Skocz do zawartości

Wpadlem w dziure! :( Drgania na kierownicy! Co to?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj na naszych pieknych drogach wpadlem prawym przednim kolem w duza dziure. Jechalem okolo 60km/h, teraz przy duzych predkosciach auto wpada w wibracje, oprocz tego na nierownosciach czuje dziwne drgania, takie jakby sie cos oberwalo!? Co to moze byc? POMOCY!
740i E38 manual
Opublikowano
Co to moze byc?

1. Wahacz

2. Drazek kierowniczy

3. Skrzywione kolo

4. Uszkodzona wewnetrznie opona

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Ad:1 i Ad:2 jakie koszty? I cena za drazki? :mad2:

Rozbieznosc cen jest zbyt duza zeby podac konkrety. Sam zdecydujesz czy zrobisz to na oyginalach, zamiennikach lepszej lub gorszej klasy. Pamietaj jednak, ze te elementy powinno zawsze zmieniac sie parami, tzn. zawsze z prawej i lewej strony. Tylko taka wymiana zagwarantuje koniec problemow z zawieszeniem. Aha, i mniej na uwadze, ze po wymieniae wahacza lub drazka zawsze czeka Cie geometria, a to kolejne kilkadziesiac PLN.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
a moze po prostu zgubiles ciezarek na kole od wywazenia ja bym zaczal sprawdzania od tego bo najmniej kosztowne i polecam namioty na shellu gdzie wywazaja kola na samochodzie...

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
a ja Ci radzę dobrze obejrzeć felgi > miałem kiedyś właśnie coś takiego i zakończyło się kosztem 80 zł prostowania felgi.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Najprawdopodobniej to "tylko" skrzywiona felga - przy takiej szybkości, to nie powinno sie nic więcej stać, no chyba, że to była dziura gigant.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

To nie wesoło to widzę :( ale nie zamartwiaj się - jakoś to będzie. Trebabyło od razu dzwonić po policję i spisać protokół, a potem do urzędu ...

Niestety teraz po zimie będzie bardzo dużo dziur :(

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Nie wiem czy udalo by mi sie udowodnic ze w nia wjechalem, po drugie nie wiedzialem jeszcze wtedy czy cos sie stalo powaznego.

A tak na marginesie to czy w takim wypadku, jesli powiedzmy urwe kolo to czy ubezpieczenie zwroci kase?

Dobrze ze to jeszcze nie zmienilem na alu bo wtedy to felga by sie rozsypala!

740i E38 manual
Opublikowano

Jak masz AC to powinno być bez problemu ...

Jak nie, to zgłaszasz do urzędu, ale wtedy protokół z policji to prawie niezbędna rzecz ... ale ja się zbyt dokładnie nie wypowiadam na ten temat, bo nie mam doświadczenia z "walki" z urzędem ...

Nie dawno był wątek na temat "wyciągania" kasy z urzedu ...

Ja miałem kiedyś podobny przypadek, ale to dotyczył przejazdu tramwajowego - była policja i wypłacili mi z ubezpieczalni "tramwajowej", jeszcze na tym dobrze wyszedłem ... :lol:

Stronka

Opublikowano
Nie wiem czy udalo by mi sie udowodnic ze w nia wjechalem, po drugie nie wiedzialem jeszcze wtedy czy cos sie stalo powaznego.

Z tego co wiem z obdukcji to jeżeli wezwiesz PD to spisują po prostu protokoł bo nie maja podstaw, żeby Ci nie wierzyć - jest dziura, jest uszkodzenie - znaczy sie, że wpadłeś. Poza tym Misie pewnie też się wkurzają na te dziurska więc nie bez przyjemnosci wystawiają odpowiednie pisemko :)

A tak na marginesie to czy w takim wypadku, jesli powiedzmy urwe kolo to czy ubezpieczenie zwroci kase?

Dobrze ze to jeszcze nie zmienilem na alu bo wtedy to felga by sie rozsypala!

Zwróci wszystko co zostało uszkodzone, pomniejszone o procent zamortyzowania części. Jeżeli nie przedstawisz rachunków to dostaniesz kwotę netto natomiast jak pokażesz fakturki wypłacaja brutto. Ja miałem pyskówkę z kolesiem z Warty bo chcieli mi wyplacić bez vat'u, więc się go spytałem na którym szrocie lub giełdzie dają faktury vat za używki i czy zwróci mi kasę za jeżdzenie po giełdach za częściami? W ASO nie mogłem kupić bo policzyli amortyzację więc musialbym dołozyć ze swoich. Niestety nie mialem czasu na kłótnie bo było to w okresie moich przygotowań do ślubu wię wziąłem co mi dali (i tak byłem do przodu).

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Kiedyś był taki przypadek.

Gościu wpakował się w taką dziurę e46 330D, że wypaliło mu trzy poduszki, zniczczył kompletnie zawieszenie, układ kierowniczy, koła itd. Przyjechała Policja i sporządziła normalnie protokół jak przy wypadku. Ubezpieczenie pokryło całkowity koszt naprawy.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

Skoro jesteśmy przy tym temacie.Ja mam podobny problem jak jade powyzej 80 i skrecam to kierownica mi drzy.Czy to mozliwe ze niewywazenie kół moze sie objawiac tylko przy skrecaniu ?

Wiem jeszcze ze gumy stabilizatora sa juz do wymiany bo jest luz na nich takze czy to przypadkiem nie jest powodem drzenia kierownicy ?

Opublikowano
Ja złapałem gumę na autostradzie przy 180km/h. Wszystko skończyło się dobrze ale zanim wytraciłem prędkość (hamować nie zamierzałem) przejechałem kilkaset metrów na prawie gołej alu. teraz mam dziwny odgłos (myślełem że może łożysko) i lekkie drgania które pojawiają się przy pewnej prędkości. Przy zakładaniu opony koło było wyważane ale nie jestem pewny czy nie zrobiło się jajo. Będę musiał pokombinować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja złapałem gumę na autostradzie przy 180km/h. Wszystko skończyło się dobrze ale zanim wytraciłem prędkość (hamować nie zamierzałem) przejechałem kilkaset metrów na prawie gołej alu. teraz mam dziwny odgłos (myślełem że może łożysko) i lekkie drgania które pojawiają się przy pewnej prędkości. Przy zakładaniu opony koło było wyważane ale nie jestem pewny czy nie zrobiło się jajo. Będę musiał pokombinować.

FACET, ciesz się, że żyjesz!

Kai