Skocz do zawartości

316 Compact - Test przyspieszenia po wymianie filtru powie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich...

Kiedy kupiłem swoja e36 z silnikiem 1.6 m43 (102KM) ubzdziło mi sie iz wsadze do niej "sportowy filtr powietrza"...Tak tez zrobiłem...

Byłem zadowolony iz auto "inaczej idzie" - faktycznie zmieniło sie brzmienie na bardziej, hmmm, rasowe :)

Dzis jednak wpadl mi pomysl iz zaloze z powrotem oryginalny filtr...

Jednakze wczesniej zrobiłem pomiar przyspieszenia na 3 biegu od 50-100...

Ze "sportowym" filtrem wyszło 10.6...

Jakze bylo moje zdziwienie kiedy zalozylem oryginalny filtr...

Udało sie dojsc do 100 ponad 1 sekunde lepiej !!!

Dodam iz testy pzeprowadzałem w tych samych warunkach po 3 razy...

Pozdrawiam :)

Opublikowano
A przeprowadzales pomiary podpinajac odpowiednia aparature czy stoper w dlon i patrzymy na licznik? :) Bo jak opcja pierwsza to szacuneczek a jak opcja druga to tak mozna zmierzyc malo powiedziec mocno orientacyjnie przyspieszenia :) Przeklamania na liczniku, rozna reakcja czlowieka... Niemiarodajne jednymi slowy... Co do samego filtru roznie bywa, stozek trzeba umiec zalozyc z glowa, inaczej moze lykac gorace powietrze z komory silnika i osiagi beda slabsze, ale psychika zrobi swoje zebysmy mysleli ze jedziemy szybciej... Prawidlowo stozek powinien byc wysuniety maksymalnie od silnika, najlepiej w okolicy wlotu powietrza spod nerek i najlepiej jeszcze zrobic sobie jakas blaszana oslone termiczna, wtedy moze to nie zaszkodzi a nieco pomoze...
Opublikowano

U mnie tez siedzi stozek K&N i nie narzekam.... :cool2:

Autko kupilem juz z zamontowanym filtrem sportowym....Na poczatku filtr przykrecony byl bezposrednio do przyplywki i musze powiedziec ze srednio to wszystko dzialalo....otoz przy zimnym silniku wszystko niby bylo ok ale w miare rozgrzewania sie silnika samochod wydawal sie jakby slabszy.Wiec odkrecilem stozek przedluzylem calosc kolankami gumowymi i rura ze stali nierdzewniej do oryginalnego dolotu(brak oryginalnej puszki po filtrze) z blachy nierdzewki dorobilem zaslone od strony silnika ktora okleilem mata termoizolacyjna....dodatkowo w oslonie wycialem dziure i poprowadzilem z pod zderzaka dodatkowy dolot rura ktora rowniez jest oklejona(pianka termoizolacyjna)....Roznica temperatur w komorze silnika i w miejscu gdzie siedzi stozek jest naprawde spora....moc moze nie skoczyla znaczaco ale kolega z tym samym motorkiem na 400 metrow zostaje 2 dlugosci samochodu a sasiad ktory jezdzi e36 z 1.8 m40 na tym samym odcinku zostaje z tylu o 1 dlugosc... :twisted2:

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

Stożkowy filtr umieszczony był zaraz za przeplywka i faktycznie nagrzewał sie niemiłosiernie...A pomiar robiony stoperem przez osoba towarzyszaca...

Hmmm...Bede musiał faktycznie sprobowac umiejscowic gdzie indziej ten stozek...

Opublikowano
zrobiłem pomiar przyspieszenia na 3 biegu od 50-100...

jaja se robisz ?? czy za elka jechales ??

no właśnie? jak to możliwe skoro od 0-100 compact ma seryjnie cos koło 12s?

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!

Opublikowano
Kolego dałes się zrobic w jajo. Nie ma bata na seryjny dolot ani wydech w BMW gdyż jest zrobiony naprawdę dobrze i mądrze. Nie ma co tutaj nawet poprawiać. Jdynie BMC CDA COŚ daje, ale to koszt 1000zł :)
Opublikowano
zrobiłem pomiar przyspieszenia na 3 biegu od 50-100...

jaja se robisz ?? czy za elka jechales ??

no właśnie? jak to możliwe skoro od 0-100 compact ma seryjnie cos koło 12s?

Ludziska - czytajcie uwaznie...Pisze na TRZECIM biegu od 50 do 100...

Jak masz 50 km/h to jakie ma obroty silnik na 3-jce?? Cos koło 2200 obr/min...

A jak dochodzi do 100 to ponad 5000...Chodzi o wykorzystanie calego zakresu obrotow podczas pomiaru...

Opublikowano
czytalem uważnie i wiem ze chodzilo o 3-ci bieg... dzis specjalnie sprawdzalem to u siebie metodą "stoperową" kilka razy i wyszlo coś kolo 8s

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!