Skocz do zawartości

Z3 2.8 Roadster Cosmosschwartz 99r. - nowy nabytek ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witajcie

Moze i taki temat juz byl ale wrzuce jeszcze raz, abyscie sie nieco rozerwali odpowiedziami na moje pytanie, bo narzekacie na nude w tym dziale :) .

Otoz w srode jade ogladac Z3 roadster 2.8 1999r.

Prosze powiedzcie na co zwrocic uwage przy zakupie Z3 ? Wiem na co zwrocic uwage przy zakupie uzywanego auta, ale tak konkretnie jakie sa slabe strony Ztrojek i co lubi byc nie sprawne ?

pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez piotres
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Widziałem ją na allegro na fotach wygląda na bardzo zadbaną w sumie nie ma sie do czego przyczepić tylko czemu zdjęc wnętrza nie ma :|

skąd sprowadzona? Francja?

http://img214.imageshack.us/img214/7770/z3roadsterturninwheelsln4.gif
Opublikowano

ojj Emek widze juz wyniuchal o ktorej zetce mysle :lol: .

Tylko nie podkupcie mi jej do srody ! :lol:

Ona jest takze na gratce, tam sa fotki wnetrza i silnika.

Na fotkach wyglada jak nowe auto .

Sprawdzilem ja po VINie, marzec 99r. , wyposazenie w sumie wszystko co potrzebne do szczescia, 4 poduchy, szpera 25% (nie wiem czy kazda 2.8 takowa ma ? :oops: ), el. dach no i ..... co najwazniejsze ... 2.8 + cosmosschwartz :mrgreen: .

No ale koledzy spojrzcie na tytul tematu i odpowiedzcie :mrgreen: .

pozdr.

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Witam,ta z3 z Pleszewa stoi ok roku na ogłoszeniach a dokladnie od lutego tamtego roku.Gosciu ma komis w Pleszewie,a tak sie składa ze mam do niego ok 30km i go znam.Auto jest z Francji po opłatach,i z tego co sie wiem raczej jest bez wypadku,kolo ma swoja lakiernie-wiem ze aut nie klepie tylko komus zleca.Wejdz na adres ;www.Olimar; zaznacz piersza linke z gory i zobaczysz ile ma aut.Ogólnie gosciu spoko,pozdro
Opublikowano

Tomku a Ty jezdziles ta zetka ??

Miala lekko uszkodzony przod z tego co mowi koles, ale jesli sie uda to sprawdze jak dokladnie miernikiem elektronicznym (jesli mi sie uda zdobyc takowy miernik) :) .

aha czyli mowisz ze z pleszewa do Ciebie jest 30 km to dobrze ... :)

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

Ona jest moja od wczoraj :D .

Ogolnie wrazenia mam poki co takie : jedzie a raczej frunie jak "mysliwiec" :mrgreen: , z otwartym dachem poki co nie jezdzilem zostawiam to sobie na lato .

I teraz mam pytanko do userow z3 2.8 czy wy tez tak macie :

Z autem poki co mam 1 "problem" (pisze w ten sposob bo nie wiem czy to problem czy kazda tak ma) :

Otoz biegi dosyc ciezko wchodza - tzn. czuc przy wkladaniu kazdego biegu ze jest takie miejsce gdzie drazek nie wchodzi "jak po masle" na swoje miejsce a jest lekki opor w pewnym miejscu przu wkladaniu biegu . Przy dynamicznej zmianie biegow autko szarpnie troszke ale to pewnie kwestia braku wyczucia po przesiadce z diesleka . Sprzegło chodzi lekko, ale przy puszczaniu sprzedla sluchac taki cichutki "klik" w pewnym momencie . Co to moze byc ?

Jesli to ma jakis zwiazek to dodam ze auto ma szpere 25% .

Do tego musze zmienic gumy wozka dyfra bo maja lekki luz ale to akurat jest proste do namierzenia . Pojade jeszcze raz na szarpak i sprawdze dokladnie co ma choc najmniejszy luz i pozmieniam co trzeba :cool2: .

Z gory dzieki za odpowiedz

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

Co prawda mam e46 ale silnik ten sam :wink:

Na początek wymień wszystkie filtry paliwowy też, dobrze jest też zmienić świece.

U mnie też biegi wchodzą z lekkim oporem, myśle że jest to normalne.

Opublikowano

Witam

Dzieki Bruno, jakie swiece polecasz ? :) .

Prosilbym Geratha i diego zeby sie wypowiedzieli bo maja praktycznie takie same autka jak ja :).

Aha macie oslony plastikowe pod silnikami i ew. skrzynia w Z3 ?

pozdr.

piotrek

Opublikowano

Cześć. Gratuluję zakupu. To autko z silniczkiem 2.8 to istne cudo. Co do skrzyni biegów, moja chodzi z minimalnym oporem, ale bardzo precyzyjnie. Oznacza to, że czujesz że zmieniasz biegi, ale nie jest to jakimkolwiek utrudnieniem. Dla mnie jest to komfortowa sytuacja, bo czuje, że to ja decyduję o stylu jazdy, a nie na odwrót. Szczegónie jest to przyjemne przy dynamicznej, szybkiej jeździe po zakrętach.. Istne szaleństwo.. Moje auto nie szarpie przy zmianie biegów, a redukcja przyjemnie wkręca silniczek na wyższe obroty gdzie moc jest większa..

Powiem więcej.. Po jeździe tym autem poluję na roadstrera z dużym silnikiem (200 kM lub więcej), ale z układem cylindrów boxer. Z3 2.8 świetnie się zbiera, ale powyżej 4 tys. obrotów... Wspaniała, ale rzędówka.. Niestety, takowego roadstera z boxerem nie wymyślili.. jeśli ja się nie mylę..

Jazda z otwarty dachem. Od razu zainwestuj (jeśli jeśli nie masz) w windstop (winddeflector) lub po prostu osłonę przeciwwietrzną. Z nią jazda 100-150 km/h jest czystą przyjemnością.. Po dodaniu osłony miękkiego dachu auto zasługuje na pełny podziw!!!!

Co do osłony pod silnikiem nie wiem. Sprawdzę i odpowiem.:-)) Skrzynia automat w sportowym autku?? nie widzi mi się.... Chyba że to cudo dla Twojej Kobiety.. Ale i tak przekona się do jakiejkolwiek skrzyni:-)) Moja zrobiła awanturę o zakup, a teraz sama chce bunią jeździć do psiapsiółek.. NIEDOCZEKANIE!!!!

Opublikowano

No u mnie tez skrzynia ma krotkie skoki i jest "cisna" , drogi prowadzenia drazka sa scisle wytrasowane, calkiem inaczej jak np. w BMW 320d czyli drugim autku ;)

Sprawdz te oslonki pod silnikiem - np. jak spojrzysz przez wlot w zderzaku to widzisz plastik czy glebe pod autem ;-) ? No ale zajrzyj takze glebiej pod auto jesli mozesz :) .

Chyba mam ten windstop ...to ta siatka miedzy pałakami przeciwkapotazowymi ?

Daj spokoj auto przyciaga uwage calego otoczenia az za bardzo :oops: :D . Az boje sie zmieniac felg z org. 16' Zstarow, ale to i tak nie w tym sezonie ;-) .

Automat - w zyciu :nienie: . To chyba bylo mysle nie do mnie, a do kolegi bmwkolo .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano

Witaj piotres

Gratuluje zakupu.Nie chodziło mim o to z3 2.8 z Pleszewa ze ono nie aktualne tylko o moje te 2.8 zielone co Tobie oferowałem :lol: .Co do osłony pod silnik to mam w obydwóch zetach,natomiast co do skrzyni to w z3 1.8 biegi wchodza jak w masło,natomiast w z3 3.0i z lekkim hakiem ale tylko dwójka,pozdro

Opublikowano

Data pierwszej rejestracji: 10.05.1999 r.

Vehicle information

VIN long WBACH31030LE63013

Type code CH31

Type Z3 2.8 (EUR)

Dev. series E36 (7)

Line 3

Body type ROADST

Steering LL

Door count 2

Engine M52/TU

Cubical capacity 2.80

Power 142

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour COSMOSSCHWARZ METALLIC (303)

Upholstery LEDER OREGON/SCHWARZ (Q2SW)

Prod. date 1999-03-22

Order options

No. Description

243 AIRBAG FOR FRONT PASSENGER

260 SIDE AIRBAG DRIVER/FRT PASSENGER

388 SOFTTOP BLACK

398 SOFTTOP OPERATION, ELECTRO-HYDRAULIC

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER

530 AIR CONDITIONING

668 RADIO BMW REVERSE RDS

710 M LEATHER STEERING WHEEL

801 GERMANY VERSION

818 MAIN BATTERY SWITCH

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

879 GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET

925 SHIPPING PROTECTION PACKAGE

Series options

No. Description

209 LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (25%)

272 LT/ALY WHL/ Z STAR

345 CHROME LINE INTERIOR

Jak widac autko ma bogate wyposazenie, z opcji brakuje chyba tylko spryskiwaczy reflektorów ;) .

Autko zakupilem 16.04 , wiec 4 dni temu :).

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/2.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/3.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/4.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/5.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/6.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/7.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/8.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.members.lycos.co.uk/piotres2/z3/9.jpg

Kilka fotek :)

Diego, Gerath - prosze sprawdzie dla mnie te oslony pod silnikami i skrzynia w waszych autach ...wystarczy sie solidnie przychylic pod auto i juz widac ;) . Sorki ze poganiam ale bywam niecierpliwy ;-) .

Juz sie nie moge doczekac az zaczne naprawiać krok po kroku wszystkie usterki/elementy zetki ktore odbiegaja od stanu idealnego :D .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano
Gratuluje zakupu!! Trzeba przyznać, że auto jest utrzymane w dobrym stanie i prezentuje się doskonale. Z pewnością osiągnięcie stanu idealnego nie powinno zając dużo czasu :)
Opublikowano

fajne autko tylko te pomarańczowe kierunki.....

zmień je na białe, będzie wyglądać 100 razy lepiej;)

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
fajne autko tylko te pomarańczowe kierunki.....

zmień je na białe, będzie wyglądać 100 razy lepiej;)

To oczywiste ze kierunki i obrysówki zostana w przyszłości zmienione na białe, wszystko w odpowiednim czasie . :cool2:

Na poczatek musze poprawic kilka technicznych mankamentów :).

Opublikowano
Oki Piotres. Dzisiaj sprawdzę. Powiedz, od kogo można dostać rozkodowany VIN? Klubowa enigma przestała odpisywać. Przynajmniej jak ja pisałem. Masz jakis kontakt? Ja jeszcze nie sprawdziłem VIN mojej buni a już jestem niecieprliwy..:-)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Orientujecie sie moze gdzie w sieci znajde ladne logo "roadster" albo "z3 roadster" taka czcionka jak to jest orignalnie pisane np. na listwach progowych w naszych zeciach :) ?

Chce sobie zamowic dywaniki z takim napisalem i musze podrzucic projekt...

Moze ktos podzielic sie linkiem :) ?

To na stronie Danny's Z3 jest troszke słabej jakosci :oops: .

dzieki

pozdr.

Piotrek

• 3 miesiące temu...