Skocz do zawartości

zapadnięta jedna strona oparcia siedziska kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam taki problem ze od początku oparcie bylo krzywe (fotele mam regulowane elektrycznie), regulacja oparcia dzialala tak jakby z jednej strny - wyrownalem tą drugą i tak sobie jezdzilem, ale dzis ta "popsuta" strona opadła jeszcze bardziej i na leżąco ciężko jeździć.. Czy prosto naprawić to oparcie? pewnie nic sie nie zarwało, domyślam się ze moze elektryka z tej drugiej strony szwankuje? siedzenie elektryczne w skórze..

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi..

Przy regulacji oparcia działa tylko lewa strona

Opublikowano

Witam

Znam ten problem

jest to wina wypadającej linki (linek)

najłatwiej dostać się bez wyjmowania fotela do silnika oparcia od przodu (fotel w górne położenie+ na maxa do tyłu) następnie odkręcasz 2 śruby (na strone) i wyciągasz linke z silnika (jest zamontowany poziomo)poprzez pokręcanie pchasz ją do góry aż zaskoczy i poczujesz opór potem wkładasz do silnika i skręcasz

ogólnie jest mało miejsca ale z krótkim kluczem a najlepiej mini wkrętarką to 10 min

Przy skręcaniu obie strony oparcia muszą być ustawione jednakowo

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Znam ten problem

jest to wina wypadającej linki (linek)

najłatwiej dostać się bez wyjmowania fotela do silnika oparcia od przodu (fotel w górne położenie+ na maxa do tyłu) następnie odkręcasz 2 śruby (na strone) i wyciągasz linke z silnika (jest zamontowany poziomo)poprzez pokręcanie pchasz ją do góry aż zaskoczy i poczujesz opór potem wkładasz do silnika i skręcasz

ogólnie jest mało miejsca ale z krótkim kluczem a najlepiej mini wkrętarką to 10 min

Przy skręcaniu obie strony oparcia muszą być ustawione jednakowo

Pozdrawiam

Na tym to polega tylko takie włożenie linki może być na krótką metę.

Po jakimś czasie może sie zrobić to samo.

Ostatnio to przerabiałem tylko że skracałem pancerz. Po tylu latach ma prawo sie wyciągnąć bo jest tylko plastykowy i niczym nie wzmacniany.

Wystarczy skrócić go kilka mn i problem z głowy.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pozwolicie ze powroce do tematu, gdyz mam problem kurcze i prosilbym o dokladniejsze informacje, w sumie fotel wyciagnalem juz cały i kupiłem jakis denny ale prosty za 50Zł

czy te linki, o ktorych piszecie wchodza do silniczkow 16-17? czy zle patrze?

pomozcie mi troszke bo ciemny jestem:/

jesli mozecie na schematach lub zdjęciach.. jesli trzeba porobie autka.

pozdr

Opublikowano
Tak jak koledzy Ci pisali pod siedziskiem jest zespól silniczków nie da się ich pomylić z niczym innym. Tylko te bliżej środka a nie przy prowadnicach/szynach. Z nich wychodzą linki które są w plastikowych pancerzach. Ja proponuję kupić nową linkę, jakby nie była najlepsza koszt ok 30zł w ASO z tego co pamiętam.