Skocz do zawartości

led hella do jazdy dziennej w coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zalozyłbym je w miejsce halogenów, średnica prawie taka sama. Tego myśle o dziennych, bo bardzo dużo jeźdze na krótkich dystansach 2-3 km , i co chwila włączam i wyłączam ksenony, ostatnio padła mi 2 przetwornica i tego chciałbym w przyszłości uniknąć. Dlatego właśnie o tym myśle, nie chce jeździć na halogenach bo za to sie stróże czepiaja.

Czego wiocha ? rozumiem jakieś ledki typu http://moto.allegro.pl/item347674445_swiatla_dzienne_dziennej_diodowe_led_chrom_bytom.html

ale hella ?

pozdr

Opublikowano
Uważam, że diodowe światła dzienne to bardzo dobry pomysł, ale nie wiem, czy uda Ci się te okrągłe ładnie wkomponować w prostokątne otwory po światłach przeciwmgielnych. Hella robi też w innych kształtach, (niedawno przeglądałem katalog) wiec może warto spytać gościa który sprzedaje, czy nie może załatwić prostokątnych. Wtedy nie musiałbyś nic maskować ani przerabiać, no może oprócz mocowania.
Opublikowano

hej, to są okrągłe światła, halogeny też mam okrągłe, taki zderzak jak na zdjęciu:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.sanituning.de/sascha/e46angel3.jpg

Opublikowano
Rzeczywiście, pomyliło mi się ze zderzakiem E36. W takim razie wygląd auta nie powinien się zmienić. Musisz tylko sprawdzić czy, spełnione są warunki co do umiejscowienia świateł do jazdy dziennej (odpowiednie odległości od obrysu auta i od ziemi) i o tym, że muszą razem świecić tylne światła, chociaż za parę miesięcy ten przepis powinien się zmienić, bo w innych krajach tylne światła w dzień nie są wymagane i wiele sprowadzonych aut wymaga bezsensownej przeróbki.
Opublikowano
halogeny pojda out, wkońcu na dziennych dużo częściej się jeździ niż we mgle, pozatym jak mam xenony to wydaje mi sie ze są lepiej widoczne od przeciwmgielnych
Opublikowano

Jeżeli chodzi o wygląd to faktycznie jak fabryka ,ale sportowe auta wyposażone są w halogeny -wiadomo chodzi o szybka jazde :dance:

Jednak faktycznie mieszkany w Polsce i jak to w Polsce halogeny są swiatłami dziennymi swiatła dzienne ... i tak dalej . Ostatnio ktos w halogenach zamontował xsenon tez fajnie ,stroboskopy tez były montowane ,tak wiec jeżeli faktycznie sytuacja wymaga mysle ze i swiatła do jadzy dziennej tez można zadoptowac w halogenach . :cool2:

Opublikowano
ale sportowe auta wyposażone są w halogeny -wiadomo chodzi o szybka jazde

Ja nie widzę żadnego związku między szybką jazdą i posiadaniem halogenów, chyba kolega zapomniał kiedy należy tych świateł używać wiec przypomnę- tylko wtedy, gdy widoczność spada do ok. 50m (mgła lub śnieżyca), w praktyce w mieście takie warunki zdarzają się może dwa lub trzy razy w roku, za miastem częściej. Za jazdę z włączonymi światłami przeciwmgielnymi w warunkach normalnej widoczności łatwo zarobić mandacik, wtedy sie sumują: za prędkość i za halogeny, wiec radzę uważać :)

Opublikowano
chyba kolega zapomniał kiedy należy tych świateł używać wiec przypomnę- tylko wtedy, gdy widoczność spada do ok. 50m (mgła lub śnieżyca), w praktyce w mieście takie warunki zdarzają się może dwa lub trzy razy w roku, za miastem częściej.

Nierawda, wg kodeksu drogowego mozna uzywac swiatel "przeciwmglowych" przednich w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza na odcinkach drogi oznaczonych jako naprzemienne zakrety (czy jakos tak, ten znak z zygzakiem).

Na takim odcinku drogi wolno jechac na halogenach :)

Opublikowano
przeciwmgielnych mozna uzywac rowniez na kretych drogach odpowiednio oznaczonych

Oczywiście, kolega niski7 i flash mają rację, przyznaję, że zapomniałem o tym wspomnieć, a brzmi to tak: kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu na drodze krętej, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Chodzi tu o trasy oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi: A-3 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w prawo" lub A-4 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w lewo" z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-5 wskazującą początek drogi krętej.

Chcąc być dokładnym nadmienię, że wg taryfikatora mandat za nieprawidłowe stosowanie tych świateł wynosi 100zł.

Ale związku z prędkością jazdy nadal nie widzę:)

Opublikowano
to w bialystoku nie wlaczacie przeciwgielnych po przekroczeniu 70km/h ?

Twisted Evil chyba nie macie sportowych fur

W Białymstoku wszyscy jeżdżą zgodnie z przepisami :lol: