Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie....

czy taki dżwięk "hu hu hu hu..." podczas jazdy dobiegający z przedniego zawieszenia może świadczyć o wyeksploatowaniu łożysk?

Nadmienię, że uklad hamulcowy sprawny w 100% (po wymianie tarcz, klocków i nowych opon..).

Podnosiłem auto...szarpałem za koło... w pionie i poziomie... luzów nie ma!

Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie, że to łozyska "huczą"???

Bo jesli to one, to bedzie bolało... po 250 PLN za sztukę :cry2:

Pozdrawiam

Opublikowano
jak najbardziej może to być szum który powoduje zurzyte łożysko piasty. Jest drogie bo występuje tylko jako cała piasta. Luzów nie musi mieć nawet jeśli jest zurzyte. Pozdrowionka
Opublikowano
jak najbardziej może to być szum który powoduje zurzyte łożysko piasty. Jest drogie bo występuje tylko jako cała piasta. Luzów nie musi mieć nawet jeśli jest zurzyte. Pozdrowionka

Tak jak pisze przedmówca nie musi być luzów żeby stwierdzić czy szumi łożysko podnieś auto i postaraj sie mocno zakręcić kołem, jak bedzie sprawne nie powinno byc nic slychac a jak bedzie sie konczyc to na 100 cos uslyszysz taki dzwiek zblizony do piasku w smarze ktory obciera o blache

brokat_
Opublikowano

można to łatwo sprawdzić:

1. podczas jazdy np około 60-80 km/h wykonać kilka następujących po sobie skretów (slalom) podczas wykonywanie manewru powinno być słuchać wyraźnie mocniejsze szumienei. (jeżeli przy skręcie w lewo mocniej słychać szum lub "buczenie" do wymiany jest lewe łożysko jak w prawo to prawe)

2. podnieść auto i silnie zakręcić najpierw lewym a następnie prawym kołem - przy mocniej zużytym łożysku będzie wyraźniej słychać szum,

PS. u mnie poskutkowało - łożysko wymienione i w aucie zapanowała cisza ;-)

Opublikowano

No to zmartwiliście mnie koledzy. Szumi mi troche przy skręcie, ale pocieszałem się, że to szumią zimówki.

A może to zimówki jednak.

Niech mnie ktoś pocieszy.

Opublikowano
No to zmartwiliście mnie koledzy. Szumi mi troche przy skręcie, ale pocieszałem się, że to szumią zimówki.

A może to zimówki jednak.

Niech mnie ktoś pocieszy.

Pocieszasz powolny zgon łożyska tak tak jak szumi tylko przy skręcie to łożysko na 100%, jeśli szum występuje równomiernie w lewo i prawo to możesz sie pocieszyć ze to zimówki,albo obydwa łożyska. najprędzej pada prawe wiadomo z jakich przyczyn.