Skocz do zawartości

Plyn/Olej do wspomagania kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w temacie, chce dokupic olej do wspomagania kierownicy jednak nie wiem jaki, mam e39 02r Ktos zmienial, dolewal?

btw. Gdzie moge kupic filtr powietrza firmy knecht badz mann na terenie malopolskiego ?

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

Opublikowano
dzieki za odpowiedz, sa jakies typy tych olejow? Jaki jest koszt ?

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

telefon +48 504384405

Opublikowano
ATF (Automatic Transmition Oil) od Mobila to ok. 20 PLN/litr

Theny Ty piszesz o Mobil ATF 220, czyli spełniającym wymagania zarówno E34 jak i E39. Ja osobiscie polecam Elfmatic G3 czyli odpowiednik Mobil ATF 320.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Jeśli oleju będzie za dużo to zbiorniczek będzie "smarkał" płynem po sobie :D, a jeśli będzie inny olej niż powinien być, to wówczas mogą pojawić się wycieki.
Opublikowano
tzn ja mam problem ze jak skrecam to zaczyna cos piszczec, jak juz jade potem prsoto i minimalnie rusze kierownice w lewo i potem prawo to tez piszczy, plynu mam zamalo, bo ledwo dosiega do koncowki miernika, mam nadzieje ze jak doleje to pomoze.... Kilka watkow bylo na tym forum, ze jak jest za malo, to moze wlasnie halasowac wspomaganie...Jutro kupuje olej do wspomagania, zoabczymy.

PARTNER BMW AG

telefon +48 504384405

Opublikowano
Dolej jak najszybciej, ja tez jakis czs miałem za mało płynu, ale zorientowałem sie przez przypadek, co prawda co tydzien sprawdzam stan płynów w aucie, ale akurat wspomaganie przeoczyłem tez stan był poniżej bagnetu, ale żadnych problemów nie było, dolałem i tyle. Może krótki jeździłem z takim stanem minimum wobec tego nic się nie stało.
Opublikowano
czy olej w wspomaganiu sie w ogole zmienia? I Ile litrow wchodzi ? E39 3.0D, 02r

PARTNER BMW AG

telefon +48 504384405

Opublikowano
Zmienia się jak jest szary lub brudny, wchodzi chyba cos około 1 litra ale głowy nie dam sobie uciąć, sprawdz po vinie i ci wyskoczy na stronce ile poszczególnych płynów wchodzi do Twojego autka, wymiana skomplikowana nie jest a płyn równiez nie kosztuje duzo, wobec tego nie zaszkodzi częsciej niz rzadziej, a w ten sposób zapewnimy dłuższy zywot pompy i lepszą pracę układu wspomagania :D
Opublikowano

Witaj Kolego.

Jeżeli piszcze to zapewne wina nie leży po stronie za małej ilości płynu do układu wspomagania tylko albo pompa pracuje za ciężko, albo jest jakis inny problem z układem napędzającym pompę wspomagania, może być wina paska, może rolki a dokładnie napinacza, trzeba dokładnie sprawdzić, zdemontować plastikową osłonę wisko, później zdemontować wisko i wszystko jest na wierzch, można zdjąć pasek i wszystko odpowiednio zweryfikować....

Dla znającego temat mechanika 20-30 minut z przerwa na siusiu i diagnoza gotowa.

Co do płynów to u Ciebie powinien być już płyn typu LongLife koloru żółtego dla servotronica, taki olej to Pentosin CHF 11S, wymienić można przy przebiegu 250-300tkm a w celu dolania to najlepiej podjechać do ASO i tam dokupić sobie żeby dolać a co zostanie to tak na wszelki wypadek zostawić na dolewki.

Ponadto proponuję sprawdzić dokładnie szczelność całego układu hydraulicznego wspomagania, poniewaz przy prawidłowo działającym tym układzie oraz jak nie ma wycieków to Kolego nigdy nie powinno być za mało tego płynu.

Pozdrawiam.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano
Witaj Kolego.

Jeżeli piszcze to zapewne wina nie leży po stronie za małej ilości płynu do układu wspomagania tylko albo pompa pracuje za ciężko, albo jest jakis inny problem z układem napędzającym pompę wspomagania, może być wina paska, może rolki a dokładnie napinacza, trzeba dokładnie sprawdzić, zdemontować plastikową osłonę wisko, później zdemontować wisko i wszystko jest na wierzch, można zdjąć pasek i wszystko odpowiednio zweryfikować....

Dla znającego temat mechanika 20-30 minut z przerwa na siusiu i diagnoza gotowa.

Co do płynów to u Ciebie powinien być już płyn typu LongLife koloru żółtego dla servotronica, taki olej to Pentosin CHF 11S, wymienić można przy przebiegu 250-300tkm a w celu dolania to najlepiej podjechać do ASO i tam dokupić sobie żeby dolać a co zostanie to tak na wszelki wypadek zostawić na dolewki.

Ponadto proponuję sprawdzić dokładnie szczelność całego układu hydraulicznego wspomagania, poniewaz przy prawidłowo działającym tym układzie oraz jak nie ma wycieków to Kolego nigdy nie powinno być za mało tego płynu.

Pozdrawiam.

Witam,

olej jest koloru czerwonego...dolalem z 0,2l i juz nie halasuje na zakretach :)

PARTNER BMW AG

telefon +48 504384405