Skocz do zawartości

....dziwne wskazanie poziomu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy wczoraj wjeżdżałem na stację zatankować ...wskaźnik poziomu paliwa wskazywał ten poziom

Dolałem do pełna (po korek) żeby sprawdzić ile pali ....wsiadam przekręcam kluczyk, a wskazówka nie wskoczyła za 60l ...tylko dalej wskazuje ten poziom paliwa przed dolaniem

:shock: ....i co teraz?

Opublikowano
Kolego miałem podobny problem tylko że wskaznik od paliwa zatrzymał mi się na rezerwie!! Oddałem autko do znajomego mechanika i okazało się że coś było nie tak z pływakiem w baku(musisz sie dostać do baku)!!!
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
W touringu musisz zdjąć tylna kanapę, pływak z pompą paliwa masz po prawej stronie auta, za siedzeniem pasażera. Przygotuj sobie trcche czystych szmatek lub papierowych ręczników. Z narzędzi - duży płaski śrubokręt i mały młotek. Zdejmujesz poszycie pod kanapą, odkrecasz 4 srubki z okrągłej blaszki (w niektorych modelach 3)osłaniającej pompę. Najpierw odłączasz przewody od zasilania, następnie dwa wężyki, cieńszy jest od paliwa, grubszy od wyrównywania poziomu paliwa w komorach zbiornika, uważaj zebyś sobie nie ochlapał szegoś w środku bo zapach ropy w aucie gwarantowany przez długi czas - ja to robie takim sposobem, ze przed wyjęciem wężyków najpierw odkrecam dekielek uszczelniający (ręką pewnie nie odręcisz - więc kombinacja śrubokręt+ młotek, oczywiście rób to delikatnie:) ) i lekko podnosze pompę, wtedy paliwo spływa z węzyka i nic nie kapie. Po odkręceniu dekielka i odpięciu przewodów paliwa, wyjmujesz cały koszyk z pompą, gumką uszczelniającą i pływakiem - sprawdź czy sie jakoś nie zablokował, tylko przy wyjmowaniu całości uważaj, żeby tego pływaka nie pogiąć. No i WAŻNE - przy tej operacji najlepiej mieć nie wiecej niż 1/3 baku paliwa, wiec najpierw wyjezdzij to co masz, albo sciągnij z baku nadmiar :)