Skocz do zawartości

dziwna praca silnika po odkreceniu korka wlewu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Dziś postanowiłem przyjżeć sie mojej BMW bardziej z bliska , i gdy odkręciłem korek wlewu oleju gdy silnik chodził , to po odkręceniu obroty nagle spadły tak , jakby miał zgasnąć , po wyjęciu bagnetu działo się tak samo , czy to może znaczyć że silnik ma słabą kompresję ?

Pozdrawiam.

Opublikowano
uuuu :( nie ciekawe objawy... możliwe że rozpoczął się początek końca twojego motoru... :( pali olej? jeśli tak to ile? "Dmucha" jak przyłożysz rekę do wlewu oleju?
Opublikowano
Z tego co wiem to tak sprawdza się czy kompresja jest równa na poszczególnych cylindrach. Jak jest równa to nie dmucha. Jak którykolwiek z cylindrów ma zbyt małą kompresje zaczyna się dmuchanie...
Opublikowano
no to git:)właśnie nie pamietałem czy tak miałem od poczatku?bo nie dawno zauwazyłem ze troche silnik zmienia prace jak otworze korek od oleju:(dzieki wam za info!:)
(OO( )( )OO)
Opublikowano

Witam

Zapamietajcie raz na zawsze!!Jak odkrecacie korek,wyjmujecie bagnet,

to silnik zaczyna brac lewe powietrze!!!!I oczywiscie padaja obroty!!!

I takie objawy sa norma!!!

pozdrawiam

Opublikowano
uuuu :( nie ciekawe objawy... możliwe że rozpoczął się początek końca twojego motoru... :( pali olej? jeśli tak to ile? "Dmucha" jak przyłożysz rekę do wlewu oleju?

Z tego co wiem to tak sprawdza się czy kompresja jest równa na poszczególnych cylindrach. Jak jest równa to nie dmucha. Jak którykolwiek z cylindrów ma zbyt małą kompresje zaczyna się dmuchanie...

Wybacz ale większej bzdury na forum nie słyszałem :mad2:

Normalny objaw odkręcenia korka wlewu oleju lub wyjęcia bagnetu podczas pracy silnika to SPADEK OBROTÓW i tak ma być. Przypominam, że to nie jest polonez i tutaj ten sposób "starych sprawdzonych mechaników" nie działa :nienie: .

Kompresje sprawdza się MANOMETREM - czyli urządzeniem do mierzenia ciśnienia i dopiero wtedy można stwierdzić, że ciśnienie na poszczególnych cylindrach jest różne :mad2:

Pzdr

Opublikowano
Przerabiany temat... U jednych jest tak u innych inaczej. Na prawdę jeśli chcecie szukać dziury w całym to przejżyjcie bieżniki na każdej oponie czy małe kamyczki gdzieś się nie dostały :mad2:
Opublikowano
dziś zmieniłem olej na Castrol Longtec High Mileage 15w40 , i praca silnika uległa poprawie , silnik chodzi ciszej , jedynie co mnie denerwuje to to że słyszę jak iskra w kopułce przeskakuje , czyli mam się nie martwić tym , że obroty silnika spadają ?