Skocz do zawartości

Problem z zamkiem od strony kierowcy (zamyka a nie otwiera)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z zamkiem jak w temacie (w e36 coupe 1993)

moge zamknac kluczykiem bez problemu a otwierac nie chce (raz na milion sie uda)

prosze o porade co robic

pozdrawiam!

Opublikowano

Panowie ja rowniez mialem taki problem jakis czas temu e36 compact '97.

W koncu natrafilem na goscia, ktory zajmuje sie ogolonie rzecz biorac zamkami wszelkiego typu. Musialem wykrecic zamek i mu go oddac wraz z kluczem glownym, ktory uzywalem do tamtej pory oraz klucz zapasowy (raczej nieuzywany) oraz ten maly plastikowy wzorzec kluczyka. na drugi dzien mi oddal zamek (sprawny w 100%), twierdzi ze go z grubsza obejrzal i przzeczyscil 9nie byl skory do wdawania sie w szczegoly swego fachu) . Ale co najwazniejsze zalecil mi uzywanie od tej pory tylko kluczyka zapasowego, gdyz jego zdaniem to kluczyk glowny z racji swej wyslugi i sladow zuzycia (raczej delikatnie wygladzone krawedzie) powoduje problemy z zamkiem.Pytal mnie jeszcze czy w stacyjce pojawialy mi sie te problemy gdyz to te dwa zamki uzywa sie najczesciej.Ale ze stacyjka takich problemow nie mialem. Zastosowalem sie do jego porad i od tamtego czasu problem zniknal.Coz... niby mi pomogl.POki co nie narzekam....Poprobujcie

Opublikowano
no coz... wywloke ten zamek z drzwi i go troche pomecze w weekend.. zobacze co sie da zrobic.. niestety nie posiadam wzorcowego kluczyka a te co mam faktycznie sa wypracowane.. :/
Opublikowano

Mam dobre wiesci, otoz nie wyjmowalem w ogole zamka tylko zaryzykowalem dorobienie nowego kluczyka z tego ktory nie dzialal... okazalo sie ze sprawa zalatwiona :lol: otwiera, zamyka jak trzeba (koszt 45zl za niestety nieoryginalny kluczyk)

czyli po prostu czesto uzywany zamek plus wytarty kluczyk i byla lipa... ale teraz wszystko gra!

pozdrawiam i powodzenia!

Opublikowano
:) ... czyli jednak pan spec od zamkow wiedzial co mowi... i nie tylko u mnie sie sprawdza to rozwiazanie ... :)