Skocz do zawartości

M30B30 przebiera i bierze olej - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was koledzy.

Po zakupie mojej 7mki okazalo sie ze bierze olej. Przyczyna patrzac po swiecach byly pierscienie a szczegolnie na pierwszym cyl. Wiec dalem do mechanika i kupil nadwymiary, zalozyl dodatkowo wymienik panewki korbowodowe, tuleje i tloki byly w dobrym stanie. Przejechalem po remoncie 100km wiem ze jeszcze musi przejechac ok2000 zeby sie dotrzec i mialem pelny stan na bagnecie (zalany tymczasowo mineralem) patrze dzisiaj i widze ze jest na polowie. Kompresja na kazdym cylindrze 11,5 wyciekow pod samochodem nie mam ( juz sam ku$#* nie wiem dlaczego). Dodatkowo autko na zimnym przebiera jak stara k....a , jak sie rozgrzeje jest troche lepiej. Swiece dzisiaj wymienione na nowki NGK, kable dobre, kopulka sprawna, przeplywomierz dobry, reset kompa wykonany prawidlowo. Ale mimo tych mankamentow samochod ma moc.

Co jeszcze moze byc przyczyna????? :cry2:

BMW - to jedyna rzecz dla której warto żyć!!!

Pozdro dla wszystkich posiadaczy BMW bez LPG

Opublikowano
Co do przebierania to może być uszkodzony czujnik temperatury dający sygnał do ECU. Nie śmierdzi czasami paliwem jak kuleje, kolor spalin w normie i osad na wydechu? u Mnie jak poleciał to sadza w wydechu i prawie jak Batory z wydechu - po prostu zalewało silnik paliwem...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Ten czujnik temp to jest przy pompie wody taki niebieski?? Mozliwe ze to on. Co do koloru spalin to na zimnym i na cieplym silniku biala para ( uszczelka pod glowica wymieniona, plynu nie ubywa) smierdzi paliwem - czyzby wtryski??

Opublikowano
juz sam ku$#* nie wiem dlaczego

Dodatkowo autko na zimnym przebiera jak stara k....a

TomaShek, prosze Cie o stosowanie sie do regulaminu forum, a w szczegolnosci do punktu 4. Jeszcze jedno przeklenstwo i dostaniesz ostrzezenie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

nie rozumiem - wstawiles pierscienie nadwymiarowe do tulei nominalnych ?

a robiles chociaz honowanie ?

po 1- musisz przejechac min 1000km zeby mozna bylo mowic o braniu oleju - to sie wszystko musi dotrzec - ale moze byc tak ze pierscienie sie nie uloza i bedzie dalej to samo a nawet gorzej ...

ja bym takich manewrow nie robil tylko szukal silnika - kolega ostatni sprzedal m30b35 za chyba 800zł w bdb stanie ...

Opublikowano
Wiem ze wszystko musi sie dotrzec ale no bez przesady zeby na 100km wziela mi o,5l oleju - masakra. A co jest przyczyna tego ze smierdzi paliwem i sadza leci z wydechu??