Skocz do zawartości

Wskaźnik temperatury raz dziala raz nie ! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem polega na tym ze wskaznik temperatury normalnie wskazuje srodek tzn stoi pionowo ale po jakims czasie.. zwylke kilka minut.. opada calkowicie na dol i tylko nieraz zalapie i znowu na chwile stanie pionowa.. lecz potem znowu opada.. nie wiem czy to wina termostatu czy czujnika temparatury.. czy jeszcze czegos innego. ( prosze o pomoc w rozgryzieniu co to jest i gdzie sie znajduje dokladnie zeby to wymienic) mam bmw e36 318 91 rok benzyna gaz 1.8 . Niewiem czy to ma znaczenie ale plyn chlodzący po zgaszeniu silnika jest tak goracy ze nie da sie go dotknac.. tzn wlozyc palca do zbiorniczka wyrownawczego. nie wiem czy to ma znaczenie.

Jesli tego nie naprawie to bedzie to mialo jakies skutki uboczne dla auta? prosz o mozliwie szybka odpowiedz. pozdrawiam

Opublikowano

Było...

W głowicy masz dwa czujniki temperatury. Jeden jest podłączony do kompa, a drugi prawie centralnie pod deskę rozdzielczą.

Ten od deski rozdzielczej na 100% się "potegował", zmień i będzie dobrze. Jeździć tak możesz, tylko tak na dobrą sprawę, gdy coś się, złośliwością rzeczy martwych ;) , stanie z układem chłodzenia, to nie zobaczysz, że dzieje się coś złego.

A czujnik jest tu, 11 lub 13 (nie pamiętam który, to który),

http://bmwfans.info/original/E36/Lim/318i-M40/ECE/L/M/1991/06/mg-11/ill-11_1342/

znajduję się pod kolektorem wlotowym.