Skocz do zawartości

Wibracje - rezonans w konsoli po stronie kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od jakiegoś czasu przysłuchuję się odgłosom wpadanie czegoś w wibracje przy lekkim dodawaniu gazu i przy wolnym wytracaniu prędkości do zera.

Jestem na 99% pewien, że odgłos dochodzi z lewej strony konsoli, prawdopodobnie z zza zegarów lub ich okolic. Coś wydaje tam upierdliwy dźwięk przez to, że wpada w wibracje.

Irytujący dźwięk nie występuje na jałowych obrotach. Pojawia się dopiero jak delikatnie wciskam gaz i samochód rusza, znika przy około 50-60 km/h.

Najbardziej dźwięk wibracji daje o sobie natomiast znać, gdy zatrzymuje pomału auto i silnika przechodzi od 1000 rpm do obrotów jałowych, po czym ustaje.

Wykluczam przeniesienie napędu, bo ten rezonans jest także, jak silnik się pomalutku wkręca w miejscu.

Przy dynamicznym ruszaniu/zatrzymywaniu/wchodzeniu na obroty nic tam nie wibruje i nic nie słychać.

Ja mam wrażenie, jakby to był jakiś wentylatorek, silniczek przy zegarach, ułamany plastik, który wpada w rezonans, ale na razie jeszcze nie chce rozbierać całej konsoli w poszukiwaniu, „czegoś”.

Chłopaki macie jakieś sugestie??

Co to może być, bo przy jeździe w korkach można oszaleć??

Pozdrawiam,

\Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

mam dokladnie to samo i tez nie mam pojecia co to moze byc ;/ umnie brzeczenie zaczyna sie przy 1300 obr i tak do 1500. pojecia nie mam co to moze byc.

w najblizszym czasie sie za to zabieram bo mnie to irytuje.

Opublikowano

TSA,

A po czym poznać, że mam poduszki na 100% sprawne?

Z zewnątrz, silnika raczej nie drga, chociaż trochę wibracji przenoszonych jest na karoserię, ale dźwięk, o którym pisze na pewno nie pochodzi wprost z drgań silnika, za to z pewnością jest ich pochodną.

Dziś się dodatkowo przyjrzałem i jest 100% korelacja z obrotami silnika,a le ten dźwięk wydobywa się jakby z zegarów.

Patrząc na realoem, Poduszki raczej nie są zbyt kosztowne (27 USD) więc może zainwestuje.

Ktoś wie czy ich wymiana jest skomplikowaną operacją ??

Pozdrawiam,

Andrzej

Opublikowano

Znajomy mechanik oglądał jakiś czas temu między innymi te poduszki i mówił, że sa. ok, ale może to od nich wszystko się zaczyna.

/Andrzej

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

po 1 musisz znalesc przyczyne powstawania wibracji, nie jest to normalne ze 6 cylindrowy silnik wibruje. po 2 podejrzewam ze masz cos pod deska luznego, stawiam na niedbale zamontowany alarm lub jego elementy.

z tymi wibracjami potraktuj to powaznie bo te stuki to dopiero poczatek, bedzie odklejac ci sie szyba, sruby zaczna sie poluzowywac i zaczna sie klopoty.jestes pewien ze wibracje pochodza od obrotow ? masz je na wszystkich biegach? moze od predkosci?

Opublikowano

Flash,

To nie do końca tak, że coś mi wibruje, tylko domyślam się, jakby w zegarach był jakiś silniczek, który napędza wskazówkę prędkościomierza.

Jak obroty wskazują od 1000 do 1500, to ten silniczek jakby wprowadza obudowę zegarów w rezonans i słychać to w kabinie.

Na zewnątrz cisza i spokój, karoseria też nie drga, tylko w zegarach/konsoli, coś powoduje powstawanie takiego dźwięku.

Jako, że rozbierasz zegary, to może jesteś w stanie określić potencjalnego sprawcę zamieszania.

Ja wolę narazie się nie dotykać, żeby nic nie zepsuć, chyba, że wymontowanie i rozbiórka zegarów nie jest zbyt trudne.

/Andrzej

Opublikowano
jesli masz zegary z check controll to nie masz zadnych silniczkow ani trybek w zegarach, one byly jedynie wtedy gdy byl licznik kilometrow bebenkowy., ale tylko w predkosciomierzu. tam naprawde nic nie ma co moglo by powodowac to co opisujesz. jesli nie masz poduszki powietrznej to spokojnie mozesz wyjac zegary i pojezdzic bez nich. moze cos to pomoze.
Opublikowano

Mam Check Controll, zatem moje przypuszczenia o silniczku są bezpodstawne - dzięki.

Natomiast mam u siebie poduszkę, dlatego nie chcę się zbytnio grzebać w zdejmowanie kierownicy, choć czytałem, że jak odpiąć + z akumulatora to nic nie będzie.

Jeszcze co do tego rezonansu, to mam to na różnych biegach, jak obroty są około 1000-1500 przy lekko wciśniętym gazie. Jak wcisnę mocniej gaz, to to coś co wytwarza dźwięki cichnie.

Może faktycznie, jakiś drucik/plastik sobie tam gra mi na nerwach.

Sam już nie wiem co mam z tym zrobić, może dla świętego spokoju wstawię nowe poduszki silnika, bo to nieduży koszt części, nie wiem tylko gdzie i za ile to można wymienić.

Wymiana poduch silnika jest skomplikowana??

/Andrzej

Opublikowano
to samo bedzie powodowala uszkodzona cewka zaplonowa, w jakims przedziale obrotowym moze wypadac zaplon i to rowniez bedzie powodowalo drgania - oczywiscie w m50, bo taki masz w podpisie.
Opublikowano

Hej,

Co do cewek, to temat mam raczej przerobiony dość mocno.

Jakiś miesiąc temu zakończyłem prace z układem zapłonowym i jest ok. Innymi słowy - objawy wypadania zapłonu są mi znane nader dobrze :).

Flash, dzięki za informacje o zegarach, dzięki temu jeśli już coś, to zamiast na ich rozbieraniu skupię się na poszukiwaniu w konsoli luźnych elementów.

Jeśli natomiast ktoś wie czy wymiana poduszek silnika jest skomplikowana (np. ze względu na ciężar silnika i konieczność jego podnoszenia) to będę bardzo wdzięczny za informacje.

Przypominam też sobie, że tylne poduszki skrzyni biegów (mam automat) były już jakiś czas temu w średnim stanie, więc może w tym rzecz.

Najgorsze jest to, że z zewnątrz auta nic nie drga, nie wibruje, nie dochodzą niepokojące dźwięki.

PS. Ten rezonans w konsoli powstaje nawet jak auto stoi w miejscu w pozycji P oraz N, więc zupełnie nie związane jest z prędkością.

/Andrzej