Skocz do zawartości

Który silnik według was - konfrontacja 2.5 vs 2.8???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciałabym się zapytać który silnik jest dla was lepszy 2.5 czy 2.8...wiem zę już troche o tym było ale chodzi mi o tylko te dwa silniki i ich oceny. 2.5 z aluminiowym blokiem i vanosem(nowszy)..czyli konfrontacja pomiędzy 2.5 i 2.8....bo raptem różnica w KM jest niewielka za to 2.8 szybciej łapie moment obrotowy...prosze o opinie...Pozdrawiam
Opublikowano
Ja bym wybrał 2.8. Różnicy w spalaniu pewnie dużej nie będzie a ten wyższy moment będzie odczuwalny. Sam mam 2.5, co prawda m54, ale żałuję, że nie kupiłem auta z 3litrowym silnikiem czyli następcą 2.8 ;)
Opublikowano

Trochę dziwne pytanie który lepszy :?:

To są dwa bliźniacze silniki M52. Nie ma lepszego. Jest mocniejszy i słabszy.

Pewnie że wiekszych wrażeń dostarczy 2.8 :cool2:

Tylko kupic takie fajne zadbane 2.8 E36 nie jest łatwo (przynajmniej w Polsce).

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
o wlasnie tez mnie ciekawi ten temat :D i jak juz wspomnieliscie o momencie to jaki moment ma 2,5 i jaki 2,8 ?
Opublikowano

325 ma 245Nm

328 ma 280 Nm

328 jest nowszą konstrukcją silnik M52 oparty w pewnym stopniu na aluminium

325 to M50 starszy ale także bardziej "brutalny" , jest na ostrych wałkach

Nie to że chwalę M50B25 dlatego że mam takie ale zacytuje wypowiedź człowieka z certyfikatem uzyskanym w BMW w Niemczech

"do ostrej bezkompromisowej jazdy 325 jest idealne , później masz tylko ///M3"

No i dźwięk M50B25 jest lepszy od M52B28

:twisted:

a co do kupna to jednak trudniej kupić zadbane 325i niż 328i a to z tego powodu że 325 jest starsze i już więcej przeszło

Niestety w Polsce nie dba się o te auta , ja nie mam lekkiej nogi ale wykorzystuje moją niunie tylko na równych drogach , zalewam najlepszymi płynami i montuje w niej drogie części no i jeżdżę nią 2 lata a ona pozostaje wciąż w stanie idealnym :twisted:

Opublikowano
aha czyli z wypowiedzi wyzej wynika ze 325 do brutalnej jazdy jest lepsze niz 328 ? a co do dzwieku to az tak bardzo sie roznia ? i lepszy dzwiek ma 325 ? niz 328 ? bo mi sie wydaje ze 328 ma znaczniej lepszy
Opublikowano

328i jezdzi lepiej od 325i - ma wiecej nm i duzo lepszy jego przebieg.

a dzwiek w 328i jest inny bo ma tlumik z silencerem,otwiera sie dopiero po przekroczeniu ilus tam obrotow (cisnienie w ukladzie spalinowym wzrasta)

328i spala mniej paliwa od 325i.

dodatkowo dosyc latwo mozna uzyskac 210-220km z tego silnika - aczkolwiek wiaze sie to ze wzrostem spalania.

takze jesli masz kase na 328i - kupuj smialo.

Opublikowano

makaveli 328i podrasowywuje się częściami z M50 :twisted:

ale nie zamierzam się kłócić , tak czy siak oba auta są godne polecenia

a co do dźwięku był nawet temat na forum co ma lepszy dźwięk wypowiedzi były podzielone , ja wolę osobiście głosik z 325i

(jeden woli to drugi co innego)

Opublikowano
325 ma 245Nm

328 ma 280 Nm

328 jest nowszą konstrukcją silnik M52 oparty w pewnym stopniu na aluminium

325 to M50 starszy ale także bardziej "brutalny" , jest na ostrych wałkach

Nie to że chwalę M50B25 dlatego że mam takie ale zacytuje wypowiedź człowieka z certyfikatem uzyskanym w BMW w Niemczech

"do ostrej bezkompromisowej jazdy 325 jest idealne , później masz tylko ///M3"

No i dźwięk M50B25 jest lepszy od M52B28

:

jemu chodzi o m52b25 a nie m50b25. A to dwa inne silniki!

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

no zasadniczo w temacie nie zostało określone o jaki silnik chodzi czy M52B25 czy M50B25

Ale jeśli już faktycznie chodzi o M52B25 to nie ma co porównywać z M52B28

bo to przepaść w mocy

Opublikowano
Witam. Dużo słyszałem na temat M52B28. Jest chwalony szczególnie za niskie zużycie paliwa i dobry moment obrotowy. Ale w temacie przeplatają sie M52B25 i M50B25. Rozumiem że różni je inny układ Vanos. Jaka jest różnica osiągów i zużycia paliwa między tymi silnikami? Jak je rozpoanać? Przymieżam się do kupna e-36 i pod uwagę biorę te trzy silniki, ale jak na razie nie jestem konkretnie zdecydowany. Będę wdzięczny za opinie.
Opublikowano
To ile wynosi ta przepaść w mocy - 1 KM ???

W mocy nie, ale kolega cn_igi już napisał, o co mu chodzi - o moment obrotowy, bo to moment jest najważniejszy. Tak to się przekłada na osiągi:

M50B25: 245Nm@4200 rpm :arrow: 0-100 kmh 8.0 s.

M52B25: 245Nm@3950 rpm :arrow: 0-100 kmh 8.0 s.

M52B28: 280Nm@3950 rpm :arrow: 0-100 kmh 7.3 s.

Opublikowano
Z tą przepascią między 323i i 328i to nie przesadzajcie. Owszem 328 jest trochę szybsze, ale zdrowe 323 to tez całkiem szybkie auto. Róznica miezy nimi na cwierc mili to ze 2-3 długosci. Rzekłbym nawet ze subiektywnie z kabiny roznica jest prawie niewyczuwalna.
Opublikowano
Dzięki za zdjęcia. Przeglądałem oferty sprzedaży ale prawdę mówiąc nie zwróciłem większej uwagi na różnice w wyglądzie, a jest ich sporo. A czy sa różnice w wyglądzie między M52B25 a M52B28?
Opublikowano
To ile wynosi ta przepaść w mocy - 1 KM ???

kolego czytaj uważnie

M50B25 ma 192km (myślałem że ten silnik kolega chce porównać dlatego go opisałem)

ale potem sprostowano że chodzi o M52B25 a to już 170km także przepaść jest duża pomiędzy M52B25 a M52B28 które ma 193KM prawda???

Opublikowano
Witam. Dużo słyszałem na temat M52B28. Jest chwalony szczególnie za niskie zużycie paliwa i dobry moment obrotowy. Ale w temacie przeplatają sie M52B25 i M50B25. Rozumiem że różni je inny układ Vanos. Jaka jest różnica osiągów i zużycia paliwa między tymi silnikami? Jak je rozpoanać? Przymieżam się do kupna e-36 i pod uwagę biorę te trzy silniki, ale jak na razie nie jestem konkretnie zdecydowany. Będę wdzięczny za opinie.

m50 mają wlew oleju od strony szyby a m52 od strony chłodnicy. m50 a m52 to dwie całkowite inne konstrukcje. m52 oszczedniejszy. pomiedzy m50b25 a m52b28 wybrał bym ten drugi. Pomiedzy m52b25 a m52b28... wybrałbym ... tego w lepszym stanie(chodzi o całość auta):)