Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam pytanie w waszych TDS też dość głośno słychać świstanie turbiny przy ostrym przyspieszaniu??? U mnie jest to dość mocny gwizdek (coś jak czajnikowy) No i na wydechu ostro szumi. W sumie ładnie to brzmi ale czy powinno aż tak być słyszalne?? A moze mam jakąś nieszczelność w układzie doładowania?? Co Wy na to?
Opublikowano

Miałem podobnie kiedyś.

najpierw głośny świst, później gwizdanie, zgrzytanie i w końcu turbo padło.

Podjedź gdzieś do warsztatu w którym sprawdzą Ci turbo, być może że to tylko Twoje subiektywne odczucia, niepoparte racjonalnymi argumentami:)

Opublikowano
hmm czyli może się turbo kończy??? Dodam że autko śmiga jak lala. O zgrzytaniu mowy nie ma. Świszcze tylko jak ostro gnotę. Sprawdzić mu ciśnienie powiadasz? No i dodam ze jest ten gwizdek słyszalny tylko w granicach obrotów około 3 tys do 4,5 i zanika. Wtedy gdy najwięcej pompuje według mnie. Na zewnątrz to słychać ostro. Tak jak bym tam miał niewiadomo jakie doładowanie. Brzmi elegancko ale mnie to zastanowiło troszke. Jak rozpedzam w miarę lekko to nie występuje to ani nie ma też tego przy gazowaniu na postoju. Tylko w trakcie obciążenia podczas przyspieszania.
Opublikowano

więc tak. Byłem dziś u znajomego mechanika. Podłączyliśmy zegar do pomiaru ciśnienia i przejechałem sie. Turbo pompuje do 1,2bar więc jest oki. W takim razie ma gwizdać. Znajomy mechanik stwierdził że gwizdać ma i że wyszukuję sobie sam problemy. Powiedział też że jedno turbo śwista bardziej inne mniej i tak to juz ma być. W sumie dzwiek jaki u mnie występuje dodaje potęgi mojemu TDS-owi. W każdym razie dzięki za sugestje. Pozdrawiam serdecznie.

P.S jeszcze jedno jak by podnieść ciśnienie na turbinie to czy poprawi się ambitność sprawności silnika czy nie warto się w to bawić. No i jak to wpłynęło by na żywotność turba??? Coś mi sie wydaje że chyba zdrowia jej to nie doda (mam na myśli żywotność) a jeśli tak to sobie odpuszcze. Co o tym sądzicie?

Opublikowano
nie chodzi o wydłużenie tylko oby nie skrócić :lol: Ale przemyślałem za i przeciw i chyba sobie jednak odpuszczę. Rozmawiałem z kilkoma osobami i jednogłośnie twierdzą "nie ma sensu". Zostanę przy oryginale. Pozdrawiam