Skocz do zawartości

Spadek obrotow na zimnym silniku, potrzebna porada M52b28

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem, ze temat falujacych obrotow byl wielokrotnie poruszany, czytalem chyba wszystkie teamty, jednak w moim przypadku nic nie pomaga, prosze o porade co moze byc przyczyna moich klopotow.

Problem pojawia sie rano (na calkiem zimnym silniku), samochod zapala normalnie, poczatkowo obroty sa okolo 1000, potem powoli schodza w dol i w pewnym momencie sapdaja prawie do zera i wracaja wyzej, czasem nawet auto zgasnie. Gdy tylko samochod sie zagrzeje troche to propblem znika, obroty nie faluja, nic nie szarpie, przyspieszenie i spalanie w normie.

napisze co juz sprawdzilem, zeby byla jasniejsza sytuacja:

bledow w komputerze nie ma, wczesniej wymieniona jedna sonda lambda (nie na orginalna niestety, ale chyba ja wymienie na orginal)

sprawdzony silnik krokowy

wymieniony czujnik temperatury plynu chlodniczego (ten co daje sygnal na sterownik)

wymienione cewki i swiece

nie stwierdzone zadne nieszczelonosci w dolocie

zresetowany komputer

prosze o porade, bo juz nie mam pojecia czego szukac

aha samochod to z3 2.8 silnik M52

pozdrawiam

Opublikowano
mam to samo mecze sie z tym od 5 miesiecy tak z wolna wymieniłem sonde regulowałem gaz byłem 2 razy na kompie i nic nie wiem moze cos w przpływomierzu juz mnie szlak trafia na to. Jak ci sie uda z tym wygrac napisz bardzo był bym wdzieczny i nawet na priva podopwiedz rozwiazanie.
Opublikowano
No ja tez juz dluzszy czas sie z tym mecze, tylko, ze zima nie jezdze tym autem, no i nie mam gazu. Mam nadzieje, ze sie jakos uda, teraz bedzie przeglad wiosenny robiony, moze na cos trafi mechanik przy okazji.
Opublikowano
ja sie nauczyłem juz tak jezdzic kur**a byłem na kompie nic u gazowników nic, teraz mam isc do konkretnego mechanika ale nie mam kiedy mu zostawic auta bo niby korzystam z niego w robocie. W soboty koles tez nie robi. Ale cos mi sie zdaje , że to moze byc przeływomierz jakas blaszka podobno sie odgina kilka osób mi juz tak mowiło.
Opublikowano
W temacie przepływomierza to nie wiem, ale może sprawdź czujnik temperatury cieczy. Możliwe też, że coś z aparatem, lub sterowaniem aparatu.
Opublikowano
ja sprobuje sprawdzic ten przeplywomierz, chociaz nie wiem jak sie do tego zabrac, a czujnik cieczy juz wymienilem na nowy...