Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak w temacie. jestem na kupnie felg do swojej buni 16" albo 17" ponieważ mam 15". Mam problem z tym bo jedni piszą, że pasują felgi od E60 drudzy, że nie pasują a jeszcze inni, że po drobnych modyfikacjach. Jak jest w rzeczywistości, jakie ewentualnie modyfikacje wchodzą w grę?

Jeszcze jedno pytanie dodatkowe: Czym się różnią felgi od BMW serii 3 od 5 ??

Z góry dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
koleszka ma w E39 założone fele od E60. Pasują. Auto wygląda luksio. Nie mam tylko pewności czy nie musiał dokładać pierścieni na czop piasty.
Opublikowano
koleszka ma w E39 założone fele od E60. Pasują. Auto wygląda luksio. Nie mam tylko pewności czy nie musiał dokładać pierścieni na czop piasty.

No i właśnie to bym chciał wiedzieć bo raczej nie mam zamiaru bawić się w jakieś czopy czy inne ustrojstwa. :mrgreen:

Opublikowano
musiałbym sie dowiedzieć na 100% ale to dopiero w okresie długiego weekendy będę sie z nim widział. Jak do tego czasu nie uzyskasz odpowiedzi jednoznacznej to dowiem się i napiszę co i jak.
Opublikowano
otwór na piaste jest inny

hej

A na czym polega różnica??

Wypytuje tak bo ciężko jest znaleźć ładne orginalne felgi do E39, a do E60 jest sporo.q

Opublikowano
Będziesz musiał założyć pierścienie centrujące bo inaczej będą bicia na kierownicy w czasie jazdy.

nie założyć tylko fele z e60 mają otwór na piastę 72,1mm a e39 ma 74mm więc cza dać do felgi do przetoczenia lub rozwiercenia

ale dużo osób tak robi a zakłady specjalizujące się w regeneracji felg zrobią to bez problemów a po za tym ET jest taki sam (przeważnie)

byli kiedyś na forum fachowcy co zamiast toczyć robili to szkrobakami i papierem ściernym ale żeby było dokładnie to cza toczyć

Opublikowano
Będziesz musiał założyć pierścienie centrujące bo inaczej będą bicia na kierownicy w czasie jazdy.

nie założyć tylko fele z e60 mają otwór na piastę 72,1mm a e39 ma 74mm więc cza dać do felgi do przetoczenia lub rozwiercenia

ale dużo osób tak robi a zakłady specjalizujące się w regeneracji felg zrobią to bez problemów a po za tym ET jest taki sam (przeważnie)

byli kiedyś na forum fachowcy co zamiast toczyć robili to szkrobakami i papierem ściernym ale żeby było dokładnie to cza toczyć

Dokładnie potwierdzam. Już sie dowiedziałęm bo dzwoniłem do tego znajomego i się podpytałem. Roztaczał otwory bo E60 ma mniejszą srednicę.

Opublikowano

no to do dzieła !

po przetoczeniu jak jest dobrze spasowane nie musisz zakładać pierścieni centrujących

Opublikowano
dokładnie śmigaj do dobrego tokarza i na bank zrobi że będzie gitarowo. Nie raz jeżdziłem BMW kumpla na właśnie felgach zE60 i zero jakiego kolwiek trzęsienia czy trzepania ani podczas dużych prędkości ani przy hamowaniu. Więc problemu nie bedziesz miał.
Opublikowano
Dzięki Panowie za podpowiedzi. A jak to się ma jeszcze do felg z E46 bo tego również jest sporo i jeśli to była by kwestia także przetoczenia to i taką możliwość brałbym pod uwagę.
Opublikowano
Dzięki Panowie za podpowiedzi. A jak to się ma jeszcze do felg z E46 bo tego również jest sporo i jeśli to była by kwestia także przetoczenia to i taką możliwość brałbym pod uwagę.

niestety cza by i przetoczyć i dołożyć dystany bo e46 ma ET około 45 a my w piątkach około 20

Opublikowano

Osadzeniem felgi czyli ET. Szczegołowe wymiary i masy felg z podziałem na modele BMW http://felgenkatalog.auto-treff.com/.

Wybór felg na rynku jest duży, szukaj konkretnych dla swego auta, bez dystansow, przetoczenia itp, itd.

No właśnie powiem Ci że nie do końca jest tak łatwo z tego co patrze a już chwilkę to trwa i to nie tylko w Polsce szukam, a właściwie to w Polsce mało :norty:

Potrzebuje prostych felg takich właśnie jakich najwięcej jest E60 orginalnych.

W E39 w orginale najczęściej spotyka się szprychowe felgi, a ja niestety za nimi nie przepadam.

Aaa i powiem Ci że tak stronka bardzo fajna :8)