Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich maniaków BMW i mocnego bassu. Pytanie moje jest takie: jak wyliczyć albo jakich rozmiarów powinna być skrzynia bassowa w E39 sedan żeby naprawde było czuć ten bass. Jak narazie mam tube JBL 30cm i słabo i to bardzo czuć a w passacie czy vectrze było poprostu super. Zaznaczam że mam blache za kanapą i podłokietnik. Przerabiał już ktoś ten temat?? dodam że na bagarzniku tak bardzo mi nie zależy bo jestem kawalerem i wózka dziecięcego wozić nie będę czy tez innych rzeczy :norty:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

Ja mam cos takiego :lol:

http://www.allegro.pl/item339258858_tuba_dibeisi_quake_2550w_aktywna.html

wali basem niemiłosiernie :norty:, jest to subwoofer aktywny wiec podłączasz tylko pod radyjko - bez żadnego dodatkowego wzmacniacza i cieszysz sie dzwiekiem :dance:, jedyny minus to to ze jest troszke duza skrzynia i jezeli ma sie jeszcze gaz (tak jak w moim przypadku) to jest troche malo miejsca :? no ale mowisz ze tobie to nie przeszkadza to :cool2:

pozdro

Opublikowano
Ale widzisz kolego, mam tak szczelny bagażnik że bass ma bardzo duży problem się przedostać do środka a jak otworze kufer to dudni jak na dyskotece (Tuba JBL) a chce sam zrobic skrzynie bo jednak samoróbka dobrze wykonana daje jakąś satysfakcje i moge sobie ją dopasować idealnie co do wymiarów bagażnika ale dzięki za odp. Czekam dalej może ktoś już to przerabiał u siebie w e39 bądź innej :roll2:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

co do wyliczania wymiarów to tutaj masz świetnego ebooka na ten temat:

http://rapidshare.com/files/66910477/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
Opublikowano

ja przerabiałem temat, skrzynie sam robiłem, głośnik miałem hertz es250 (25cm) i naprawdę nieźle to gra, tylko że ja mam touringa...

w sedanie z tego co wiem musisz wstawić głośnik tak by był skierowany prosto w otwór na narty, tak by przechodził bas do kabiny, bo BMW jest bardzo dobrze wyciszone

ps na taką tubę to szkoda kasy, ma to ze 30-40W RMSu i co najwyżej trochę dudni, ja polecam skrzynkę zamknięta, mamy wtedy krótki, precyzyjny bas, bez dudnienia, z dobra dynamiką, taka skrzynka zabiera mało miejsca, no i dużo trudniej uszkodzić głośnik niż w innych skrzynkach

Opublikowano
ostatnio miałem okazję podłączać wzmaka pod pozostawiony głośnik basowy. Auto sprowadzone zostało z helmutowa i poprzedni właściciel zabrał wzmaka głośnik pozostał. Zamontowany był w wycientym otworze w blasze (przegrodzie) w miejscu podłokietnika. Hmmm muszę przyznać że zagrało to przyzwoicie. Ja osobiście mam skrzynie zamknietą w bagażniku. Napewno bass jest o 100% lepszy niż bez tuby ale chyba dokonam cięcia precyzyjnego i zamontuję coś na przykładzie powyższym (dziura w przegrodzie).
Opublikowano

Kolega przemo tds ma rację"musisz wstawić głośnik tak by był skierowany prosto w otwór na narty, tak by przechodził bas do kabiny, bo BMW jest bardzo dobrze wyciszone

ps na taką tubę to szkoda kasy, ma to ze 30-40W RMSu i co najwyżej trochę dudni.(aktywny woofer to jak byś włożył silnik od syrenki do M5 i powiedział że prawie tak samo jeżdzi).Jeżeli nie masz otworu to go wytnij.Ja tak zrobiłem w poprzedniej e39 i mialem rewelacyjny bass a naprawde znam się na tym i subwoofer em-phaser EBR112S4 ma 500W(RMS) i koszt w niemczech ok.260eu. Polecam firme EM-PHASER, RODEK, RADICAL AUDIO, ETON. :search: