Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowne Grono,

Mój filtr paliwa ma około 30 tys,myślę ze nadszedł czas go już wymienić.

Chciałbym to zrobić sam,wreszcie muszę sie czegos nauczyć :) myślę że nie jest to cos skomplikowanego :).

Czy powinienem na cos specjalnie uważać przy wymianie ?czy powinienem go zalać wcześniej ropą,bede wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Nie ma chyba nic prostszego do zrobienia. Zdejmujesz stary filtr, zakładasz nowy i tyle.

Wcale nie musisz gazować auta zaraz po odpaleniu, nawet nie polecam.

Wystarczy że przekręcisz kluczyk na zapłon i poczekasz chwilę, bez odpalania. Zrobisz tak z 3 razy i będzie git.

Po tym jak przekręcisz stacyjke możesz wyjść z auta i obserwować co się dzieje w wężyku z paliwem zaraz za filtrem, jeśli oczywiście masz przeźroczysty.

Opublikowano
U mnie mechanik przy wymianie zalał go ropą (znaczy mam diesla) i nie przegazowywał
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
Diesel potrzebuje Paliwo i przede wszystkim powietrze wiec ja nie stosuje sie do zaleceń producenta i wymieniam wszystko jak idzie razem z Olejem jak tylko przekroczę pułap 15kkm praktycznie świecą sie jeszcze 2-wie zielone cegiełki,ale to nie jest wyrocznia , dzięki temu a może i tylko poprzez profilaktyczne wymiany nie mam problemów z zwiększeniem sie spalania i innych dolegliwości związanych z zasilaniem paliwowym i zapotrzebowaniem na Powietrze.
Opublikowano
w e39 nie trzeba zalewać filtra paliwem ponieważ mamy pompki paliwa które same zaleją filtr paliwem, więc dla pewności można dwa razy przed odpaleniem przekręcić kluczyk.