Skocz do zawartości

[E32 735]Problemy z chłodzeniem silnika po jego kapitalce.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzuciłem wczoraj do budy złożone m30b35 po kapitalce (dół, głowica). Ubrałem graty, zalałem płynami i odpaliłem. Ruszył od razu. Zgasiłem, ustawiłem zawory, odpaliłem ponownie, odpowietrzyłem układ (weszło 13l płynu. Po czym chciałem by osiągnął temp. pracy... No i tutaj dziwny objaw..

Skurkowaniec się gotuje :/ Mały obieg (w bloku, głowicy silnika) gorący (wskaźnik temp. 3/4 wychylenia), a duży obieg (nagrzewnica, webasto, parownik LPG) zimne - tak jakby nie było przepływu. Dodam, że przed wyjęciem silnika nigdy nie miałem problemów z ogrzewaniem, chłodzeniem itp...

Nie ma opcji bym pomylił położenie węży, jak i popełnił pomyłki podłączeniowe. Termostat (80*C) działa (otwiera się w pełnym zakresie - sprawdzone we wrzątku). Za to przepływ przez chłodnicę jest kiepski..

Silnik gorący, temp 3/4 skali, pudło termostatu gorące, węże do nagrzewnicy, webasta, parownika LPG zimne, chłodnica letnia...

Co jest?

Jutro wymieniam pompę wody, ale wątpię że to jest przyczyną...

Dziękować za pomoc i przepraszam jeśli dubluję temat (nie znalazłem podobnego).

Opublikowano

Jak parownik lpg zimny, to na bank zapowietrzony układ. Parownik podłączony jest (a przynajmniej powinien być) do małego obiegu.

Naciskaj na węże przy odkręconych objemkach na parowniku etc. W każdym bądź razie w najwyższym punkcie.

pozdr

Mariusz

Opublikowano
przy termostacie masz taka srubke do odpowietrzania układu...zawsze po zalaniu trzeba odpowietrzyc.Powodzonka.
Opublikowano
Usterka naprawiona :] Wina leżała po stronie pompy wody. pompa wymieniona, silnik odpowietrzony i hula jak nowy ;)