Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

od niedawna jestem posiadaczem e46 330d z silnikiem m57n, zauważyłem, że przy dohamowywaniu do czerwonych świateł obroty silnika spadają w okolice 500 obr lub nawet lekko poniżej, a przy mocnym hamowaniu poprzedzonej szybką jazdą ostatnio zdażyło mi się, że silnik zgasł. Auto jest w manualu, spadek obrotów jest kiedy dohamowuje się "na luzie".

Dlatego pytam czy ktoś może wie co jest przyczyną, czy ktoś się z tym spotkał?

Pozdrawiam,

piter

Opublikowano
kiedy dohamowuje się "na luzie"

Jak na luzie to sprzęgło nic nie da:D.

Generalnie sprzęgło wciska się tylko w ostatniej fazie przed zatrzymaniem.

Opublikowano
Miałem podobnie w starym mondeo wprawdzie benzyna, ale z tego co pamietam problem był w zabrudzonym przepływomierzu, który powodował dosyć dużą bezwładnosć układu..... u ciebie też jest problem z nagłym wyregulowaniem obrotów... nie wiem jak w 3 litrowych dieslach, ale w 320d czyszczenie zajmuje 5 minut. Nie zaszkodzi a może pomoże.
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Miałem podobnie w starym mondeo wprawdzie benzyna, ale z tego co pamietam problem był w zabrudzonym przepływomierzu, który powodował dosyć dużą bezwładnosć układu..... u ciebie też jest problem z nagłym wyregulowaniem obrotów... nie wiem jak w 3 litrowych dieslach, ale w 320d czyszczenie zajmuje 5 minut. Nie zaszkodzi a może pomoże.

Dzięki Filon,

wiem, że niektórzy czyszczą przepływomierz sprayem do sprzętu rtv, ja w e-39 używałem ostatnio sprężonego gazu do usuwania kurzu tez w sprayu. Jeśli masz jakies inne metody to podpowiedz, pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hmm mam tez 330d tylko w automacie i mam ten sam problem:/ moze ktos powiedziec jak sie zabrac do czyszczenia tego przeplywomieza gdzie on wogole sie znajduje ??
Opublikowano

Ja w każdym samochodzie dla zasady czyszczę przepływkę (jeśli występuje oczywiście :-) ).

Robię to tak:

demontuje :-)

odlewam 10 ml specyfiku po którym na drugi dzień każdy hałas jest zabójstwem dla uszu- w wersji stęzonej 95% :-))))

biorę córce czysty pędzelek do malowania :-)

i przecieram tym pedzelkiem ze spiritusem czujnik który wygląda jak rezystor. Operacja wymaga delikatności, ale bez przesady! Spiritus nie zostawia syfu na czujniku, szybko paruję :-) i pozwala czyścic na mokro

Jeśli przepływka jest zabrudzona widać to od razu po zdemontowaniu--- tylko nie pucujcie za długo przrepływki bo to nie srebra rodowe a jedynie czułą elektronika :-))))

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)