Skocz do zawartości

slaby na niskich obrotach, mocny na wysokich ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam takie podejrzenie ale nie jestem pewien bo w sumie nie mam odniesienia za bardzo bo nigdy nie jezdzilem takim modelem,

chodzi o bmw e34 525tds z 91roku automat,

jezdze natomiast duzo 524td automat z 85 roku i w porownaniu do tego to moj tds ma jak by glebszy gaz, tzn. wciska troche gaz w td i ciagnie w miare, a jak wcisne tyle samo w tds to tak slabo ciagne, zeby miec ten sam rezultat musze wiecej gazu wcisnac,

a drugie spostrzezenie to tak mi sie zdaje ze jak wciskam dosc duzo nawet tego gazu to jest taki troche mulowaty, raczej slabo sie rozpedza tak jak by mu sie nie chcialo za bardzo ;), ale gdy mu juz tak wicisne z 2/3 gazu to juz ciagnie bardzo dobrze, a jak wcisne caly gaz to masakra wganiata w fotel i tak dopierdziela jak bym mial odleciec za chwile ;)

nie wiem czy tak powinno byc czy nie i czy to cos moze nie miec ze zlym dawkowaniem paliwa ? bo przy okazji powiem to tak pali mi z 15l do 18l na 100km

Opublikowano
Mam też Citroena Berlingo z 98r i jest dokładnie tak samo jak w tym BMW - dosłownie identycznie, taki sam efekt z tym ze pali normalnie czyli mieści sie w 6.5 l/100km. hmmmm, najlepiej jak by miałktoś taki sam i sie wypowiedział, moze to taki ma urok te diesle nowsze hmmmm.....
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
no co jest koledzy, niemozliwe zebyscie tego niewidzieli, to chyba przez te swieta tylko taka mala zamułka ;)
Opublikowano

no faktycznie ten filtr paliwa moze byc stary, ja filtru nie zmienialem bo mam ten samochod od grudnia 2004, ale podejrzewam ze porzednicy tez go nie zmieniali, bo jak wymienialem olej to filtr oleju byl tak zapchany i wywiniety prawie na drugą strone ;), tak jak by mial z dwa razy tyle przejechane co powinien,

to mowisz ze przez filtr paliwa sie tak moze dziac ?

a turbina raczej ok, ona chyba tu by nie miala wplywu, chociaz nie wiem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hey dzis zmienilem filtr paliwa ale jeszcze nie mialem czasu go wytestowac, bo przejechalem tylko 1 km moze troche wiecej, ale jutro wytestuje i powiem co i jak,

katar14 a Ty cos dzialales u siebie ?

Opublikowano
hey dzis zmienilem filtr paliwa ale jeszcze nie mialem czasu go wytestowac, bo przejechalem tylko 1 km moze troche wiecej, ale jutro wytestuje i powiem co i jak,

katar14 a Ty cos dzialales u siebie ?

Nie nic nie działałem gdyż kolega ma taki sam model Berlingo i dokładnie zachowuje się tak samo jak mój (czyli tak jak opisałeś ty- naprawdę identycznie) wiec odpusciłem sobie bo sadze że taki mają urok ale to niestety nie BMW a jedynie Citroen a w BMW moze tak nie jest, nie wiem naprawde.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
ja juz dzis troche pojezdzilem i powiem Ci ze sie niezle polepszylo, teraz gaz stal sie krutszy tzn, wystarczy ze troche nadusze i juz calkiem niezle ciagne, jest teraz zwawszy jak wdusze pol gazu no a jak caly to wiadomo jak zawsze, rakietu ;)
Opublikowano
To jeszcze może filterek powietrza sprawdż, jak czarny to zamula trochę, w turbo jest ważne utrzymać go w czystości (czyli wymieniać trochę częściej niż w polonezie :lol: ).
Opublikowano
wymienilem jakies 2 tygodnie temu bo byl czarny i powoli juz zaczal falowac na obrotach, teraz juz dobrze ladnie chodzi