Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Proszę o poradę i wskazówki,

jaka jest optymalna, minimalna i maksymalna prędkość i obroty na poszczególnych biegach w E39 528i sedan (rok 1996)?

Jaka prędkość i ile obrotów na I biegu, ile na II biegu.... itd.? :)

Edytowane przez Ratovnik
Opublikowano

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:

Na biegu 1 - do 30 km/h,

na biegu 2 - do 60 km/h,

na biegu 3 - do 100 km/h,

na biegu 4 - do 140 km/h,

na biegu 5 - do 200 km/h.

Z tego wynika, że będziesz używał na polskich drogach przeważnie trzech pierwszych biegów :]

Obroty nie wiem bo mam diesla.

A tak na serio sam musisz zobaczyć i sam sprawdzić przy ilu obrotach zmieniać biegi, jak sie zachowuje ekonomizer itd. Każdy ma inny styl jazdy i w większości przypadków sie nie patrzy na obrotomierz, sam dźwięk silnika już sugeruje zmianę biegu na wyższy bądź niższy. Przy wyprzedzaniu znów inna sytuacja itp...

PS. Następnym razem nie pisz trzech postów, każdy zobaczy Twój temat, że jest nowy, jeśli tylko zechce to przeczyta i odpowie.

Opublikowano
Witam.

Proszę o poradę i wskazówki,

jaka jest optymalna, minimalna i maksymalna prędkość i obroty na poszczególnych biegach w E39 528i sedan (rok 1996)?

Jaka prędkość i ile obrotów na I biegu, ile na II biegu.... itd.? :)

Zabawne są takie pytania. Optymalne pod względem czego? Osiągów? Spalania?

Maksymalne obroty masz przecież zaznaczone na skali obrotomierza - takie czerwone pole. :lol:

A minimalne... jak wciśniesz pedał gazu, a auto się nie zbiera, to znaczy że są za niskie i powinieneś w tym momencie być na niższym biegu.

To Twój pierwszy samochód? Nie potrafisz wyczuć takich rzeczy?

Opublikowano
zmieniaj biegi tak żeby po zmianie obroty były powyżej 1500 obr/min

A poniżej 7k :mrgreen: i będzie dobrze :cool2:

haha :norty: oczywiście, że poniżej 7k, zapomniałem tego dodać :cool2:

Kamil