Skocz do zawartości

Wymiana oleju w skrzyni automatycznej 330d -informacja z ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wczoraj zadzwonilem do ASO we Wrocławiu i odpwiedzieli mi, ze w e46 330d z silinikiem 204ps olej w skrzynii biegow jest niewymienny. W tej chwili mam 75tkm i jakos wierzyc mi sie nie chce, ze jest niewymienny. Czy Wy wymienialiście??
Opublikowano
owszem , mnie też tak mówili że jestem 3 osobą w całym roku co kupuje zestaw do skrzyni i olej :) bo niby jest longlife ale.. po 300-400 tyś nowa skrzynia :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O tym że się nie wymienia oleju jest jak byk napisane w instrukcji obsługi. Ciekawe tylko czy gdyby awaria skrzyni byla spowodowana niewymienieniem oleju (opinia rzeczoznawcy) to ASO dokonałoby naprawy/wymiany skrzyni na koszt BMW :?: :doh: :mad2: :duh: :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

To co mowi BMW, ze sie nie wymienia oleju w skrzyni automatycznej to jest totalna bzdura, producent tych skrzyn zaleca po 100 tys wymiane oleju. Oni czekaja chyba az skrzynia padnie i przyjedziesz po nowa, moj mechanik ktory pracuje w BMW oficjalnie tez mowi ze sie nie wymienia a nie oficjalnie ze max do 150tys na oleju, a najlepiej to co 100tys wymienic. Wydaje mi sie sie ze taka polityke wymusza konkurenja, bo Audi, Mercedes tez mowia ze w ich skrzyniach sie nie wymienia i co BMW ma byc gorsze i kolo sie zamyka. Pozatym poczytajcie tutaj:

http://www.automat.pl/news.php

Pozdrawiam
Opublikowano
Ciekawe tylko czy gdyby awaria skrzyni byla spowodowana niewymienieniem oleju (opinia rzeczoznawcy)

Tylko znaleź teraz rzeczoznawcę, który zechce się mieszać w sprawy pomiędzy zwykłym użytkownikiem a wielkim koncernem samochodowym BMW. Raczej marne szanse - tymbardziej, że skrzynia biegów jako element mechaniczny podlega zużyciu tak czy siak (z wymianą oleju czy też bez) - więc wykazać, że uszkodzenie zostało spowodowane akurat przez stary olej ( którego się niby nie wymienia ) a nie np przez nieodpowiednie używanie będzie rzeczą bardzo trudną. Przypuszczam, iż rzeczoznawca nie będzie ryzykował swoimi uprawnieniami ( bo chyba posiadają jakoweś ) dla zadarcia z koncernami ( kwestia finansowa )

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to już jest podstawa do dyskusji- producent skrzyni twierdzi że trzeba wymieniać (albo przynajmniej zaleca) a producent auta mówi żeby nie wymieniać.....

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz pewnie tę skrzynię:

http://bmwfans.info/original/E46/Cou/330Cd-M57N/ECE/L/N/2003/06/mg-24/ill-24_0830/

co do oleju to na skrzyni od spodu jest naklejka. Kolor naklejki decyduje o oleju do skrzyni.

A zanim kupisz olej do skrzyni zapoznaj się z poniższym wątkiem.... :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=33255&highlight=

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Skrzynie automatyczne sa ''lubricated for life'', niestety ''life'' jest znacznie krotsze. Jak spuszczam olej z takiego automata po okolo 100tys km przewaznie juz zaczyna powaznie smierdziec i byc baaardzo czarny. Calego oleju bez maszyny transferowej i tak sie nie da wymienic, w tym przypadku da sie wymienic okolo 5L ale tez trzeba wiedziec jak to poprawnie zrobic. Do niektorych skrzyn ZFa po pewnym przebiegu stosuje sie specjalny dedykowany dodatek (po co i jak dziala dokladnie nie wiem po prostu wymieniam olej i wlewam dodatek).
Witam wszystkich.