Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie mam taki problem że światła mijania nie zawsze mi się włączają albo potrafią same zgasnąc podczas jazdy w dzień, to pół biedy ale jak się czasem jezdzi nocą i nie można ich włączy to duzy problem,muszę jechac na Drogowych bo tak to nic nie widac na pozycjach...Co to moze byc,myślę że to nie jest wina przełącznika..Może to jakiś przekaźnik??? Co z tym się da zrobic i gdzie tego szukac...

Siniek ;)

Wynajem aut do ślubu.

http://www.jaguaremdoslubu.strefa.pl/

Opublikowano
najlepiej jak bys podmienil modol od swiatel takie dlugie pudelko w skrzynce z bezpiecznikami ona jest miedzy innymi odpowiedzialna za siwatla drogowe i mijania a moze bezpiecznik nie ma dobrego styku ew.pod bezpiecznikami moze byc upalone zdaza sie tak jak sa za mocne zarowki.Jak zniknely calkiem to jest latwiej znalezc,wez prubowke i posprawdzaj po kolei gdzie brakuje pradu :roll:
Opublikowano

Witam,

U mnie też przestały działać światła mijania. Bezpieczniki sa ok. Co jest grane? Mam e34.

Należy wyciągnąć modół lmk ze skrzyki z bezpiecznikami zdiąć obudowe i poprawić wszystkie luty od styków

potem złożyć spowrotem i cieczyć się światłami

to wszystko :lol:

Andrzej
Opublikowano
oprócz lutów w LKM mógł sie zepsuć przekażnik na tej płytce.

Dziwne,

przekaźnik jest sprawny bo zamieniałem miejscami ten od drogowych z mijania i światła drogowe działają w obu przypadkach, postojowe też. Bezpiecznik 10 i 11 jest też ok. Nie wiem jak sprawdzić włącznik świateł mijania. Może to on? Nie wiem co z modułem LKM o którym piszecie. Nie mam takiego? Sprawdzałem u pasażera nad głośnikiem i jest tam pusto! Żadnego modułu. Żarówki sprawne, bo podłączałem plus z akumulatora do plusa na żarówce w reflektorze i obydwa świecą równocześnie.

Andrzej
Opublikowano
Pod macha po lewj stronie powinien być.(Tam gdzie bezpieczniki).

Niestety u mnie nie ma.. Są tylko bezpieczniki i przekaźniki. Pojedyncze kostki.[/img]

Andrzej
Opublikowano
Zwarlem przewody od przekaźnika świateł mijania. Dotyczy grubych przewodów, które są łączone przez przekaźnik. I nic. Nie świecą. W pierwszym przewodzie jest 12V w drugim 0V, czyli ten drugi podejrzewam, że prowadzi do reflektorów. Czy tak? Bo jeśli tak i skoro nie świeci, czyżby był problem z tym przewodem? Jakaś przewra?
Andrzej
Opublikowano
nie koniecznie moze masa ci gdzies uciekla,wlacz swiatla i sprawdz probuwka czy jest prad a moze wypalila ci sie stacyjka tam tez masz zalaczenie pradu na obieg swiatel.
Opublikowano
nie koniecznie moze masa ci gdzies uciekla,wlacz swiatla i sprawdz probuwka czy jest prad a moze wypalila ci sie stacyjka tam tez masz zalaczenie pradu na obieg swiatel.

Ale długie i postojowe świecą normalnie (to chyba stacyjka będzie ok). Poza tym zapodałem plus z akumulatora do plusa żarówki na reflektorze mijania i zaświeciły obydwa reflektory. To chyba masa jest? Jak myślisz?

Inna sprawa to taka, że samochód był u mechanika, gdzie wymieniali chłodnice klimatyzacji i zauważyłem, że jest ucięty kabelek od masy przykręcony do belki tuż nad prawym reflektorem ale nie wiem dokąd prowadził bo nie widzę drugiego końca. Podejrzewam ich o usterkę, ale póki nie będę pewny, że to nie przypadek, nie chce ich oskarżać i narażać siebie na dodatkowe koszty związane z naprawą tego (bo przecież mogą mnie oszukać i powiedzieć że to nie ich wina, tylko przypadek zrządził, ża akurat równocześnie coś innego się uszkodziło).

Andrzej
Opublikowano
Problem rozwiazany. Okazuje sie ze wyciagajac przekaznik z gniazda (szukajac tego od wentylatora) nie wlazylem go na miejsce. Tym sposobem sam stworzylem problem. A wystarczylo tylko sprawdzic inne gniazdo.
Andrzej
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie problem wygląda trochę inaczej.

Nie działa mi lewa lampa mijania. Dawniej miałem sytuację, że nie świeciła mi ta lampa, jak dojechałem do domu to już świeciła. Poczyściłem styki i było oki.

Innym razem jak nie świeciła, okazało się że był spalony bezpiecznik nr 11 lub nr 10 - nie pamiętam dokładnie.

Teraz nie świeci i nie wiem co zrobić

Bezpieczniki są dobre, żarówka sprawna, piny czyste i połączone.

Wcześniej jak czyściłem styki otwierałem tę "długą skrzynkę" w której jak koledzy tu piszą jest moduł świateł - jest tam płytka scalona oblana jakąć substancją - zalakowana.

Jak mogę sprawdzić, że tu jest oki i na co jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Opublikowano

Teraz nie sprawdze, bo siedzie w pracy.

W skrzynce z bezpiecznikami wśród przekaźników jest taki pomarańczowy, ale jak mam poznać, że jest popsuty???

Opublikowano
ja rozebralem przekaznik wsadzilem bez plastiku i dotknelem srubokretem i zalaczylo go, a na obudowie tego przekaznika jest napisane hella
e38 m62
Opublikowano

Dzięki za info.

Po pracy sprawdze (wieczorem), jak będę coś miał to napisze co i jak.

Może zaczną świecić normalnie, bo wieczorem czy w nocy to źle jechać.

Opublikowano

Moduł LKM to jedna z pierwszych rzeczy jakie należy sprawdzić gdy padną światła w waszych E32 :)

Rozkładając go , nawet gdy lutowania wyglądają w pierwszym rzucie oka na sprawne , tak czy inaczej radze wam poprawić każde lutowanie :) Gdy tworzą się zimne luty, mogą sie bardzo sprytnie ukryć i być niewidoczne , a moze narobić bardzo duże zamieszanie. Mi również ostatnio nie świeciło jedno prawe światło mijania , wszystko posprawdzane , kilka żarówek sprawdzonych i nic - nie świeci. Wyciągnąłem moduł , oglądnąłem go ( mam jakąś tam wiedze elektroniczną (szkoła elektroniczna) i wieeele już lutowałem :) ) popatrzyłem i nic niepokojącego nie zauwazyłem żadnych zimnych lutów , złożyłem wszystko i dalej nie świeciło , wyciągłem ponownie moduł , wszystko przelutowałem i śmiga :):) Wiec nawet jak ci sie wydaje że wszystko jest OK ze ścieżkami w module , to i tak je przelutuj :D :D Pozdrawiam i życze szybkich rozwiązań problemów ze światłami :)

Opublikowano

Dziękuję zxa cenne podpowiedzi, ale....

u mnie było jeszcze inaczej - nie ważne, czy światła włączone czy nie, na kablu cały czas był podawany prąd. Ostatecznie żarówka choć zmieniona dzisiaj rano przy próbach rozpoznania, przed wieczorem nadawała się do wyrzucenia.

Szefo serwisu beemek na Piastowskiej pomajstrował coś przez chwil pare i jest OKI.

Impreza za 20 pln, ale chociaż bez mandatu 100pln.