Skocz do zawartości

Który czujnik od domykania drzwi a który od światełka wewn?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś wie jak to dokładnie jest z czujnikiem domykania drzwi przednich w sedanie?

Jeden czujnik jest w "bolcu" na słupku bocznym, a drugi jest przy klamce. Jest jeszcze kwestia oświetlenia kabiny - czy jest ono włączane z osobnego czujnika ? Który za co jest odpowiedzialny?

Opublikowano
w słupku jest od podświetlania kabiny, natomiast w klamce też jest powiązany z oświetleniem kabiny, ale też załączasz nim podgrzewanie wkładki klamki(jesli takie masz) - unosisz klamke=grzeje wkladkę i równocześnie zapalaja się lampki kabiny
Opublikowano

Super, dzięki za odpowiedź.

Czyli wniosek że CZUJNIK ZAMKNIĘCIA DRZWI jest tylko w słupku?

Opublikowano
Właśnie byłem w FOTA. Mają za płotem w Gdyni dealera BMW, więc ceny też są dosyć dobre, ale za ten czujnik to już przegięcie... 89,90 !!!
Opublikowano

OK. To może zadam inaczej pytanie, bo coś skojarzyłem.

Gdy w nocy zaczyna mi wyć alarm, to po odblokowaniu i ponownym zablokowaniu centralny "odskakuje", tak jakby drzwi nie były zamknięte. Otwarcie drzwi i normalne zamknięcie poprzez trzaśnięcie załatwia sprawę. Jednak czasami nie na długo bo ponownie zaczyna wyć alarm i znowu musze trzasnąć drzwiami.

Czasami załatwiałem sprawę najzwyklejszym zamknięciem drzwi i centralnego beż użycia alarmu, no i do rana tak sobie to stabilnie stało.

Raczej nie uważam żeby to był alarm. Stawiam na któryś z elementów w drzwiach kierowcy (bo raczej tylko te wykazują takie zachowanie).

Czy w drzwiach jest coś na co trzeba by było zwrócić szczególną uwagę?

Opublikowano
Masz uszkodzony lub wytarty czujnik krancowy.Moze po prosu krancowka jest wytarta,ja swoja regenerowalem ale tylko rok wytrzymalo.Przez ta krancowke alarm/centralny widza otwarte-zamkniete drzwi.Jesli jest on zly,to daje bledny sygnal zamkniecia-otwarcia drzwi.Stad to wycie,'odskakiwanie'centralnego i zapalajace sie swiatlo(np.podczas jazdy).Poszkaj,bylo. :mrgreen: