Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam pytanie, gdyż przy sprowadzaniu aut zza granicy obowiązuję inna opłata do 2 litrów, a inna powyżej. Zastanawia mnie jak to jest postrzegane. Czy brana jest dokładna pojemność np. silnika z e39 2litry czy jest do czy powyżej 2L.? Pozdrawiam.
Opublikowano
Do 2000 cm3 obowiązuje jedna stawka akcyzy, powyżej 2000 cm3 obowiązuje inna. Ale podobno to zróżnicowanie akcyzy jest niezgodne z prawem unijnym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do 2000 cm3 obowiązuje jedna stawka akcyzy, powyżej 2000 cm3 obowiązuje inna. Ale podobno to zróżnicowanie akcyzy jest niezgodne z prawem unijnym.

Podobno?? A gdzie znalazłeś taką informację?

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm... ciekawe, ciekawe.... Tylko że na chwilę obecną każda sytuacja jest badana oddzielnie (jest to powiedziane w linku nr 2). Chyba że ETS podejmie decyzję że podział na dwie stawki akcyzy jest niezgodny z prawem unijnym. Wtedy rząd będzie musiał zmienić przepisy... A tu jeszcze trochę wody upłynie..... :wink:
Moderator
Opublikowano
To dobrze jak się łapie. Dokładnie ile ma 1994 ?:) Są jeszcze jakieś silniki poza 1,6 i 1,8 w trójkach które się łapią ?

Starszy silnik 2.0 (M52) w E46 i E39 się łapie ponieważ ma pojemnośc 1991cc.

Nowszy (M54) również oznaczony jako 320i,520i już nie bo ten ma 2171cc.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
To teraz mi powiedzcie kiedy te nowsze zaczęto produkować (jaki rok)

W E46 320i silnik M54 zaczęto montowac:

-sedan Grudzień 99r. Do Lipca 01 wychodził jednocześnie z M52.

-coupe Styczeń 00r. Do Sierpnia 01 wychodził jednocześnie z M52.

W E39 520i M54 montowali:

-sedan Listopad 99r. Do Listopada 02 wychodził jednocześnie z M52.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
To dobrze jak się łapie. Dokładnie ile ma 1994 ?:) Są jeszcze jakieś silniki poza 1,6 i 1,8 w trójkach które się łapią ?

nie wiem czy jestes zainteresowany silnikiem diesla, ale silniki wersji 318d i 320d tez sie mieszcza w przedziale do 2000 ccm.ich pojemnosc to 1995 ccm.

Opublikowano
Wole się upewnić M52 w e39 montowali od początku ?

Tak. Najpierw były to M52. Od 98r M52TU z podwójnym Vanosem a potem M54.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'