Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otoz mam pewnien powazny problem moja betka E34 M20B20 za duzo pali LPG! Od kiedy zalozylem (gaz pare miechow temu) borykam sie z tym problemem a spalanie to:

- 19-20 tylko miasto - jazda delikatna, mozna powiedziec ze muskanie gazu obroty do 2,5 tys.

- 15-16 trasa mieszana 50/50 miasto/trasa, raczej spokojnie

uwazam ze jak na 2 litrowke to troche za duzo, w sumie wkurza mnie to bo nie potrzebnie gaz wkladalem, dodam ze benzyny palila 12-13l w miescie i 10 na trasie przy tej samej jezdzie.

Nie moge tego nie jak wyregulowac, krecenie srubami w BLOSie i parowniku nie za duzo daje - zmienia tylko osiagi a spalanie to samo, maks co mi sie udalo wycisnac to cos ponad 18l.

Dodam, ze tankuje tylko na stacjach typu ORLEN, STATOIL, JET.

Moja instalacja to Igen BRC - parownik BRC TECNO 100 KW + BLOS.

Stroje to ustrojstwo wg wlasnego uznania na miernik podpiety do sondy lambda - niby mieszanke ustawie dobrze a spalanie [BAD]! Jezdzilem do gazownikow ale oni rozkladaja rece i mowia, ze wszsytko OK i ze tak ma byc. Wg mnie to za duzo.

Moze ktos ze znawcow tematu sie wypowie jak to wszystko zestroic zeby palilo w miare OK (15-16).

Chodzi mi jak ustawic parownik (posiada 2 sruby, jedna wystajaca i jedna na imbus) z BLOSem.

Pozdro!

Opublikowano
Nie jestem pewny ale moze to byc kwestia parownika. Twoj BRC jest jak napisales do 100kW(136KM) z tego co sie orientuje to twoj silnik ma 95kW(129KM) wiec jest to kres mozliwosci tego parownika, co moze skutkowac zwiekszonym spalaniem LPG.
BMW - Like No Other
Opublikowano

mozliwe, ze tak jest, postaram sie wykombinowac jakis inny - wiekszy i sprawdzic.

dodam, ze autko wkreca sie do konca, nie brakuje mu mocy w gornych partiach obrotow,

moze jeszcze jakies inne spostrzezenia ktos ma?