Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Mam pytanie jak w temacie, otóż przy odpalaniu szczególnie zimnego silnika kontrolka od smarowania gaśnie po 4-5 sekundach. :( Czytałem kiedyś w jakimś poście, że to wina zaworku w pompie olejowej. moje pytania to :

Czy ma to jakiś konkretny wpływ na mój silnik?

Czy ktoś to naprawiał i jakie są koszty?Co powinienem zrobić z tym problem?

Aha olej mam świerzo po wymianie.

Dzięki za odpowiedzi.. Pozdrawiam

TOMEK[E32]730
Opublikowano
ja tez mam e32 tylko ze 735 i u mnie tez gasnie tak samo po ok 3-5s to normalne bo u kolesia tez tak gasla i bylo ok nie mam problemow

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
I u mnie tak było zaraz po sprowadzeniu auta, szczególnie jak było mało oleju. Po wymianie na Castrola 10W/40 problem sam sie rozwiązał, kontrolka gaśnie natychmiast po uruchomieniu silnika i oleju nie bierze :cool2: .

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
I u mnie tak było zaraz po sprowadzeniu auta, szczególnie jak było mało oleju. Po wymianie na Castrola 10W/40 problem sam sie rozwiązał, kontrolka gaśnie natychmiast po uruchomieniu silnika i oleju nie bierze :cool2: .

u mnie tez nie bierze oleju jest zalany 5w40 a ma juz 349tys i co wy na to a gadalem z mechanikiem od bmw mowi ze to normalne mozna sie tego pozbyc wymieniajac czujnik bo moze byc juz przybrudzony lub cos z kablami sie zrobilo moze przerywac

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
U mnie z kontrolką jest to samo, oleju nie bierze mimo przejechania 306 tyś. Aha no i też mam dopiero co wymieniony olej. Czyli to raczej normalne. Po prostu duży silnik chyba potrzebuje kilku sekund aby zacząc dobrze smarować.
Opublikowano
Pozatym zobaczcie jakie to duze motory są,ile tam jest powierzchni wewnątrz, i zanim tam wzrośnie ciśnienie do takiego żeby zgasła kontrolka mija krótka chwileczka.Napewno nie macie tego problemu jak zgasicie silnik i zaraz go odpalicie.
Opublikowano
No to sie trochę uspokoiłem, ale czy ktoś wie czy czasem nie jest winny zaworek o którym wspominałem w pompie oleju . jeśli tak proszę o jakieś informacje. pozdrawiam..
TOMEK[E32]730
Opublikowano
730"]No to sie trochę uspokoiłem, ale czy ktoś wie czy czasem nie jest winny zaworek o którym wspominałem w pompie oleju . jeśli tak proszę o jakieś informacje. pozdrawiam..

nalej oleju pod max trochę powinno pomóc

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Nie wydaje mi się to normalne, ale bić na alarm tez nie trzeba ...

To, że jest duży silnik, to raczej nie powinno mieć znaczenia - ja tez mam spory silnik i kontrolka gaśnie natychmiast, a dla odmiany w mojej RAV-ce przy dużo mniejszym silniku (4-cyl., 2.0l) też gaśnie z opóźnieniem ok. 2-4 sek. Najczęściej może być powodem albo trochę już zużyta pompa oleju lub/i nieszczelny zaworek lub ogólnie już mocno zużyty silnik (ale to byście zauważyli, bo musiłby być już nieźle "rozklekotany").

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Traeba wyąć pompe oleju isprawdzić szczelmość zaworka cisnienia oleju pewnie trzeba go delikatnie podszlifować i będzie odrazu gasła :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Bywa jeszcze jeden powód długiego świecenia lampki ciśnienia oleju - lekko wgięta (lub źle pospawana) miska olejowa. W niektórych silnikach sprawne zassanie oleju może być przez to utrudnione, bo smok wisi za blisko dna miski, lub po prostu się o nie opiera.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).