Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka!

Ja testowałem i uzywam taka navi:

http://www.e-busola.pl/index.php?products=product&prod_id=2373

jestem bardzo ale to bardzo zadowolony..i cena przystepna:D

pzdr

p.s.

w razie pytan wal na P.W

Z racji tego, że spadł śnieg, przypominam, że piłowanie GOLFA na ręcznym, to nie DRIFT!!!!

Nie dyskutuj z idiotą , na początku sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

http://picasaweb.google.co.uk/kieltj/BMW - moje BMW

Opublikowano

To wszystko zależy do czego potrzebujesz tej nawigacji.

1.Czy to ma być dobra, niezawodna nawigacja z możliwośćą aktualizacji mapy?

2.Czy to ma być modny bajer z obsługą telefonu, mp3, aparatem itp?

Szukałem nawigacji ok. 2 miesiące, międzyczasie testując różne modele. Jednak z racji wykonywanego zawodu często używam gps-ów Garmina. Ponieważ nigdy się na nich nie zawiodłem i jest to firma, która stworzyła ten system, wybrałem nuvi 250w GP tej właśnie firmy.

Używam jej już ponad pół roku i jeszcze się nie zawiodłem. Posiada:

-wbudowaną mapę Europy,

-mapę Polski na SD ( GP Mapa, myślę, że w tej chwili najlepsza, nawet Automapa jest wg. mnie gorsza).

-świetny wyświetlacz wyraźny w każdych warunkach,

bardzo wygodą i prostą obsługę.

Niestety ten model przekroczyłby Twój budżet, więc proponuję Ci jeśli potrzebujesz nawigacji tylko na Polskę - nuvi 200 GP. Niestety posiada ona tylko mapę Polski ( są wersje z okrojoną mapą Europy ) i mniejszy ekran (jednak wystarczający). Taką poleciłem bratu i jest zadowolony.

Jeśli jednak potrzebujesz bajerów to na Garmina Ci nie starczy funduszy. Tu chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup czego z supermarketu.

Opublikowano

wiec tak: navi potrzebna mi głównie do poruszania sie po kraju! zalezy mi zeby była bardzo dokładna i zeby miała mape i te inne pierdołki w komplecie zebym nic nie musiał dokupywac! ale jakby miała jakies bajery to tez bym sie nie pogniewał!

ja cos myslałem o MIO lub TOM TOM ewentualnie Blaupunkt! co najlepsze z tych??

tutaj przykładowe MIO: http://www.allegro.pl/item378046094_nawigacja_gps_mio_moov_200u_polska_i_fee_38panstw.html

tu blaupunkt: http://www.allegro.pl/item373891585_blaupunkt_lucca_3_3_ee_igo_polska_99_eu_radary.html

a tu TOM TOM:

http://www.allegro.pl/item374504281_tomtom_one_xl_v7_1_najnowsze_mapy_pl_f_vat_kielce.html

co myslicie który najlepszy??? a moze jeszcze jakies inne macie to dawajcie linki! chodzi mi o taka navi do której bez problemu bede mógł wgrac w pozniejszym czasie nowe mapy!

POZDRO!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na PL tylko AutoMapa, nie ma póki co konkurenta. poczytaj na pdaclub.pl Pytanie czy potrzebujesz urządzenia dedykowanego czy czegoś co pozwala dowolnie modyfikować mape. Wtedy jak potrzebujesz wgrywasz TT, iGO itd. w dodatku samo możesz ocenieć co lepsze.

Ja używam HTC TyTn II z oranga, palmofon ma te zalete, że wychodząc z samochodu nie mam problemu gdzie zostawić navi.

Pozdro.

Opublikowano

Pamiętaj też o tym, żeby samo urządzenie nie było zbyt duże (będzie trzeba czasami je zabrać do kieszeni), miało dobry ekran (ważny jest kontrast) żebyś np. w czasie dużego nasłonecznienia i np. w okularach przeciwsłonecznych mógł go odczytać.

Poszukaj porównań różnych sprzętów w internecie i raczej poczytaj trochę fora poświęcone gps. Sprzęt kup u autoryzowanego dealera, żeby uniknąć nie przewidzianych problemów, poza tym cena u dealera będzie raczej niższa niż jest na allegro.

Ogólnie z tych nawigacji, które pokazałeś tylko mio jest jak dla mnie dobre. Ma tochę przyduże gabaryty i trochę słabą obsługę, ale prowadzi OK.

Opublikowano
Na PL tylko AutoMapa, nie ma póki co konkurenta. poczytaj na pdaclub.pl ...

Pozwolę się nie zgodzić. AutoMapa jest dobra ale najlepsza była rok temu. GP-mapa w tej chwili ją przewyższa, jest o wiele dokładniejsza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na PL tylko AutoMapa, nie ma póki co konkurenta. poczytaj na pdaclub.pl ...

Pozwolę się nie zgodzić. AutoMapa jest dobra ale najlepsza była rok temu. GP-mapa w tej chwili ją przewyższa, jest o wiele dokładniejsza.

Porównujemy obie najnowsze wersje? Hmm, GP-mapa ma podział na konkretne miasta z podjazdem pod numer domu np. w Sosnowcu? Wiesz dla mnie wykładnikiem jakości jest czy jeżdząc u siebie jeżdze po łace czy po drocze na mapie, większość map rejonu przygranicznego w okolicach Cieszyna nie widzi wcale, AM od wersji 4.x uwzględnia te dróżki.

No i jeszcze trzeba pamiętać o jednym, przy mapach bardzo ważne są aktualizacje i to jak często wychodzą.

Opublikowano

Porównujemy obie najnowsze wersje? Hmm, GP-mapa ma podział na konkretne miasta z podjazdem pod numer domu np. w Sosnowcu? Wiesz dla mnie wykładnikiem jakości jest czy jeżdząc u siebie jeżdze po łace czy po drocze na mapie, większość map rejonu przygranicznego w okolicach Cieszyna nie widzi wcale, AM od wersji 4.x uwzględnia te dróżki.

No i jeszcze trzeba pamiętać o jednym, przy mapach bardzo ważne są aktualizacje i to jak często wychodzą.

GPMapę ma w wersji przedostatniej (2007.3). Nie wiem o co Ci chodzi bo wybieranie adresowe mam (nawet w Sosnowcu). Może podaj jakiś konkretny namiar. W Garminie można wybrać taki tryb pracy żeby prowadziła po bezdrożach więc może tak miałeś to ustawione i stąd problemy. Owszem można ją przycisną to może się pogubić na jakiś gruntówkach. Ale AutoMapa gubiła mi się w mieście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chodzi o gubienie sie ale o brak dróg, po prostu jedziesz po polach, a nie po drodze bo mapa sobie, droga sobie. Nie używałem tej mapy o której mówisz ale TT i iGO jeżeli chodzi o mapy PL to jest daleko w tyle. Te akurat sprawdzałem. AM faktycznie w wersjach do 4.x miała problemy z szybkim wyznaczeniem nowej trasy jak pojechaliśmy nie tak jak chciała ale w '5' nie ma problemu.
Opublikowano
palmtop do dość dobre rozwiązanie, sam takiego używam i jakoś sie jeszcze nie zawiodłem, do tego jeszcze AutoMapa albo Destinator i śmiga bez problemu. Koszty niższe od profesjonalnego sprzętu ale zawsze znajdą sie minusy.
Opublikowano

Ale co Tobie doradzić? Widzę, że sam jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz.

A my z BaXem nie kłóciliśmy się tylko wymienialiśmy poglądy. Ja też uważam, że większość nawigacji ma słabe mapy.

Jeśli potrzebujesz palmtopa to kup, jeśli nie to bez sensu jest kupować go tylko do nawigacji. Każda prawdziwa nawigacja (bez windows) będzie lepsza i szybsza od najlepszego palmtopa.

Ale powtarzam poczytaj sobie na forach nawigacji. Możesz przejść się też do lepszego sklepu i pobawić się różnymi modelami, porównać obsługę, ekran, szybkość obliczania trasy, sposób wyświetlania, czas pracy na baterii, wielkość, dostępność map i ich aktualizacji. To są podstawowe kryteria oceniania dobrej nawigacji. Wszelkie dodatki ograniczają funkcjonalność i zabierają miejsce w pamięci.

Opublikowano

Witam

Jesli chcesz byc zadowolony szukaj urzadzenia z AutoMapą bo pozostale mapy nie sa tak dokladne jak AutoMapa. AM ma pokrycie Polski 99,8% , mapy innych producentow mają duze pokrycie ale niestety tylko dla krajów zachodu a kraje wschodu ledwo przekraczają 50% - 80%, GPMapa ma ok 90%. Mialem okazje testowac wiekszosc map i wedlug mnie AutoMapa jest najdokladniejsza. Inne mają wiele do zyczenia juz pomijam fakt ze trzeba nieźle zaplacic za aktualizacje.

Opublikowano
Zgodze się w większości z u95. Mam od 2 miesięcy garmina 200GP za 740zł. Potrzebowałem mapy głownie na Polskę. Choć kusiło mnie wydac 1000 zł więcej i kupić model serii 7xx z mp3, bluetoth i transmiterem fm bo chciałem mieć zestaw głośnomówiący ale doszedłem do wniosku, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Myślałem tez o serii 250 ale jest za duża a większy wyświetlacz nie jest wart 500 zł więcej. Wcześniej często korzystałem z palmtopa MIO z automapą. Denerwowało mnie to jak długo zajmuje uruchomienie mapy, słaby wyświetlacz i stosunkowo krótko trzymająca bateria. Najnowsza GP mapie, która jest w moim garminie jest bardzo dokładna. AutoMapa kilka razy wymiękła - wiem bo często porównuje te mapy. Jeżdże bardzo dużo i jak narazie moja navi raz poprowadziła mnie w warszawie rondem zamiast nowowybudowanym wiaduktem powyżej. Poza tym żadnych uwag. Szybko oblicza nową trasę - zdecydowanie szybciej niż palmtop. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby w jakimś MIEŚCIE mnie nie doprowadziła pod dom. Nie mówie o wioskach bo tu pozostaje jedynie wybór z listy miejscowości lub z mapy. Podsmumowując jeśli chcesz mieć nawigację a nie zabawkę lub pełno zbędnych gadżetów to polecam Garmina 200GP. Sam jednak musisz zdecydować do czego jest Ci potrzebny taki sprzęt i co chcesz żeby miał.
Opublikowano
wiec tak: navi potrzebna mi głównie do poruszania sie po kraju! zalezy mi zeby była bardzo dokładna i zeby miała mape i te inne pierdołki w komplecie zebym nic nie musiał dokupywac! ale jakby miała jakies bajery to tez bym sie nie pogniewał!

ja cos myslałem o MIO lub TOM TOM ewentualnie Blaupunkt! co najlepsze z tych??

tutaj przykładowe MIO: http://www.allegro.pl/item378046094_nawigacja_gps_mio_moov_200u_polska_i_fee_38panstw.html

tu blaupunkt: http://www.allegro.pl/item373891585_blaupunkt_lucca_3_3_ee_igo_polska_99_eu_radary.html

a tu TOM TOM:

http://www.allegro.pl/item374504281_tomtom_one_xl_v7_1_najnowsze_mapy_pl_f_vat_kielce.html

co myslicie który najlepszy??? a moze jeszcze jakies inne macie to dawajcie linki! chodzi mi o taka navi do której bez problemu bede mógł wgrac w pozniejszym czasie nowe mapy!

POZDRO!

Gdybyś zdecydował sie na tą pierwszą nawigacje z linku czyli mio moge podpowiedzieć ci że obecnie są w promocji w norauto za cene 589 zł , dzis znajomy zakupił właśnie ten model , testowaliśmy go w mojej okolicy i działa ok, jutro troszke większy test i w małych miejscowościach w górskim terenie zobaczymy co z tego wyjdzie jeśli nadal bedziesz zainteresowany to ci opisze.Pozdro

Opublikowano

Nie wiem czy mam racje jak nie to niech mnie ktos poprawi.

Porownujac palmtopa z nawigacja ktos napisal ze kazda nawigacja bedzie szybsza od palmtopa z windowsem. Otuz wydaje mi sie ze nie poniewaz uzywalem do tej pory paltopa Medion (koszt teraz 330zl) kupilem teraz nawigacje Manta za 278zl z MapaMap. Usunalem ta mape co na niej byla i co sie okazuje tam tez jest windows wiec na kazdej nawigacji czy palmtopie jest windows wszystko jest to samo. Na nawigacji wystarczylo wywalic te menu wgrane a pojawil sie windows i zainstalowalem AutoMape. Roznica w predkosciach urzadzen wynika z predkosci procesora i pojemnosci ram. W tej nawigacji mam wiecej ramu i szybszy procek niz w plamtopie i czuc ze dziala szybciej. Wiec prownujac urzadzenia wystarczy patrzec na parametry a nie cene. Oba moje urzadzenia smigaja na AutoMapie i jestem zadowolony. Ostatnio mozna bylo kupic nawigacje NAVI w biedronce za 260zl z MapaMap. Wiec wystarczy pare klikniec by przywrocic windowsa ktory wydaje mi sie ze jest na kazdym urzadzeniu i wgrac inna lepsza mape.

Jedyny minus jaki widze miedzy paltopem to brak przyciskow do gier, amozna nawet w quake pograc :D no ale to nawigacja :D

Jezeli sie w czyms myle prosze o poprawe.

Opublikowano
jestem tego samego zdania co lucasp, możesz zainwestować w dedykowany sprzęt pod nawigacja który będzie z założenia sprzętem profesjonalnym albo kupić coś tańszego, sprzęt amatorski który będzie równie dobrze sie sprawował jak te z wyższej półki. A tak w ramach ścisłości to ważnym parametrem poza pamięcią RAM jest ROM ale to akurat szczegóły.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ludzie, przecież te wszystkie mapy które są poinstalowane po tych "firmowych" urządzeniach to takie same mapy jak leża w necie i można je instalować do woli. Więć jeśli ktoś sprzedaję AM w "swoim" sprzecie to taka sama AM jak ta do kupienia w sklepie jako program, a urządzenie "firmowe" i tak działa na WinCE bo innej AM nie ma! Tak samo jak z TT, iGO itd, itp. Praktycznie każde "firmowe" urządzenie to nic innego jak uproszczony do minimum palmtop z WinCE, a nie jakieś cudowne nawigacje. Nie jest lepsza/gorsza JAKO MAPA bo soft jest taki sam, różny może być jedynie hadware i tu mogą być różnice w wielkości ekranu, szybkosci działania itd. Mając palmtopa wgrywa się dowolną mape, a nawet kilka w tym samym czasie i można sobie wybierać do woli którą się używa. Ograniczeniem jest tylko wielkość karty pamięci.

Jedyną przewagą urządzeń dedykowanych do konkretnych map jest to, że mają przyciski bezpośredniego dostępu do funkcji ale i w palmtopie to można zdefiniować.

A tak na marginesie to z wielu firmowych map można zdjąć te nakładki na WinCE i korzystać jak by to był goły palmtop i wgrać dowolną mape.

Opublikowano
Jeździłem na kilku różnych nawigacjach po Polsce i Europie (ale tylko zach.). Jak dla mnie to urządzenia Garmina są bezkonkurencyjne, pod każdym względem. Wiem, że ilu ludzi, tyle opinii będzie na dany temat. Podobnie jak z komórkami, jeden woli to, drugi tamto, a i tak i z jednego i z drugiego zadzwonisz, a że różnie będzie w różnych warunkach to już inna sprawa. Dlatego ciężko jednoznacznie doradzić, co konkretnie kupić... Garmin zawodził najrzadziej...
Opublikowano
Jeździłem na kilku różnych nawigacjach po Polsce i Europie (ale tylko zach.). Jak dla mnie to urządzenia Garmina są bezkonkurencyjne, pod każdym względem.

Potwierdzam, mam nuvi 760, obok AM jest to najdokladniejszy zestaw map Polski i Europy. Korzystałem z AM i GPmapy, mój wybór padł na GPmapę, aktualizacje co kwartał. http://www.azymut.waw.pl/sklep/produkt.php?id=1200&idg=67