Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No własnie nie do końca. Jeżeli była katowana to właśnie powyżej 170-180 tys przebiegu te skrzynie lubią paść gdy nie był wymieniany olej. Co nie zmienia faktu, że jak kupił auto w Polsce to mało prawdopodobne że ma ten przebieg, no ale to już dyskusja na osobny temat i nie ma to już znaczenia w tym momencie.
  • Odpowiedzi 949
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
wiadomosc dla tych, ktorzy zachwalaja bezkrytycznie automaty...

na czym polega regenracja ukladu sterujacego? ile biora za sama regeneracje konwertera? ja placilem 1850 zl za regeneracje w holandii

Regeneracja układu sterowanie to za duże słowo, czyszczą płytę sterująca i zawory. Za regenerację wranglera 650 zeta w Poznaniu - wymiana samego zregenerowanego sprzęgła 1800 zeta. W tym jest mycie skrzyni, nowy olej, uszczelka, filtr. Ale mało prawdopodobne że na takiej kwocie się skończy. U mnie wyszło 2800, i skrzynia nie chodzi jak trzeba :cry2: Przy okazji odradzam serwis ASB Palka w Mysłowicach - gwarancję można sobie w buty wsadzić. Przed naprawą zanim zapłacicie jesteście traktowani super, potem jak ktoś wygimnastykowany może się w d... pocałować.

Opublikowano

Witam

na forum bmw-klub jest gdzies zamieszczona fotorelacja z opisem sam naprawiam ASB polecam :cool2:

co do skrzyn w e53 X5 jest to GM S6xxxx ma 6 biegow po lifcie nie wiem jak przed liftem , tez wymienialem ASB poprzez ASO .

Czyszczenie zaworow i plyty sterujacej to chyba ten zabieg nie kosztuje az tyle , o ile sie nie myle to plyta sterujaca kosztuje chyba* 2000 pln netto*,

jezeli jest 100% diagnoza ze to konwerter to warto sie pokusic o Nowy okolo 900 euro , wymiana moze byc przeprowadzona we wlasnym zakresie , dodatkowo moim zdaniem to z informacji zaczerpnietych na forum BMW-Klub i fachowej pomocy mozna ograniczyc koszty do min , a tym samym miec o wiele wiecej wolnej gotowki na inne przyjemnosci , polecam wymiane calej skrzyni na zregenerowana w Berlinie czy innym miescie w DE stosowne informacje podalem pare stron wczesniej , cena takiej podmiany to okolo 1500 euro i 12-mcy gwarancji bez limitu km.

Opublikowano
Witam

na forum bmw-klub jest gdzies zamieszczona fotorelacja z opisem sam naprawiam ASB polecam :cool2:

co do skrzyn w e53 X5 jest to GM S6xxxx ma 6 biegow po lifcie nie wiem jak przed liftem , tez wymienialem ASB poprzez ASO .

Czyszczenie zaworow i plyty sterujacej to chyba ten zabieg nie kosztuje az tyle , o ile sie nie myle to plyta sterujaca kosztuje chyba* 2000 pln netto*,

jezeli jest 100% diagnoza ze to konwerter to warto sie pokusic o Nowy okolo 900 euro , wymiana moze byc przeprowadzona we wlasnym zakresie , dodatkowo moim zdaniem to z informacji zaczerpnietych na forum BMW-Klub i fachowej pomocy mozna ograniczyc koszty do min , a tym samym miec o wiele wiecej wolnej gotowki na inne przyjemnosci , polecam wymiane calej skrzyni na zregenerowana w Berlinie czy innym miescie w DE stosowne informacje podalem pare stron wczesniej , cena takiej podmiany to okolo 1500 euro i 12-mcy gwarancji bez limitu km.

u mnie w X5 przed liftem jest GM A5S390R i padła przy 155tys.km :cry: olej od nowości nie wymieniany

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam

u mnie w X5 przed liftem jest GM A5S390R i padła przy 155tys.km :cry: olej od nowości nie wymieniany

Ja nie mam jeszcze tego przebiegu i wymieniałem olej na razie ok.

Po lifcie X5 ma skrzynię GA6HP26Z a to inna bajka.

Opublikowano

Co do przebiegu to raczej prawdziwy, auto z niemiec ksizka serwisowa do konca ogolny stan techniczy ok.

Skrzynia poza tym `*walnieciem* ktore opisywalem chodzi dobrze, sprawdzilem dzisiaj czy ''rozpina'' skrzynie przy 60km\h i jest ok.

Moze wie ktos o co w tym wszystkim chodzi, a moze to nie wina skrzyni?

Pojade jeszcze na komputer moze reset cos pomoze.

Opublikowano

Oby, naprawić jej dobrze pewnie nikt nie potrafi. Ja żałuję że nie wymieniłem skrzyni. Poniosłem niepotrzebne koszty a pewnie i tak będę musiał wymienić. W każdym razie z tym walnięciem to nie wiem ale u mnie przestało po naprawie ASB - to chyba jedyny plus tej naprawy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
A5S 390R oczywiście sorki za pomyłke

Skrzynia na 100% jest A5S360R.

Jedź na kompa i zrób reset adaptacji jeśli skrzynka nie jest uszkodzona to pomoże.Reset możesz też wykonać sam pod Carsoftem z najprostszym interfejsem za parę złotych.

Opublikowano

Oby, naprawić jej dobrze pewnie nikt nie potrafi. Ja żałuję że nie wymieniłem skrzyni. Poniosłem niepotrzebne koszty a pewnie i tak będę musiał wymienić. W każdym razie z tym walnięciem to nie wiem ale u mnie przestało po naprawie ASB - to chyba jedyny plus tej naprawy.

Powiem Ci, że Płocheć z "ASB Płocheć" zapewniał mnie, że jako jedyny w Polsce naprawia skrzynie solidnie i nawet gdy do regeneracji jest tylko konwerter twierdzi, że i tak jakieś mikroopiłki przedostały się do skrzyni i dlatego sugeruje przeprowadzenie głównego remontu skrzyni na co daje rok gwarancji. Ale zobaczymy w praniu jak to wyjdzie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no skoro Płocheć tak mowi... :)

mi przy regeneracji tez czyscili jakies zawory, czy cóś, nie znam sie

taka naprawa to jeszcze nie remont generalny :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
A5S 390R oczywiście sorki za pomyłke

Skrzynia na 100% jest A5S360R.

Jedź na kompa i zrób reset adaptacji jeśli skrzynka nie jest uszkodzona to pomoże.Reset możesz też wykonać sam pod Carsoftem z najprostszym interfejsem za parę złotych.

Sprawdzałem tu: http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi i pokazuje:

Production FROM : 1999/06/01 TO : 2004/02/28

Engine M57

Engine Oil 6.50 Liter

Transmission Automatic

Transmission Model A5S 390R

Transmission Oil 8.40 Liter

Rear Axle Oil 1.20 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) 0.00 Liter

Coolant(with Air Conditioner) 9.20 Liter

Brake fluid 1.00 Liter

Remarks :

Final drive (rear axel), Automatic transmission: lifetime oil filin

Opublikowano
Powiem Ci, że Płocheć z "ASB Płocheć" zapewniał mnie, że jako jedyny w Polsce naprawia skrzynie solidnie i nawet gdy do regeneracji jest tylko konwerter twierdzi, że i tak jakieś mikroopiłki przedostały się do skrzyni i dlatego sugeruje przeprowadzenie głównego remontu skrzyni na co daje rok gwarancji. Ale zobaczymy w praniu jak to wyjdzie...

Cóż za zbieg okoliczności, mnie mówili to samo.

Życzę naprawdę udanej naprawy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale jak w jakimś wątku pisałem, że ja nie naprawiałem skrzynii tylko kupiłem drugą sprawną to mnie wszyscy wyśmiali na całego (sprowadziłem 530d z totalnie uszkodzoną skrzynią). Oczywiście, że ciężko jest znaleźć skrzynię GMa dobrą, ale wiele powie olej który się z niej wylewa, a jeszcze więcej mechanik, który do niej zajrzy w razie czego.

Opublikowano

Jestem umówiony po niedzieli z gościem który stwierdził że zmieni oprogramowanie skrzyni na nowsze i problem powiniwn zniknąć. Ponoć mój prolem ze skrzynią jest bardzo częstym problemem w tych skrzyniach a nowy soft to załatwia.

Co wy na to? :shock:

Opublikowano
Jestem umówiony po niedzieli z gościem który stwierdził że zmieni oprogramowanie skrzyni na nowsze i problem powiniwn zniknąć. Ponoć mój prolem ze skrzynią jest bardzo częstym problemem w tych skrzyniach a nowy soft to załatwia.

Co wy na to? :shock:

Koniecznie wydruk z wgrywania softu z wy listowanie poszczególnych modułów

Opublikowano

Czy jest na forum ktoś kto jeździ/jeździł na oleju ESSO LT 71141 w skrzyni GM ?

Warsztat w którym robiono mi skrzynię twierdzi że leje go do wszystkich beemek (z GM też), więc może ktoś taki na forum jest i podzieli się spostrzeżeniami ?

Panowie poradźcie... zmienić samemu na texamatic co wiąże się z utratą gwarancji czy jeździć na esso i rzucać fuckami ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja bym czekał do końca gwarancji no ale moje zdanie już znasz. :wink:
Opublikowano

Witam,

tak jak już Ci pisałem moja skrzynia była robiona byłem u Pałki wlał mi Esso i skrzynia jeździ jak przedn naprawą zrobiłem już nią jakieś 6000 km od wymiany i nic nie zauważyłem.

Pewnie źle Ci skrzynie złożyli i stad masz mieszane odczucia co do oleju.

brokat_
Opublikowano
Ja bym czekał do końca gwarancji no ale moje zdanie już znasz. :wink:

Znam. Boję się ze po gwarze skrzynia się sypnie i co potem, kolejna naprawa i tak w koło?

Opublikowano
Witam,

tak jak już Ci pisałem moja skrzynia była robiona byłem u Pałki wlał mi Esso i skrzynia jeździ jak przedn naprawą zrobiłem już nią jakieś 6000 km od wymiany i nic nie zauważyłem.

Może. Ale chwytam się brzytwy bo mnie wpienia praca tej skrzyni a dogadać się nie idzie .

Opublikowano
Witam,

Może. Ale chwytam się brzytwy bo mnie wpienia praca tej skrzyni a dogadać się nie idzie .

a moze ekspertyza z ASO by cos pomogła?

brokat_
Opublikowano

Niby co może pomóc? Palka ma w tyłku zdanie serwisu, przywiozłem mu wydruk z serwisu dotyczący oleju to stwierdził że mało wiedzą. W końcu powiedział że wymieni mi ten olej jak się upieram, 700 zeta i już. I gwarancja przepada.

Opublikowano

Witam

Jak masz czas $$ to zaczerpnij opinii rzeczoznawcy i sprawę skieruj na odpowiedni tor który ukróci wypowiedzi partaczowi, a tym samym zadość uczynienie przywróci uśmiech na twarzy podczas jazdy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam

Jak masz czas $$ to zaczerpnij opinii rzeczoznawcy i sprawę skieruj na odpowiedni tor który ukróci wypowiedzi partaczowi, a tym samym zadość uczynienie przywróci uśmiech na twarzy podczas jazdy.

Popieram!! Trzeba takich naprawiaczy doprowadzać do pionu!!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niby co może pomóc? Palka ma w tyłku zdanie serwisu, przywiozłem mu wydruk z serwisu dotyczący oleju to stwierdził że mało wiedzą. W końcu powiedział że wymieni mi ten olej jak się upieram, 700 zeta i już. I gwarancja przepada.

A czy pórównywałeś w końcu pracę swojej skrzynii z jakąś inną, prawidłowo chodzącą, bo z tego co kojarzę to miałeś taki zamiar?