Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie musze kupic nowe letnie oponki w rozmiarze 205/55/R15 V88 do mojej E30 318iS. Zalezy mi na tym aby oponka sie idealnie sprawowala zarowno na mokrym jak i na suchym. Zastanawiam sie nad tymi dwoma oponkami Dunlop SP Sport 01 lub Toyo Proxes T1R. Jak myslicie ,ktora z nich bedzie lepiej spelniac moje wymagania, a moze macie jakies inne typy ale tylko w tym rozmiarze co podalem.

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano
Zdecydowanie polecam Toyo Proxes T1R . Handlowałem kołami na których były różne opony więc je testowałem (zmieniałem co tydzień) i toyo to bezkonkurencyjne opony. Nawet letnia opona toyo jadąc po sniegu lepiej się trzyma niż np. zimówka dunlop.
Opublikowano
Mój brat ma zimówki yokohamy i letnie dunlopa. Zimówki są cichsze od letnich, przyczepność i prowadzenie dunlopów jest ok, ale ogólnie nie skłaniają do ponownego zakupu, nie polecam. Myślę, że bierz toyo.
Opublikowano
Ja u siebie mam z tyłu TOYO Proxes T1R, tylko że w rozmiarze 235/40/18. W sumie nie mam jej nic do zarzucenia, ale jak się na nią patrzy na brzeg opony, to wyglądą na bardziej zużytą niż rzeczywiście jest, ponieważ bezg jest płytszy, a niżeli środek. Ale jeżeli chodzi o przyczepność i zużycie, to polecam... :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
JA też się zastanawiałem nad toyo t1r, ale co powiecie na toyo r888?? Czy to już może przesada? Bo to taki pół slick właściwie. Ale jak czytałem opisy to pisali, że to oponka na tor ale do domu też bezpiecznie zawiezie. Sam nie wiem.
Opublikowano

r888 to opona warunkowo dopuszczona do ruch drogowego, na suchym sprawuje sie idealnie i zadna inna zwykla opona nie ma do niej startu chyba zejuz 100% slick ale bardzo kiepsko prowadzi sie po mokrym.

Uwzgledniajac ze w Polsce dni kiedy droga jest idealnie sucha jest malo raczej nie wydaje mi sie dobrym pomyslem do auta uzytkowanego na codzien. No chyba ze chcesz ja uzytkowac w aucie przygotowanym tylko do zabawy a na codzien inne opony

Ale to tylko moje zdanie, niech ktos nie poprawi jak sie myle

Opublikowano
Przepraszam za małe OT, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Potrzebuje tej informacji na szybko. Ile ma/powinna mieć mm bieżnika nowa w/w opona Toyo? Na zlocie BMW miałem małą krakse (dowałiła do mnie coupe) i teraz nie wiem ile powinna mieć % zużycia moja opona, bo zakwalifikowali ją do wymiany... Dzięki
Opublikowano

jeżdżę na Dunlop SP 01 od 2 sezonów rozmiar 205/65/15 przebieg 50 tys.km

zalety:

świetnie spisują się na mokrej nawierzchni w koleinach -to ich największa zaleta

dobra przyczepność na suchym

są ciche

wady:

ścieralność (2 tylne już do wymiany a w ogóle nie szleję...)

jestem zadowolony z opon, ale następnym razem kupię coś innego

Opublikowano
powiem krotko. mialem bridgestony potenzy, goodyear gsd3 F1 lecz lecz toyo T1R bija je na glowe.

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D