche sie poprawiło.

czy może cos z przepływką jest ? co sądzicie o tym, albo coś innego?