Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Wczoraj wymieniłem Tarcze i klocki przód w E34 bo poprzednie były już w fatalnym stanie. po wymianie próba a tu niespodzianka. hamuje słabiej jak na starych tarczach i klockach. Pedał nie jest ani miekki ani twardy jest taki jaki był przed wymianą tylko muszę bardzo bardzo silnie wciskać a mimo to nie blokuje kół jak poprzednio. Tarcze to niewentylowane BREMBO a klocki ATE. Proszę Was o pomoc co to może być? Edytowane przez dawidowicz128
Opublikowano
Cierpliwości, klocki muszą się dopasować do tarcz, trwa to chwilę. W czasie układania nie przeciążaj układu hamulcowego, wkrótce będzie dobrze.

Dokładnie. Klocki mogą układać sie nawet do 100km. Hamuj delikatnie, bo możesz zafundować sobie kolejną wymianę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i mieć nadzieję , że tarcze zostały dokładnie wyczyszczone ze środka konserwującego.

Wyczyszczenia < z brudu> wymaga też piasta pod tarczą i zacisk hamulca bo klocek może dotykać skośnie a to mocno zmniejszy skuteczność hamulców.

Ja raz zmieniłem tarcze i klocki i pomimo upływu 500km działały fatalnie.

powodem były fatalne klocki. Zostały mi uznane jako wadliwe i oddali mi kaskę.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
ale jak tarcze i klocki są nowe to raczej powinny się szybciej ułożyć ja wymieniałem u siebie i efekt był ten sam ,po prostu odpowietrzyłem cały układ hamulce jak brzytwa .
Opublikowano
to nie pierwsza moja wymiana tarcz i klocków a nigdy nie było takich cyrków!!!!

Widocznie wowczas mechanik pojezdzil troszke i dorar troszke.

Ja rowniez dopiero co zmienialem i pomalu docieralem delikatnie i juz jest ok.

Poszukasz to znajdziesz na forum instrukcje jak to zrobic.

Gwaltowne hamowanie z duzej predkosci do zera skonczy sie "zeszkliwieniem" klockow i prawdopodobne odrazu lub pozniej przegzaniem tarcz!!!