Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kolega ma następujący problem.

Witam.Posiadam BMW e36 coupe 1,8iS z 92roku. Samochod ma 215tysiecy przebiegu i mam problem.Samochod po odpaleniu na zimnym silniku gasnie (żeby normalnie chodził musze trzymać delikatnie noge na gazie). Gdy sie rozgrzeje wszystko jest ok ( po odpaleniu na rozgrzanym silniku nie gasnie ). I drugi problem.Samochod podczas jazdy " dlawi sie". Przerywa i po dodaniu gazu nie reaguje odrazu. Nie jest czuly. Co to moze byc?

Dodam jeszcze ze po odlaczneniu silnika krokowego obroty skaczą raz w góre raz w dół.

Z gory dzieki.

Opublikowano
Mam podobna sytuacje w swojej E36z 1.6, tylko ze z ta roznica ze nie gasnie. Zmienilem swiece na nowe, sprawdzilem silniczek krokowy i niby jest dobry a co do przeplywomierza to niewiem bo nie sprawdzalem. A dlawic to mi go dlawi dalej wiec niemam pojecia co to jest.Wiec podlaczam sie do tematu
Opublikowano
opisujesz problem złych świec i rozlegulowanego przepływomierza, jak jezdzisz nagazie moze miałes wybuch....przeplywomierze mozna regenerowac, koszt nowego to około 1200zł, uzywany to 300-400zł a regeneracja 200zł, najpierw wymien świece potem jak nie pozskutkuje to przepływomierz :!:
Opublikowano

Jeśli chodzi o mojego kolege to napewno nie miał wybuchu bo auto nie ma gazu.

Zastanawia mnie jeszcze sprawa dlaczego po odlaczeniu krokowego obroty zaczynają skakać.

Opublikowano

nie jestem specem a to widac po ilosci moich postow,

ale sprawdz jeszcze przewody zaplonowe ,najlepiej jak jest ciemno i szczegolnie zimą bedzie widac bo jest duza wilgotnosc powietrza ,zobacz tez jak pisza inni swiece

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Zastanawia mnie jeszcze sprawa dlaczego po odlaczeniu krokowego obroty zaczynają skakać.
do tego chyba sluzy silniczek krokowy
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Chciałem sie tylko dowiedziec czy to normalny objaw ze po odlaczeniu krokowego obroty skaczą a ja podlacze to sie uspokajają.Zastanawia mnei to ponieważ czytałem wiele postów o falujących obrotach i ludzi pisali ze po odlaczneiu krokowego wszystko jest ok i tak jeżdzą.Czyli przeciwnie niz u kolegi.
Opublikowano
Temat rzeka.... :mad2: Mam to samo , wymianiłem świece i sprawdziłem silnik krokowy i dalej nic.Pozostaje mi przepływomierz. Bede musiał podmienić go z kolegą i dopiero bedzie wiadomo(dam znać to to pomogło). U mnie też jest taka sytuacja że obroty po odlączeniu silnika krokowego sie ładnie ustalają ale to tylko na ciepłym silniku.
Opublikowano
Ja miałem taki sam problem. Zniknął po skasowaniu błędów sondy lambda i przeczyszczeniu silniczka krokowego(mocno go wymoczyć i przedmuchać silnym strumieniem sprężonego powietrza).
Opublikowano

zeby skasowac bledy sondy wystarczy odlaczyc akumulator ?

Czy te objawy moga byc spowodowane jakims lewym powietrzem które gdzies się dostaje ?

Opublikowano
Nie, niestety nie wystarczy odłączyć akumulator, te błędy zapisane są pamięci nieulotnej komputera. A co do tego powietrza to nie wydaje mi się, chodziłby nie równo.
Opublikowano
Nie, niestety nie wystarczy odłączyć akumulator, te błędy zapisane są pamięci nieulotnej komputera. A co do tego powietrza to nie wydaje mi się, chodziłby nie równo.

O prosze.Sonde wymieniałem ale błędy kasowałem tylko przez odłączenie akumulatora.Zapewniano mnie że wystarczy...

Opublikowano

na brak reakcji pedalu gazu na nasza noge moze miec wplyw uszkodzona sonda lambda. Mialem tak w 316 E36.

A komputer pokazywal jeszcze inne ciekawe bledy, ktorych juz nie musze ogladac po wymianie sondy. Swoja droga to elektronika robi niezly balagan (lambda uszkodzona a komp pokazuje czujniki spalania stukowego i inne duperele), choc po glebszej analizie tego wszystkiego to ma do tego prawo :)

Pozdrawiam