Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Mocy nie brakuje, wkręca się jak należy. Dzisiaj zaczęło coś chrobotać i cykać. Przeszukałem forum i mam wrażenie, że to łańcuch. Chrobocze tylko na niskich obrotach, po lekkim dodaniu gazu tak do 1200 obrotów i przestaje, dalej zaczyna cykać chociaż nie za każdym razem. Jutro rano jadę do mechanika i przedstawie wam diagnozę. Ale macie może jakieś sugestie. Silnik m52 ma licznikowe 215 tys. zalany półsyntetykiem mobila. Niedawno była robiona komputerowa diagnostyka silnika i absolutnie wszystkie parametry w normie. Proszę o podpowiedzi. Dziękuję. Pozdrawiam. Edytowane przez Komak
E 36 320i '96
Opublikowano
Dzięki za spostrzeżenie Bad_Boy. Bardzo to możliwe, przewertowałem forum i też o tym już czytałem. Modlę się teraz żeby to było to a nie rozrząd czy vanos.
E 36 320i '96
Opublikowano
Dzięki Nest, jeśli byłby łańcuch to i tak lepsze to niż w rozrządzie bajzel. Byłem przed chwilą u mechanika i jak na złość nie chciało chrobotać, ale powiedział że na 90% łożysko pompy wodnej.
E 36 320i '96
Opublikowano

Witam miałem jakiś czas temu e36 2,0 vanosa i miałem to samo.

To w 99 % jest vanos mój mechanik rozebrał wszystko i nic nie znalazł.

Ale rozmawiałem potem ze znajomym który ma warsztat bmw osłuchał silnik i stwierdził że jest to vanos hałas na niskich obrotach tak jak by łańcuch rozrządu tarł o obudowę. Podobno można z tym jeździć i nic nie powinno się stać. Kupno dobrego vanosa to koszt ok 500-600 zł ale trzeba znaleźć jeszcze kogoś kto go ustawi bo to nie jest taka prosta sprawa. Za robociznę w Poznaniu chcieli 500zł. to robi się 1000 a za 1500zł dostaniesz cały silnik z gwarancją rozruchową. Ja zrobiłem z tym stukiem 50 tyś km sprzedałem samochód i dalej wszystko jest ok.