Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś mi łaskawie wytłumaczy jak handlarze potrafią obejść przepisy podatkowe w kwestii sprzedaży samochodu juz zarejestrowanego w PL, ale nie dłużej niż 1/2 roku od kupna i nie płacą podatku :?: Miałem już kupować pewna e46 330d, zarejestrowaną w PL, ale facet ostatecznie zrezygnował :( bo usłyszał w US że musi zapłacić 19% podatku. W innym zaś przypadku (niestety oferta mi uciekła) handlarz zdecydował że sprzeda mi samochód zarejestrowany, czyli z 57000pln cena podskoczyła do 62000 pln na gotowo. Jak on to mogł załatwić w kwestii prawnej? Dodam że kwota na rachunku musiała byc taka za jaką sprzedawał, bo samochód miałem brać na kredyt, na firmę. Dla ciekawości dodam że sprzedający nie jest komisem, nie prowadzi działalności gospodarczej.
Opublikowano
No właśnie też takie miałem informacje, ale rzecz w tym że facet sprzedawał auto z ceną 57000 zł do rejestracji, ale po moich sugestiach, że owszem kupię ale zarejestrowane usłyszałem kwotę 62000 zł z załozeniem że kwota sprzedaży nie będzie zaniżona, bo biorę samochód na firmę, na kredyt. A sprzedawca przecież musi coś zarobić i na pewno podatek akcyzowy zapłacił od zaniżonej wartości pojazdu, co sprawia że różnica przy sprzedaży byłaby kolosalna. :jawdrop: