Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam. NIedawno pisalem ze mam chyba rozleciany katalizator, dzis wracalem do domu autostrada i chcialem troszke becie przegonic ale niestety wiecej jak prawie 170 to nie chciala jechac. Obroty tak szly ciu ciut w gore silnik glosny a autko nie chcialo sie rozpedzic. NIedawno na tym samym odcinku uzyskanie 200km/h nie stanowilo problemu. Niestety nie mam zadnego kompa w aucie wiec zadnych usterek nie widac na desce. Niby autko sie zbiera 1 , 2 tak do 4 tys ale pozniej to moge cisnac ale poza wiekszym spalaniem zadnych efektow. Dodam ze przejechalem po miescie 350 km a wedlug podzialki paliwa zostalo 15 ltr z 70ltr :duh:

Jakies sugestie ??

Edytowane przez pawelkrak
Opublikowano
ja tez bym obstawial przeplywke - sproboj ja odlaczyc i spraw jak wtedy autko jezdzi - silnik bedzie pracowal w trybie awaryjnym ale mozliwe ze bedzie jezdzic lepiej niz teraz wtedy odpowiedz bedzie jasna - przeplywka
Opublikowano
moja sugestia to przepływomierz, albo jakiś czujnik od vanosa

Pozdro

przepływomierz możesz sobie sprawdzić tak :

wrzuć jakiś bieg np. 3 lub 4 jedź stałą prędkością po czym wciśnij gwałtownie gas do podłogi jak wskazówka na ekonomizerze się przywiesi w granicach tam 15-20litrów i nie zamknie ekonomizera no to będzie to przepływka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzis chyba sie cos na dobre albo zatkalo albo zepsulo. Do tej pory auto jechalo max 160 dzis juz tylko 40km/h z gorki.

Czy to mozliwe ze katalizator tak zatkal sie, ze spaliny duszą auto i ledwo jedzie do 2 tys i predkosc 30km/max ?.

Dzis wracalem (odcinek 20km) do domu przez 1.5 godziny bo co jakis czas musialem zjezdzac na pobocze zeby cos tam ostyglo i za chwile znowy ze 100 metrow 20km/h i postoj no chyba ze przeplywomierz tak sie zachowuje ? oczywiscie wskazowka od spalania chwilowego non stop na max wycheleniu.

Jak dodam gazu na wolnych i go troche przytrzymam to glosno buczy w wydechu (dzwiek stlumiony) i po puszczeniu gazu od razu gasnie albo potelepie silnikiem i wroci na oboroty ale totlanie 0 mocy. Mysle ze spalilem ta jazda ok 20 ltr/50 km.

Opublikowano
Stawiam na zapchany katalizator w takim przypadku kolektor wydechowy nagrzewa się do czerwoności, tyle tylko że w E-39 są dwa katalizatory?!
Opublikowano

no wlasnie ale wydech glosno chodzi i bulgota pod autem a raczej cos tam lata w srodku w okolicy katalizatora. zreszta pisalem wczesniej ze cos tam sie wczesniej dzialo w srodku.

A w ktorym miejscu znajduje sie przeplywomierz ? moze go odepne i sprawdze ? , auto na wolnych obrotach trzyma idealnie oborty jak wolno jade , nie gasnie itp chyba ze to co pisalem tak jak by auto zapychalo sie spalinami i przez to gaslo.

Opublikowano
Pomiędzy powiedzmy obudową filtra powietrza a przepustnicą, jest plastikowy, jak bedziesz odpinał uważaj, zeby nie połamać niektórych elementów i nie dotykac w srodku nic, uwazaj na plastikowa kratke, łatwo ją połamac
Opublikowano

Auto juz po zabiegu.ODpialem przeplywke ale nic to niedalo. Tak samo zmulone. Zabralem sie i pojechalem z zawrotną predkoscią 10km/h do mechanika. TEn od razu wszedl pod auto , postukal i mowi KAT IS DEAD.

Rozprół kata , wysypal popękana porcelanke , wyczyscil go i zaspawał. Troszke auto teraz ma taki metaliczny dźwięk, nawet mi sie podoba bo na postoju ma takie lekkie bulgotanie, ale da sie normlanie jezdzic. Pozostanie mi teraz odpasowanie jakiegos tlumika w jego miejsce albo zostawic tak jak jest.

Cale szczescie ze udalo sie to tak naprawic. DZieki wszystkim za wskazowki.