Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj Lazer_00!

Temat Twojego wątku przypomniał mi słowa piosenki "Czy te oczy mogą kłamać - chyba nie ..." I tak może to tutaj wyglądać.

1) Sprzedający nie podał szerokości felgi, można jedynie przypuszczać, że przednie będą miały po 7,5" a tylne po 9" - takie były katalogowo maksymalnie dopuszczane w e34 ale przy średnicy 16" i wysokości opony 45. Tutaj mamy 17" średnicy, więc wysokość opony na mój gust powinna być mniejsza i wynosić 35.

2) Sprzedający nie oznaczył bardzo tutaj ważnego parametru ET, który określa przesunięcie tarczy felgi względem środka felgi. I tak dla felgi 7,5" w e34 trzeba stosować ET20, a dla felgi 9" stosujemy ET0 (cyfry przy literach ET oznaczają ilość milimetrów, jeżeli tarcza felgi przesunięta jest ku zewnętrzu auta, a jeżeli dodatkowo występuje znak"-" np ET-20, to tarcza felgi przesunięta jest ku wnętrzu auta a felgo "wychodzi" bardziej na zewnątrz).

3)Jeżdżąc na 17" felgach po naszych drogach na pewno wcześniej niż później będziesz chamrał w zawieszeniu, o ile wcześniej jeszcze o wiele nie zaliczysz przostowanka swoich nowo nabytych felg.

Reasumując:

Wszystko jak zwykle zawsze zależy od nas i przekładając koła na letnie musimy pamiętać o wyżej podanych parametrach dotyczących rozmiarów felg i o zasadzie ograniczonego zaufania do drogowców :mad2: .

P.S.

Felgi są cudne i auto na nich zyska na prezencji :twisted2: , ale nie dał bym za nie więcej niż 0,7kPLN

POZDRAWIAM,

WIESŁAW

LPGaz to też paliwo

Opublikowano
spro było juz o felgach :search:

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
ja mam podobn u siebie i jesli zalezy ci na tym (a chyba kazdemu zalezy) zeby byly ladne i blyszczace to zamorduje Cie ich czyszczenie bo te małe otworki to jedynie szczoteczka do zebów mozna potraktowac, ja juz mialem dwie takie sesje ze szczoteczka i na jedna felge zeszlo mi sie ze 3 godziny ciezko bylo, chya lepiej zainwestowwac w jakies bardzie "odkryte"

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
ja mam podobn u siebie i jesli zalezy ci na tym (a chyba kazdemu zalezy) zeby byly ladne i blyszczace to zamorduje Cie ich czyszczenie bo te małe otworki to jedynie szczoteczka do zebów mozna potraktowac, ja juz mialem dwie takie sesje ze szczoteczka i na jedna felge zeszlo mi sie ze 3 godziny ciezko bylo, chya lepiej zainwestowwac w jakies bardzie "odkryte"

to chyba bardzo rzadko je myles bo ja przejezdzam raz szlauchem i ta sama szczotka co jade caly samochod i mam czyste, a mam podobne tylko jeszcze ze srubkami

Opublikowano
Mam identyczne tylko ze 15 na zime. I powiem szczerze ze myslalem iz bedzie mnie czekal romans ze szczoteczka i czyszczeniem felg ale pojechalem na myjnie, tam spryskali mi jakims plynem po chwili woda pod cisnieniem i felgi jak nowki wygladaly : )
Opublikowano

to chyba bardzo rzadko je myles bo ja przejezdzam raz szlauchem i ta sama szczotka co jade caly samochod i mam czyste, a mam podobne tylko jeszcze ze srubkami

problem w tym ze jak nabylem samochod to juz nie byly za swieze widocznie Hans nie był taki bardzo ornung :wink: :wink: :wink:

moze i masz racje ze odpowiednio czesto myte i konserwowane pewnie by tak nie wygladaly (moje w środku szczelinek już zaczynają być rude :cry2: ) no ale teraz przed zalozeniem juz sobie weekedn zarezerowalem na regeneracje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
Ja mam u siebie takie 17 oryginalne. Tyl mam 255/40/17 przod 235/45/17 i nic nie obciera. Takie rozmiary sa w instukcji obslugi. Felgi maja chyba 7,5 i 9" szerowkosci ale nie pamietam dokladnie bo leza w wulkanizacji i czekaja na wiosne i nowe oponki.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Pasują bez problemu. Ja mam 17-ki o szerokości 9 cali i opony 235\45 na przodzie i na tyle i nic mi nie ociera.