Skocz do zawartości

Sprawdzenie auta przed kupnem w serwisie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Jezeli cos podobnego juz było to przepraszam ale potrzebuje pilnie informacji. Jezeli kupuje auto (oczywiscie BMW :D ) i sprzedawca zgodzi sie na sprawdzenie auta w serwisie to jak to jest.Ja jako kupujacy wlewam do baku i place za diagnostyke? czy tylko za sprawdzenie płace? I czy lepiej jechac do ASO BMW czy np do wejherowa do tego WFK? Co mi radzicie jak to ma wygladac? Jezeli by cos do naprawy wyszlo albo jakies powazne rzeczy i rezygnuje z kupna to mimo to place za sprawdzenie tego auta?

Prosze o odpowiedz :modlitwa:

Edytowane przez Supermen
Opublikowano
to zalezy jak umowisz sie ze sprzedawca...jak nie ma nic do ukrycia to sie inaczej rozmawia a jak bedzie cyganil to co innego...ale w koncu ty kupujesz auto i pozniej mozesz negocjowac cene :P
Opublikowano

To kwestia umowy. Ale nie wyobrażam sobie, że może być inaczej, koszt paliwa pokrywa sprzedający resztę płacisz TY. Jak nie zdecydujesz się po diagnostyce na kupno to jesteś w plecy. Dlatego wcześniej dowiedz się ile załacisz.

Osobiście kupując auto, pojechałem na zwykłą stację diagnostyczną. Sprawdzili zawiechę na szarpakach, hamulce na rolkach, spaliny całość 20zł dla Pana diagnosty. Dodatkowo za 40zł kompresja w jakimś warsztacie. Jeśli dołożyć do tego diagnostykę na kompie za 50zł(czego nie zrobiłem i czekał mnie wydatek 350zł na czujnik wałka) to ocena może być miarodajna. I pewnie kazdy z trzech fachowców dorzuci gratis :) swoją opinię na temat auta.

Jest taka opcja bodajże np. na www.otomoto.pl, możesz zamówić opinię rzeczoznawcy motoryzacyjnego i gość zbada ci auto z drugiego końca Polski i przyśle werdykt pocztą. Nie musisz się bujać i tracić czasu i kasy na podróże.

I przymknij oko przy kupnie bo inaczej będziesz szukał latami.

Opublikowano
Ja robiłem 2 podejścia w ASO BMW. Polecam bo można sprawdzić historie auta w Niemczech jeśli było sprowadzone. Koszt sprawdzenia E60 to 450 zl. Sprawdzają totalnie wszystko , łącznie z powłokami lakierniczymi , stan techniczny dokładnie i liczniki. Przy pierwszym podejściu auto miało 65 tys na liczniki ale po sprawdzeniu w bazie niemieckiej ( porzebny jest kluczyk od auta) wyszło ze 1, 5 roku wcześniej podczas ostatniego przeglądu w Niemczech autko miało już 126 tys przebiegu wiec szacuje ze teraz ma około 200 tys. Oczywiście nie kopiłem tego auta bo znaleźli jeszcze sporo defektów. Straciłem kasę na przegląd ale ..... Przy po drugim podejściu kolejne auto - wszystko było ok i tak oto stałem sie szczęśliwym :) posiadaczem BMW.
Opublikowano

Sprawdzenie auta w WFK w Wejherowie to koszt okolo 50zl + 50 za MODIC. ASO na pewno bedzie drozsze, ale jak juz ktos napisal bedziesz mial mozliwosc sprawdzenia autentycznosci ksiazki serwisowej.

Pozdrawiam